När det en gång begav sig fanns aldrig någon öppen version av hundkojan Mini. Det var först i slutet av livscykeln av urmodellen som Sir Alec Issigonis & Co lanserade redan 1959 som Mini toplessade. Mellan 1993-96 handbyggdes drygt tusen exemplar, utförandet påminner mest om något som bysmeden hamrat ihop.
I och med New Mini-modellen som BMW presenterade 2001 släppte kojan kalufsen 2004. Sedan dess är Cabrio synonymt med bilmärket som kanske mer än alla andra sätter personlighet i första rummet. Mini har varit en obruten succé sedan nystarten och givetvis måste senaste – tredje generationen (internkoden är F57) – utgåvan också finns med nedfällbart tygtak.
Suffletten går att fälla upp eller ner i farter upp till 30 km/h, tillräckligt fort för att hinna skydda sig mot regn eller kanske solen. Operationen tar 18 sekunder. Det är nämligen inget kul att sitta och gassa sig i starkt solsken. Inte ens i en Mini Cabrio. Som vanligt har Cabrio en cabricoach-finess som gör det möjligt att öppna upp den främre delen av tygtaket i en solluckefunktion. Suffletten är lite av en ingenjörskonst i sig, som origami i stor skala.
Stilen hos nya Mini cab har hög igenkänningsfaktor. Lättast går det att skilja på de tre generationerna sedda snett bakifrån. Rakt framifrån är det desto svårare. Rullbågarna bakom baksätet är nu helt gömda i karossen vilket ger fin obruten midja – snyggt. Fortfarande lägger sig tygtaket lite halvt uppepå bakluckan, vilket är lidande för bakåtsikten. Intressant är att baksätets båda nackstöd måste vara i sitt översta läge i USA, ett lagkrav som gör att det ser lite corny ut när jag susar fram alldeles allena i ”min” turkosblå Cooper S Cabriolet på Mullholland Drive i bergen ovanför änglarnas stad, och då menar jag inte Göteborg…
Utrymmesmässigt har nya Mini Cabrio vuxit, fyra vuxna får plats i sittbrunnen, både med taket på eller av. Fällbart baksäte 50/50 ökar nyttan och bagageutrymmet växer från 160 till 215 liter med tygtaket i uppfällt läge tack vare att man nyttjar sufflettens stuvutrymme.
Motormässigt är det tre bensinare och ett dieselalternativ som gäller. Instegsversionen Cooper har trecylindrig 1,5-liters på 136 hästkrafter, ljudbilden är smattrig men inte alls störande. En helt annan karaktär och kaliber har Cooper S med stor 2,0-liters fyra på 192 hk och 280 Nm, samma maskin finns också i John Cooper Works-trim med 218 hk. Den som gillar oljebrännare får söka sig till Cooper D, 1,5-liters trecylindrig spis på 116 hk. Instegsversionen One finns inte som Cabrio i Sverige, tydligen gillar vi svenskar mer mos i maskin när det kommer till öppna bilar tycks Mini Sverige resonera.
Med TwinTurbo-teknik bygger motorn på med rejält vridmoment tidigt på varvtalsskalan, drivlinan är minst sagt kraftfull även om de verkliga maxvarvstopparna uteblir. En övertrycksfunktion ger ytterligare 20 newtonmeter på topp, vilket ger totalt 300 Nm när det laddas på i uppförsbackarna där det spelats in otaliga biljaktsscener à la Hollywood-style. Cooper S-maskinen passar Mini Cabrio mycket väl, särskilt om du skippar automatlådan och växlar själv. Konceptet tilltalar den som gillar bilkörning, och det gör ju vi!
Gimmickar gillar vi också, och Mini Journey Mate är en ”vän” inom infotainmentsystemet som upplyser om kommande vägval. Går att länka till väderleksrapporter som ger tips om när du ska cabba upp/ner! Kan ju vara bra för den som inte har ögonen med sig. Över huvud taget är uppkopplingsgraden via Mini Connected App hög av förklarliga skäl, Mini är ett bilmärke som till stor del köps av yngre, men det hindrar ju inte även oss lite äldre att njuta teknikens sötma. Ytterligare en finess är tidtagningsfunktionen Always Open som räknar antal minuter du kör nercabbat – man kan undra om den får efterföljare hos andra biltillverkare?
Konkurrenterna till öppna Mini är färre än till vanliga tredörrars halvkombi ”Hatchback”. Försäljningen av cabrioleter minskar i takt med att allt fler väljer suvar och crossovers. Det ”fina” folket – som har råd att slanta mer för mindre – vill hellre sitta högre än öppnare är min högst personliga trendspaning. Närmast till hands är Audi A3 cab och internkannibalismen från BMW 2-serie cab. Ingen ny Volkswagen Golf cab syns till inom närmaste framtiden, i stället levererar Volkswagen Beetle cab liknande känslor som öppna Mini. Vårt val faller ändå på den brittiska bilen, mycket tack vare finare körkänsla och mer homogen produktkänsla. ”One open for the road, please”.
Mini Cabriolet genom åren
Mini Cooper Cabrio ”Classic”, produktionsår 1993-96.
Mini Cabrio generation 1, produktionsår 2004-2009.
Mini Cabrio generation 2, produktionsår 2009-2015.
Mini Cooper S Cabriolet
Pris
259 000 kronor, säljs nu.
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 11,0:1. Borrning/slag 82,0/94,6 mm, cylindervolym 1 998 cm3. Max effekt 192 hk (141 kW) mellan 5 000-6 000 r/min, max vridmoment 280 Nm mellan 1 250-4 600 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 6-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,8 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 195/55 R16.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 250, längd 385, bredd 173, höjd 142, spårvidd f/b 149/149. Markfrigång 14. Tjänstevikt ca 1 350, maxlast ca 395, max släpvagnsvikt 0. Tank 44 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 160-215 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 7,2 s, toppfart 230 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,78, landsväg 0,49, blandad körning 0,60. CO2 139 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.
Skatt
976 kronor per år.
Rivaler
Skippa baksäte och köp dyraste MX-5 med 160 hk och sportchassi! Valet för den som verkligen söker glädje bakom ratten.
Pris: 275 500 kronor.
Volkswagen Beetle GT Cabriolet
Maxad Herbie med TSI-motor på 220 hk, DSG6-automatlåda och massor av utrustning men mindre körglädje än Mini Cabrio.
Pris: 324 000 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.