Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Mini Countryman 2,0 JCW All4

Att heta Mini, som bil eller person, brukar betyda att man är av det mindre formatet. Men Mini Countryman är nu faktiskt lika stor som exempelvis Seat Ateca.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Beteckningen JCW står för John Cooper Works och är ungefär vad M står för hos BMW. Ett lite tuffare och vassare exemplar än standardversionen. Med 231 hästkrafter är denna Countryman exakt lika stark som den mindre Mini JCW. Motorn kommer i grunden från BMW, är på två liters cylindervolym men effekten har trollats fram med ett twinscroll turboaggregat (Garrett) med tillhörande laddluftkylare.

Tjänstevikten är nu 1 720 kilo och det känns på bilens uppförande som inte är så alert. Långt ifrån vanliga Mini JCW. Foto: Patrik Lindgren

Det räcker att se på faktabladet för att inse att detta är något speciellt. 0-100 km/h på 6,3 sekunder och en toppfart på 238 km/h är imponerande information. I stort sett samma siffror som för vanliga Mini JCW som dock kommer framhjulsdriven och är runt 400 kilo lättare.

Men allt kommer inte helt utan störningar. Motorljudet låter inte piggt och alert utan är snarare riktigt dovt och ger upphov till irriterande vibrationer. De 18 tum höga hjulen med breda däck ger ett fruktansvärt oväsen i kupén och jag känner direkt att detta är en bil jag inte skulle klara av att leva ihop med. Men det är ju jag, som hunnit fylla 60, och yngre förmågor kanske inte störs av vare sig vibrationer eller däcksljud utan bara tycker att det liksom hör till. Problemet är väl att den yngre generationen inte helt obesvärat spottar fram runt 370 000 kronor, om de inte har väl bemedlade och givmilda föräldrar eller annan trevlig släkt.

Avgasrörsdimensionen ger upphov till ett motorljud som låter läckert på utsidan, inte på insidan. Foto: Glenn Lindberg

Jag har alltid gillat Minis köregenskaper och har haft fantastiskt roligt med den på olika racerbanor. Ett hjul i varje hörn borgar för roliga vägegenskaper. Men då har det handlat om vanliga Mini Cooper, gärna med ett S eller varför inte JCW på bakstammen. Mini Countryman JCW har som sagt vuxit. Totallängden är 430 centimeter vilket­ är 20 cm längre än förra generationen. Tjänstevikten är nu 1 720 kilo och det känns på bilens uppförande som inte är så alert. Långt ifrån vanliga Mini JCW.

Den är också fyrhjulsdriven om än inte permanent. På grus, eller ännu hellre is, släpper den gärna ut bakändan i stället för att understyra­ vilket är vanligt bland fyrhjulsdrivna bilar. Men Mini är i grunden framhjulsdriven och prioriterar detta. Systemet heter All4 och det låter ju eget och bra men är helt enkelt ett Haldexsystem tillverkat av Borg Warner och detta sitter på många andra bilar.

Det är en sjukt plottrig men ändå ganska fräck interiör i Countryman. Foto: Glenn Lindberg

Även om Mini numera är lika tyskt som BMW känns det som om Miniavdelningen har det roligare på jobbet. Det är mycket lekfullhet i JCW-bilarna. Som den ilsket lysande vippkontakten som du startar motorn med, de röda dekorsömmarna, takspoilern och den avskiljande färgen på taket. När du börjar åka riktigt fort och närmar dig 200 km/h hejas du på av schackrutiga målflaggor i hastighetmätarens urtavla. Sådana saker skulle aldrig ske i en BMW.

Färgglada stolar med kraftiga valkar som stöttar både rygg och lår. Bra på racerbanan, inte mer. Foto: Glenn Lindberg

Om det inte vore för motorvibrationerna och däcksljudet skulle Countryman JCW vara en trevlig och relativt rymlig långfärdsbil. Så om du inte har jätte, jätte bråttom, välj en motorsvagare version med trevligare motorljud och mindre yl från däcken. Och till ett vettigare pris inte minst. Denna bil i basutförande kostar 371 400 kronor men är i detta fall extrautrustad till ett pris på 490 100 kronor. Helt galet!

Mini Countryman 2,0 JCW All4

Pris

371 400 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin. Tvärställd 4-cyl rad med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo, laddluftkylare. Kompression 10,2:1. Borrning/slag 82,0/94,6 mm, cylindervolym 1 998 cm3. Max effekt 231 hk (170 kW) vid 5 000 r/­min, max vridmoment 350 Nm mellan 1 450-4 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell alt. 8-växlad automatlåda (19 900 kr).

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 225/50 R 18.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 267, längd 430, bredd 182, höjd 156, spårvidd f/b 157/157. Markfrigång 17. Tjänstevikt 1 720, maxlast 430, max släpvagnsvikt 1 800. Tank 51 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 450-1 390 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 6,3 s, toppfart 238 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,94 l/mil, landsväg 0,62 l/mil, blandad körning 0,74 l/mil. CO2 169 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 5 år.

 

Skatt

6 428 kr per år de första tre åren, därefter 1 394 kronor per år.

Rivaler

BMW X1 xDrive 25i automat

Likadan bottenplatta och fyrhjulsdrift som Mini, men helt annan kaross. Mer anpassad för fina gatan vilket märks på priset.

Pris: cirka 422 000 kronor.

Lexus UX 250h

Lexus minsta suv är en bekväm laddhybrid med bra vägegenskaper. Men det blir dyrt för något som knappt duger som familjebil…

Pris: cirka 340 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!