Det är en väldigt, väldigt mild uppdatering av Mercedes E-klass som nu presenteras, inget snack om saken. I alla fall det som syns. Det har gått fyra år sedan introduktionen av femte E-klass-generationen, vilket innebär att en uppdatering var planerad till den här tiden redan från början. Samtidigt var senaste generation E-klass utan tvivel ett stort steg framåt när den lanserades 2016 och det är inte helt enkelt att se nyttan av större förändringar på modellserien. Batteriplaceringar på laddhybriderna kan diskuteras och kritiseras, men att ge sig på den typen av åtgärder kräver stora strukturella förändringar under skalet – vilket aldrig sker mitt i en livscykel. Det sker vid generationsskifte. Alltså tre år bort.
Med andra ord är mycket detsamma. Axelavståndet är 294 centimeter oavsett sedan– eller kombikaross. Ett mått som är centimetern längre än för Audi A6, samma som för Volvo V90 och fyra centimeter kortare än BMW 5-serie. Oavsett, det är en rejäl bil med fortsatt goda utrymmen.
Vi är på plats hos Upplands Motor i Akalla strax norr om Stockholm där nya E-klass nu lanseras för svensk media. Presskonferensen och produktinformationen börjar med upplysningen om vilka nya kulörer som nu är tillgängliga till E-klass. En indikation så god som någon om hur stor uppdateringen egentligen är. En snabb blick på bilen stärker intrycket men det är inte helt sant, för under skalet händer det en del. Inga enorma saker, men Mercedes följer samma mönster som bland annat BMW. Vilket innebär att båda laddhybriderna, el/bensin E 300 e och el/diesel E 300 de kommer med 4Matic fyrhjulsdrift. E 300 e 4Matic erbjuds med sedankaross, men E 300 de 4Matic kommer även med kombikaross. Det är även E 300 de som förväntas stå för merparten av försäljningen, alltså precis som innan facelift.
De mest uppenbara nyheterna är nya strålkastare (full-LED är standard), ny grill och nya baklyktor på sedanversionen. Ny ratt märks interiört liksom att digital instrumentering, röststyrning och automatiskt helljus nu är standard. Den nya ratten har fått nya material till touch-ytorna då den gamla lösningen kunde få dessa funktioner att sluta fungera vid hög temperatur och direkt solljus. Utöver detta har rattkransen fått ny sensormatta, vilket innebär att det nu räcker att ha händerna på ratten för att bilen ska bedöma att du inte somnat. Tidigare behövde man styra lite lätt för att släcka en uppmärksamhetsvarning från bilen. Detta arbetar tillsammans med filhållningsassistenten, som också är uppdaterad. Men dessvärre inte standard, Mercedes tar extra betalt för den här tekniken vilket är synd. Förvisso har Mercedes lyckats pressa priserna och ligger nu rejält under konkurrenterna, men vi tycker det är dåligt att det stora säkerhetspaketet inte ligger med som standard.
LÄS MER: Allt om uppdaterade Mercedes E-klass
Jag börjar dagen i bensinladdhybriden E 300 e med sedankaross. I vårt avlånga land är det kombi som gäller, men varje gång jag hamnar i en sedan kommer tankarna. Varför inte en sedan? E-klass är avslappnad, men med en inneboende skärpa och tyngd i hur den rör sig på vägen. Denna bil har relativt moderat hjulutrustning, vilket innebär 245/45 R18 fram och 275/40 R18 bak. På båda bilarna vi kör i dag sitter Pirelli P7 Cinturato med tillägget MO, vilket innebär Mercedes-inställda däck. Komforten är, trots de bitvis slitna svenska landsvägarna, riktigt bra. Stötkomforten är bättre än ljudkomforten, men E-klass är långt ifrån högljudd. Snarare tvärtom.
Motor och drivlina i E 300 e fungerar bra, med ett par undantag. Ibland reagerar bilen ryckigt vid start från stillastående, framför allt om vi står i motlut. Inga större bekymmer, men bilen skuttar till vilket är lite märkligt. I övrigt fungerar den nioväxlade automatlådan mycket bra, men vid nästan fullgas blir övergången från eldrift till bensindrift klart märkbar. Den raka fyrcylindriga bensinmotorn ger 211 hästar och 350 newtonmeter, elmotorn 122 hästkrafter och 440 newtonmeter. Systemeffekten, vilket är det intressanta eftersom det är just den effekten du kan använda, anges till 320 hästar och 700 newtonmeter. Imponerande siffror, men E 300 e känns aldrig kraftfullt laddad. Snarare behagligt effektiv. Bensinmotorn går lent och tyst, utan egentlig udd.
Vi byter till E 300 de Kombi. Alltså marknadens enda dieselhybrid. Batteristorleken är densamma som tidigare och Mercedes anger 47-49 km i räckvidd (i den nya hårdare WLTP-körcykeln) på el för E 300 e Kombi samt 48-50 km för E 300 de Kombi. Systemeffekten är snarlik E 300 e och anges till 306 hästkrafter och 700 newtonmeter. Direkt märks en något högre ljudnivå från dieselmotorn vid låg hastighet, men också en mer kraftfull känsla. Bättre vridmoment vid lägre varvtal tillsammans med elmotorns effekt är en bra kombination. På motorvägen testar vi filhållningsassistenten och det är tydligt, den är ännu inte helt bra. Kritiken gäller två punkter. För det första är systemet inte filcentrerande, bilen tenderar att vandra från vit linje till vit linje – framför allt i kurvor. För det andra borde bilens system bättre läsa av vägens kurvatur och därmed lyckas hålla mer jämna radier genom kurvor längs motorvägen. Nu justeras styrningen för mycket och för ofta.
Då laddhybriderna är bonus-berättigade framstår nya E-klass som en ekonomisk vinnare i klassen. Grundpriset ligger minst 50 000 kronor under konkurrenterna, vilket inte blir verkligheten när utrustningsnivån ska bli exakt densamma. Men en prisfördel, det kommer Mercedes att ha i alla fall.
Mercedes E 300 de Kombi SE Edition
Pris: 563 900 kronor, säljs nu. Bonus ca 28 584 kronor. Första kundleverans nu.
Motor: Diesel-el. Längsmonterad 4-cyl radmotor, 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 15,5:1. Borrning/slag 82,0/92,3 mm, cylindervolym 1 950 cm3. Max effekt 194 hk (143 kW) vid 3 800 r/min, max vridmoment 400 Nm mellan 1 600-2 800 r/min. Elmotor 122 hk (90 kW), total systemeffekt 306 hk/700 Nm, batterityp litium-jon, 13,5 kWh.
Kraftöverföring: Motor fram, bakhjulsdrift. 9-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.
Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,6 meter.
Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum fram, 9 tum bak. Däck 245/45 R18 fram, 275/40 R18 bak.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 294, längd 495, bredd 185, höjd 148, spårvidd f/b 159/158. Markfrigång 10. Tjänstevikt 2 310, maxlast 540, max släpvagnsvikt 2 100. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 480-1 660 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 6,0 s, toppfart 250 km/h.
Förbrukning (WLTP): Blandad körning 0,16 l/mil. CO2 från 36 g/km. Elförbrukning 1,6 kWh/mil. Räckvidd 4,8-5,0 mil.
Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, lack 3 år, rostskydds- och assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad i upp till 30 år.
Skatt: 1 096 kronor per år.
Rivaler
Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro
Starkare och ska gå något längre på eldrift. Lite mer nerv i körupplevlesen, men även här tar batteripaketet plats från bagaget. Dyr!
Pris: 666 000 kronor.
Volvo V90 T6 Recharge
Nyligen lanserade, svagare T6 Recharge ger fullgoda 340 hk. Lika bra som bästa tyskarna ute på vägen, fortfarande dyr. Bäst filhållningsassistent.
Pris: 616 000 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.