Provkörning av Mitsubishi Colt 1,5 Sport

Provkörning av Mitsubishi Colt 1,5 Sport

Lagom till det att Mitsubishis minsting lämnar koltåldern laddar man om och ger Colt ett facelift med tydliga drag av skarpskjutande Lancer Evolution. Rätt eller fel?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Rätt förstås! Den väl tilltagna grillen, vars form sägs vara inspirerad av jaktplan, är i mina ögon ett lyft jämfört med föregångarens intetsägande nuna. För att matcha den surmulna mynningen har de tidigare så söta strålkastarna ersatts av mer attitydstinna gluggar, dock fortfarande utan lykttvätt. Det är inte bara fronten som har kalibrerats om. Ny form på stötfångaren bak och baklamporna har tillkommit medan dörrlisterna har fallit offer för rådande smak.

 På insidan finns lite nya materialval, mindre justeringar i instrumenteringen och nya vred till klimatanläggningen, men den viktigaste förändringen jämfört med tidigare modeller hittar vi i utrustningslistan. Antisladd, krockgardiner och panikbromsvarnare (bilens varningsblinkers tänds vid hård inbromsning) är numera standard till samtliga versioner. Vidare har ytterligare några kilo välgörande ljuddämpning tillkommit.

 Bilen vi provkör är 1,5 Sport för 137 700 kronor. För pengarna får man en fulladdad utrustningslista där luftkonditionering, farthållare och regnsensor utgör höjdpunkterna. Stereon kan läsa MP3-filer och har 3,5 mm ingång för den för MTV-generationen så oumbärliga iPod:en. Men Mitsubishi kunde ha kostat på sig högtalare av lite grövre kaliber. Trots att de är sex till antalet är ljudet ganska burkigt.

 Under den korta motorhuven ruvar en fyrpip på 109 hästkrafter, fullt tillräckligt för knappt 1 100 kilo Colt. Inte så att bilen exploderar av kraft, men det finns tillräckligt med krut för att omkörningar inte ska bli en duell på liv och död. 

 Växellådan håller inte precisionen hos ett slutstycke, men är lättjobbad och försedd med växlingsindikator så att man vet när det är dags att skjuta i nästa kugge. När tempot skruvas upp märks karosshöjden, bilen ”rollar” lite innan den sätter sig. Trots att antisladdsystemet stundtals är väl frikostigt har Colt skarpa vägegenskaper och är på småbilsvis underhållande att köra.

 Sittpositionen är upprätt vilket kan kräva viss tillvänjning, men i gengäld tillhör baksätets ben- och fotutrymme klassens bättre. Naturligtvis finns det en del missar med Colt, som den långt framdragna A-stolpen som skymmer sikten i gathörnen. Även den breda C-stolpen kan skymma något. Ytterligare en blindgångare är bortrationaliseringen av det urlyftbara baksätet. Kan du leva med detta finns det anledning att skjuta salut och överväga Colt inför nästa småbilsaffär.

Mitsubishi Colt 1,5 Sport

Pris

137 700 kronor.

Motor

Bensin. 4-cylindrig tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 75,0/84,0 mm, cylindervolym 1 499 cm3. Max effekt 109 hk (80 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 145 Nm vid 4 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk, krängningshämmare, bak halvstel axel.

Styrning

Kuggstångsstyrning med servo. Vändcirkel 10,8 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak.

Hjul

Fälg 6,5 205/45 R16.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 250, längd 394, bredd 170, höjd 155, spårvidd f/b 146/145. Tjänstevikt 1 065, maxlast 405, max släpvikt 1 000. Tank 47 liter.

Fartresurser*

Toppfart 190 km/h. Acceleration 0–100 km/h 10,0 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 0,80, landsväg 0,51, blandad körning 0,62 l/mil. CO2 148 g/km.

Skatt

1 080 kronor.

*Enligt tillverkaren

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!