Provkörning av Mercedes CLS 350 Blueefficiency

Provkörning av Mercedes CLS 350 Blueefficiency

För sju år sedan "uppfann" Mercedes fyrdörrarscoupén. Sedan dess har konkurrenterna blivit allt fler. Därför är nya CLS än mer intressant.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?Precis som CLS Vision, som visades för första gången på Frankfurtsalongen 2003, är även nya CLS en E-klass sedan med annan taklinje samt front och akter. Och den här gången innehåller fronten en av de största nyheterna, där huserar nämligen världens första serietillverkade led-strålkastare. Inte en lampa i sikte utan endast små dioder vars två främsta egenskaper är att de förbrukar mindre ström och kan arrangeras så att delar av dem kan bilda karakteristiska mönster, tänk Audis "lysmask" i fronten på till exempel A4 och Volvos "höfter" till baklysen på S60.

Chefen för en stor del av Mercedes olika modeller och så även CLS, Jens Israng, berättar också att fronten tillsammans med den markerade sidolinjen som löper från främre övre delen av hjulhuset för att sedan sakta sjunka ned mot bakhjulets nav är något vi kommer att få se på de närmaste årens nya Mercedesmodeller.

Öppnar den karmlösa dörren och slår mig ned i förarsätet. Ratten känns igen från E-klass, liksom mittkonsolens alla knappar och vred. De tre instrumentrundlarna rakt framför mig är dock delvis nya där den stora hastighetsmätarrundeln fått färgskärm i mitten till skillnad från E-klass tvåfärgade. På det sättet fortsätter det, visst finns små skillnader från donatorn E-klass men det är oftast väldigt lite, knappt märkbara nyanser.

Men ett större och mer avgörande ingrepp har gjorts vad gäller styrningen. I tester av E-klass har vi på Teknikens Värld klagat över att det hydrauliska styrservot inte hänger med i vårt undanmanöverprov älgtestet. För att spara energi jobbar inte servopumpen vid färd rakt fram och därför finns inte tryck nog i hydraulsystemet för en snabb vänster-höger-manöver. Styrningen "fastnar" och föraren orkar inte styra tillbaka i rätt fil vid en undanmanöver.

CLS har dock för första gången i en Mercedes utrustats med ett elektriskt styrservo. Samtidigt har biltillverkaren bytt underleverantör av styrsystem från Thyssen Krupp till ZDF. När jag tar upp E-klassens problem i älgtestet med Gregor Menze, ansvarig för just styrningen på CLS ler han dock överraskande avslappnat.

– Vår nya styrning i CLS är samma som den i nya BMW 5-serie, så hade ni inget problem med den så ska det inte vara nåt problem med CLS heller, säger Gregor Menze.

Återstår att se hur det är med den saken i kommande test.

Åker du i stort sett vilken landsväg som helst norrut från Florens blir du överfallen av perfekt slingrande bergsvägar som letar sig upp längs de stundtals rätt branta sluttningarna. Här sätts styrningen på prov åtminstone när det gäller känsla. Och betyget är väl godkänt för biltypen. En oväntat direkt styrning för att vara Mercedes men utan att vara nervös. Den där riktiga skärpan och kommunikationen saknas om du jämför med en sportbil men nu är inte detta en sportbil. CLS är snarare en sportig sedan med annorlunda taklinje, perfekt att glida till kontinenten i för en fika.

Motorerna i provkörningsbilarna känner vi igen sedan tidigare, bägge med cylindrarna i V6-formation och med namnen 350 CDI för den dieseldrickande och endast 350 för bensinvarianten.

Bägge räcker gott och väl till för att få hurtiga fartresurser och tillsammans med den standardmonterade 7-växlade automatlådan bildar de bägge drivlinorna en solid känsla. Bränsleförbrukningen är åtminstone på pappret relativ låg, 0,60 liter per mil (159 gram CO2 per kilometer) i blandad körning för 350 CDI och 0,68 (också 159 gram CO2) för bensin-V6:an. Siffror som det är svårt att komma ned i längs slingrande bergsvägar och hetsig italiensk trafikrytm i centrala Florens.

Priserna börjar på 599 000 kronor för bensinversionen och 635 000 kronor för dieseln, knappast billigt och på det kommer en diger utrustninglista som på Mercedesvis är dyr. Den mest intressanta motorn kommer först nästa vår, 250 CDI, en fyrcylindrig dieselmotor på 204 hästkrafter som vi bland annat känner igen från E-klass. Bör bli betydligt billigare och något snålare än de större V6:orna. En V8 på hela 408 hästkrafter kommer i april liksom en AMG-version nästa höst.

Baksätet är fäll- och delbart, även om en blivande CLS-ägare knappast kommer att transportera så många spånplattor så kommer troligtvis ett eller ett par skidor få plats någon vecka per år.

Baksätet i sig är knappast rymligt i höjdled med tanke på den kraftigt sluttande taklinjen. Du bör inte vara särskilt mycket högre över marken  än 180 centimeter för att riktigt njuta av lyxen. Men att klaga på det i en bil som beskriver sig som en fyrdörrars coupé vore som att klaga på att märkessyskonet SLS AMG är för snabb. ­Det är ju liksom meningen.

CLS-köparen sitter i framsätet med sin partner, barnen är utflugna och nu är det dags att njuta lite mer av livet. Och allt tyder på att Mercedes har lyckats, för det är svårt att inte gilla CLS, alldeles oavsett hur extrovert du må vara.

Fotnot: Extrovert enligt Nationalencyklopedin: "person som har en öppen, utåtriktad läggning."

Mercedes CLS 350 Blueefficiency

Pris

599 000 kronor.

Motor

Bensin. 6-cyl längsmonterad V-motor, 4 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 12,0:1. Borrning/slag 92,9/86,0 mm, cylinder­volym 3 498 cm3.

Max effekt 306 hk (225 kW) vid 6 500 r/min, max vridmoment 370 Nm mellan 3 500 och 5 250 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. 7-växlad automat.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare. Individuell multilänkupphängning fram och bak.

Styrning

Kuggstångstyrning med elservo. Vändcirkel 11,3 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system. Antisladdsystem.

Hjul

Fälg 8,5 tum, däck 245/45 R 17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 287, längd 494, bredd 188, höjd 142, spårvidd f/b 160/162. Tjänstevikt 1 735, maxlast 485, max släpvikt 0. Tank 59 liter. Bagagevolym (VDA-liter): 485 liter.

Fartresurser*

Toppfart 250 km/h. Acceleration 0–100 km/h 6,1 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 0,91, landsväg 0,54, blandad körning 0,68 l/mil. CO2 159 g/km.

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 30 år, assistans 30 år vid service på märkesverkstad

Skatt

1 245 kronor.

* Tillverkarens uppgifter.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr