Storleksmässigt ska den jämföras med bilar som Seat Ibiza ST och Skoda Fabia Combi, men pris- och imagemässigt ligger nya Mini Clubman långt därifrån och vill inte veta av sina närmaste konkurrenter. Den lastar betydligt mindre, men är omkring 100 000 kronor dyrare. Hur tänker Mini egentligen?
Mini tänker förstås precis som de alltid har gjort ända sedan nystarten 2001. Inget annat bilmärke kan ta så bra betalt för så små bilar och nya Clubman är inget undantag. Jämfört med sin föregångare är den dock en riktig laståsna. Gamla Clubman, som var en något förlängd Mini, hade inte så mycket mer än en dålig ursäkt till ett baksäte och begränsat bagageutrymme. Inte en riktig kombi alltså.
Nya Clubman är något annat. Nu finns det en bakdörr även på vänster sida, baksätet är tillräckligt rymligt för att vuxna ska få plats och bagageutrymmet är hyfsat stort. Bilen har vuxit rejält. Clubman har blivit 40 centimeter längre, 12 centimeter bredare och har en dryg decimeter längre axelavstånd än den utgående modellen. Det ger den nya Minin mått som inte helt oväntat är identiska med BMW 2-serie Active Tourer. De två byggs ju på samma UKL-plattform, har likadana drivlinor och beter sig ungefär likadant på vägen.
Gamla Clubman stack ut ur trafikbilden med sina dubbla bakluckedörrar och den bakre dörren på höger sida som var hängd i bakkant. Den nya bilen är mer konventionell. Baksätet kan nås både från höger och vänster sida genom rejäla bakdörrar och baksätet är lika stort som i klasskonkurrenterna. När man ska komma åt bagaget är det dock fortfarande lite annorlunda. För att fortsätta sticka ut har Mini hållit fast vid en lösning med två bakluckedörrar som är sidohängda. När man bara ska slänga in någon liten pryl är det praktiskt att kunna öppna en av dörrarna snabbt, men när större föremål ska lastas är det i stället två dörrar som ska öppnas.
Nytt är att bakluckorna kan öppnas på elektrisk väg, antingen med tryck på nyckelklumpen eller genom en fotspark bakom stötfångaren. Men även här sker öppningen i två steg. En fotviftning för att öppna högra dörren, en till fotviftning för att öppna den vänstra.
De två dörrarna där bak är små. Öppningen blir liten, men det gör inte så mycket eftersom bagageutrymmet också är litet. I VDA-liter mätt ryms endast 360–1 250 liter. Jämför gärna med Fabia Combi som sväljer 530–1 350 liter. Mini Clubman är däremot, smart nog, begåvad med baksätesryggar som kan fällas i proportionerna 40/20/40. Det underlättar något enormt om två personer ska sitta i baksätet samtidigt som långa föremål, till exempel skidor, ska lastas.
När Mini nu lanserar sin första riktiga kombi gör de det passande nog i kombilandet Sverige. Under loppet av sex veckor ska några hundra journalister och tusentals Mini-återförsäljare från hela världen flygas till Stockholm för att lära känna nya Clubman. När vi provkör Clubman på vägar som går genom Vallentuna, Vaxholm, Gustavsberg och Stockholm vänder sig folk om och tittar intresserat efter nya Minin. De kommer snart att vara trötta på att se den. Mini har bullat upp med närmare 400 bilar som ska köras under de närmaste veckorna och de kommer att gå i skytteltrafik mellan Arlanda och Stockholm.
Clubman bygger som sagt på samma version av UKL-chassit som 2-serie Active Tourer. Den drivs också av samma motorer, det vill säga tre- och fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer på 1,5 och 2,0 liter. Direkt vid lanseringen nu i höst är Cooper, Cooper S, Cooper D och Cooper SD aktuella. De två första är bensinare med 136, respektive 192 hästkrafter medan de senare är dieselmotorer med 150 och 190 hästkrafter. Basmotorerna är trecylindriga medan S-motorerna har fyra cylindrar. Cooper SD är dyrast med ett pris på 263 000 kronor, Cooper billigast med sina 215 000 kronor.
Alla provkörningsbilar här i Stockholm har Cooper S-motorn som är stark och underhållande i kombination med den fantastiska sexväxlade manuella lådan. Cooper S finns även med automatlåda och då blir karaktären en annan. Medan tre- och femdörrarsmodellerna av Mini har en sexväxlad automatlåda har Clubman samma åttaväxlade variant som finns hos BMW. Den växlar lika mjukt och snabbt hos Mini soom hos BMW men med det försvinner också mycket av den sportiga känsla som den manuella lådan tillför.
Ingen kan säga emot det faktum att Mini i stadig takt rör sig bort från Sir Alec Issigonis grundtanke. Bilarna blir både större och mer tekniskt avancerade, men samtidigt bättre. Mini 2014 är en bättre bil än Mini 2004. Nya Clubman är en mindre busig och rebellisk bil än sin föregångare, men den är också en rymligare, bekvämare och i alla hänseenden bättre bil.
Mini Cooper S Clubman
Pris
249 000 kronor, säljs nu.
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. Kamkedja. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 11,0:1. Borrning/slag 82,0/94,6 mm, cylindervolym 1 998 cm3. Max effekt 192 hk (141 kW) vid 5 000 r/min, max vridmoment 300 Nm vid 1 250 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 2 tvärställda länkarmar.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,3 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 225/45 R17.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 267, längd 425, bredd 180, höjd 144, spårvidd f/b 156/156. Markfrigång 14. Tjänstevikt 1 435, maxlast 530, max släpvagnsvikt 1 300. Tank 48 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 360–1 250 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 7,2 s, toppfart 228 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,79, landsväg 0,52, blandad körning 0,62. CO2 144 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.
Skatt
1 086 kronor per år.
Rivaler
Audi A3 Sportback 1,4 TFSI
125 hästkrafter är det mesta man kan få med bensinmotor i en A3. Inte en utpräglad kombi som Clubman. Finns även med gasdrift.
Pris: 245 000 kronor.
Mercedes CLA 200 Shooting Brake
Mercedes minsta ”kombi” omgärdas av rejäla citationstecken. Fina köregenskaper men det är knepigt att lasta under den fallande taklinjen.
Pris: 291 900 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.