Provkörning av Mercedes GLA 220 CDI 4Matic

Mercedes rullar bättre än på länge och har markant ökat sin försäljning. Detta mycket tack vare den nya, lilla modellserien med A-klass, B-klass, CLA och nu senast – GLA. Suv-versionen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Redan innan kunderna över huvud taget fått titta och klämma på underverket har över 120 bilar sålts i Sverige. Alltså förhandsbeställts. Och den modell som sålt mest är den kraftigaste 170-hästarsdieseln – 220 CDI 4Matic med ett pris från 358 900 kronor. Tilldelningen för Sveriges del 2014 rör sig om 600-700 bilar, och längre fram räknar Mercedes med att sälja över 1 000 GLA på årsbasis.
Även om alla varianter bygger på samma plattform med samma axelavstånd och går under beteckningen NGCC (New Generation Compact Car), så har de egna karosser. GLA är decimetern längre än A-klass och är dessutom bredare och högre. Markfrigången är fyra centimeter högre (13,4 cm) och totalhöjden är sex centimeter högre då takrails ingår som standard. För den som kör ”på grund” och anser att markfrigången inte räcker finns en höjningssats. Går att beställa från och med i sommar. Som vanligt är tillbehörslistan längre än lång men bilen har i standarutförande Businesspaket som räcker bra, men vill man ha mer föreslås Business Plus-paket för 19 900 kronor. Innehåller bland annat bi-xenonljus, backkamera (kan vara bra då bakåtsikten är direkt dålig), farthållare och elmanövrerad baklucka.

Jonas är torsk på GLA. Så passande då att låta sig fotograferas i Kåseberga fiskeläger.

Bilen ser kralligt elegant ut. Designen är i de flesta betraktares ögon mycket lyckad, och den har de terrängattribut som är synonymt med en suv. Exempelvis svart plast i skärmkanter och sparklådor samt underkörningsskydd (i plast).
Fyrhjulsdriftsystemet är inte permanent som i C-klass och större Mercedesbilar med längsmonterad motor och 4Matic. I GLA som har tvärställd motor kan 4Matic liknas vid Haldex, och som när fyrhjulsdrift inte behövs bara driver framhjulen, vilket spar bränsle. När hastighetsskillnader mellan hjulaxlarna detekteras kopplas bakaxeln in och det hela sker med blixtens fart, för att använda en trist klyscha. Framkomligheten upplevs som fullt tillräcklig i terräng och föraren kan få hjälp av olika system, som ABS-bromsar som bromsar hjul som inte har fäste och därmed flyttar över kraft till hjul som har, dessutom DSR (nedförsbackesassistent). För den som inte anser sig behöva fyrhjulsdrift finns förstås (billigare) framhjulsdrivna modeller.

Det är inte första gången Teknikens Värld lägger en Mercedes på två hjul…

GLA är i första hand en bil för vägen, och där är den riktigt bra. Man hör däcken en del men det beror på att bilen går så tyst i övrigt. Den har lagom hårt kalibrerad fjädring samt finfin känsla i styrningen. Stolarna fram är mjukare än brukligt i Mercedes och jag sitter skönt, men vet inte om de är bättre i längden än de gamla, hårdare sätena. Inställningsmöjligheterna är bra med höjdjustering även för passageraren. Jag hoppar in bak och får bra med plats ”bakom mig själv”. Tillräckligt med benplats och mina 178 centimeter riskerar inte att ta i taket. Bagageutrymmet är också hyggligt stort och lättlastat. En finess är att bakre ryggstödet kan vinklas uppåt 15 grader för att öka på utrymmet ytterligare utan att fälla ner sätet. Nackdelen då är att passagerare får sitta väldigt rakryggade.
Instrumentbräda, spakar och knappar har mercedeslogik och fungerar klanderfritt och enkelt. Men varför ha mätarsiffror i silver på silverfärgad botten? Kontrastlöst är ordet, ungefär lika tydligt som i Alfa 156 i slutet av 90-talet. Som tur är kan man läsa hastighetsvisningen digitalt i färddatorfönstet.
Min bil för dagen är starkaste dieseln, fyrhjulsdrift och 7G-DCT automatlåda. En bra kombination som enligt deklarationen ska dra mellan 0,49 och 0,51 vid blandad körning. Karossen har lågt luftmotstånd som enligt Mercedes är klassledande och bidrar tillsammans med snåltrimmad drivlina till den låga förbrukningen. 170 hästkrafter känns som det räcker och blir över. 215 km/h i toppfart och 0-100 på 8,3 sekunder. GLA har det mesta i säkerhetsväg som standard men kan vidareutvecklas med alla Mercedes olika system. Till alla småbarnsföräldrar en glad nyhet! Ni behöver inte köpa en Mercedes original barnstol för att bilen ska känna av om krockkudden ska vara inkopplad eller inte. Från och med nya C-klass och GLA kan man i stort sett montera vilken barnstol som helst.

Mercedes GLA 220 CDI 4Matic

Pris

358 900 kronor, säljstart nu, första kundleverans nu.

 

Motor

Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. Kamkedja. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 16,2:1. Borrning/slag 83/99 mm, cylindervolym 2 143 cm3. Max effekt 170 hk (125 kW) vid 3 400 r/min, max vridmoment 350 Nm vid 1 400-3 400/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 7-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elservo. Vändcirkel 11,8 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Alufälg. Fälgbredd 6,7 tum, däck 215/60 R17.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 270, längd 442, bredd 180 (utan speglar), höjd 149, spårvidd f/b 157/156. Markfrigång 13,4. Tjänstevikt 1 435, maxlast 485, max släpvagnsvikt 1 400. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 421-1 235 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 8,3 s, toppfart 215 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Blandad körning 0,59. CO2 129 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 30 år.

 

Skatt

1 787 kronor per år.

Rivaler

BMW X1 xDrive 20d automat

Modellen har hängt med ett tag men fick nyligen en facelift. 20d-motorn har 14 hästkrafter fler än Mercedes och finns med 8-stegad automat.

Pris: 363 400 kronor.

 

Volvo V40 T4 AWD Cross Country

Foto: glenn@mediaempire.se

Ett klart prisvärt alternativ till tyskbilarna är vår egen hemkokade V40 CC. Tyvärr finns den inte i kombinationen diesel och fyrhjulsdrift – ännu.

Pris: 296 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!