Provkörning av Mercedes Vito 114 CDI

Tredje generationen Mercedes Vito laddar fullt för att stå upp emot stenhårda konkurrenten Volkswagen Transporter. Tyskt derby i transportsektorn!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Transportsektorn, och då i det här fallet främst de som kör mindre och större paketbilar, verkar ställas inför en bilflora som skiljer sig åt extremt mycket. Senast vi gjorde ett test på ämnet fann vi skillnader som var enormt mycket större än vid normala biltester. Även när vi höll oss inom samma klass. Märkligt, är inte arbetsmiljön viktigare än så?

Mercedes Vito 114 CDI är en av branschens trevligaste arbetskamrater, det kan vi säga redan nu. Under utvecklingen av den tredje generationen Vito (internt benämnd W640) togs tidigt beslutet att bygga in mycket av märkets personbilskänsla även i Vito. När jag sitter på E4 med 120 km/h på mätaren så uppskattar jag verkligen de personbilsliknande dragen. Komforten är god, färden är lugn och avslappnad och även när bilen går olastad så framstår den inte som ett stenhårt åbäke som måste ha 1 000 kg last för att gå lugnt på vägen.

Tidigt togs beslutet att bygga in mycket av märkets personbilskänsla även i Vito Foto: Linus Pröjtz

Dieselmotorn går mjukt, låter inte för mycket, är tillräckligt stark med sina 136 hästar/330Nm och den sjuväxlade automatlådan gör ett bra jobb. Vår provkörda Vito har det korta axelavståndet på 320 cm och den längre av de två karossvarianterna som erbjuds till just detta chassi. Maximal lastlängd, när vi även utnyttjar utrymmet in under förarutrymmet blir 257 cm och total lastyta är 2,26 m2. Maximal lastkapacitet uppgår till 1 369 kg för Vito och vår bil får lasta 728 kg med en totalvikt på 2 800 kg.

Skjutdörren på höger sida är standard vilket gör lastning och lossning så mycket enklare. Men de lackerade stötfångarna, där även övre delen av den bakre stötfångaren är lackerad ställer till det. Hur man än gör så kommer foten att hamna där vid i- och ursteg, se till att få dit en skyddande plastpanel. Annars är risken att den där lacken fördärvas på nolltid. Ytterligare punkter på minuskontot handlar mest om avsaknaden av avlastningsytor interiört. Visst, bilen har rejäla ytor ovanpå instrumentpanelen, men jag ser i alla fall inte vad som ligger där när jag kör. Bättre då med större fack mitt på panelen.

Storlastare av rang på alla ledder. Dessutom väldigt lätt att lasta. Foto: Linus Pröjtz

Mercedes Vito 114 CDI

Pris

324 875 inkl moms, säljs nu.

 

Motor

Diesel. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 2 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo.  2143 cm3, 136 hk (100 kW) vid 3 800 r/­min, 330 Nm mellan 1 200-2 400 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 7-växlad automatlåda. Mått/vikt (cm/kg): Längd 489, bredd 224, tjänstevikt 2 072, maxlast 728, tankvolym 57 liter, tillval 70 liter.

 

Hjul

Plåtfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 195/65 R16.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 11,8 s, toppfart 184 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,88 l/mil, landsväg 0,57 l/mil, blandad körning 0,68 l/mil. CO2 170-179 g/km.

 

Skatt

4 388 kronor per år.

Rival

 Volkswagen Transporter T6 2,0 TDI 140 hk

Nya Transporter är en ytterst kompetent följeslagare på arbetsuppdragen och dessutom något billigare än Mercedes Vito.

Pris: 311 875 kronor inkl. moms.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!