Provkörning av Mitsubishi Lancer Sportback 1,8 och Sportback Ralliart

Provkörning av Mitsubishi Lancer Sportback 1,8 och Sportback Ralliart

Fyradörrars sedanbilar är ingen större hit på den svenska marknaden. ­Kunderna föredrar halvkombiversionen med stor baklucka. Det var nödvändigt för Mitsubishi att låta nya Lancer komma som sådan med efternamnet Sportback.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Modellnamnet Lancer är gammalt. Redan 1973 kom den första versionen och med Lancer Evolution blev Mitsubishi synonymt med rally. Lancer Sportback är utvecklad främst med tanke på den europeiska marknaden och 70 procent av alla Lancer som kommer att säljas är av den modellen.

 Mitsubishi bjuder även på en Ralliartversion, något av en ”Evolution light”. Mer om den längre ner.

 Lancer Sportback är en betydligt tuffare uppenbarelse än sedan­modellen och det mesta av det tillskrivs förstås den stora grillen. Att Mitsubishi sneglat på Audi råder det inget tvivel om.

 Volymmodellen i Sverige blir 1,8 med 143 hästkrafter och den motorn behöver varvas hårt för att ge effekt. Under 4 000 r/min är den faktiskt bedrövligt klen och det krävs ett flitigt petande i den 6-växlade manuella lådan. Tur då att den är så trevlig att arbeta med. Motorn kan även förses med en CVT-automatlåda som även den fungerar tillfredställande.

 För dieselvänner finns en tvålitersmotor på 140 hästkrafter men det höga dieselpriset gör att Mitsubishi inte räknar med någon större försäljning av den. För Sportback, inte sedan, kommer även en mindre 1,5-liters motor på 109 hästkrafter.

 Lancer Sportback uppför sig fint på vägen och chassit bangar inte ens när de spanska bergsvägarna kröker till för fullt.

 Invändigt är det snyggt och trevligt och stolarna bjuder på fint sido­stöd. En kul detalj är displayen mellan hastighetsmätaren och varvräknaren som hälsar välkommen och säger hej då när man startar/slår av motorn.

 Mindre roligt är att ratten inte är ställbar i längsled. Mitsubishi vill helt enkelt inte ta kostnaden för att tillverka en helt ny rattstång. Men det känns ålderdomligt att bara kunna justera i höjd 2008.

 Lastutrymmet är stort. Med fälld baksätesrygg ryms 1 394 liter bagage. Med ett enkelt handgrepp sänker eller höjer man det extra lastgolvet beroende på om man vill ha plant lastgolv eller max last­utrymme.

 För första gången använder nu Mitsubishi Ralliart som beteckning på en bil. Lancer Sportback Ralliart är i princip samma bil som Evolution men den har ”bara” 240 hästkrafter i stället för 295. Men det räcker för de flesta som inte har ambitioner att köra racerbana eller nattlig dragracing.

 Ralliart är Mitsubishis tävlingsavdelning. Namnet fick den för många år sedan av företagets annonsansvarige, Akera Kondo. Han såg en rallytävling och blev mycket imponerad över förarnas kunskaper. 

 – Det här är ”art” (konst), utbrast han och så fick tävlingsavdelningen, och numera även en modell, namnet Ralliart.

 Lancer Ralliart har i grunden samma fyrhjulsdrift som Evolution, om än i något enklare utförande. Det innebär en mittdifferential med elektronisk styrning. Via en hydraulisk koppling optimerar den drivningsfördelningen mellan bak- och framaxel. 

 I båda axlarna sitter differentialbroms och systemet kan ställas in för olika underlag i tre steg: torr asfalt, våt vägbana eller grus samt snö eller is.

 Även växellådan är samma som i Evolution men saknar den där riktigt håriga inställningen Super Sport där motorvarvet inte gärna vill krypa under 4 000 r/min. 

 Ralliart har två inställningar, Normal och Sport, och det är stor skillnad på dem. Växlingarna i Sport blir ganska brutala och framför allt nedväxlingarna blir hårda. Ett säkerhetssystem ser till att man inte kan växla ned för lågt och riskera övervarv.

 Växellådan med sin dubbelkopplingsfunktion fungerar mycket bra men alla gillar inte att en sådan här bil förses med automatlådefunktion utan vill ha en vanlig manuell.

 Kosmetiskt och utvändigt har Mitsubishi gått varligt fram med Ralliart. Invändigt ser det ut exakt som i en vanlig Lancer förutom att varvräknaren flyttats till vänster sida. Man kan fråga sig varför.

 Ralliart börjar säljas nästa år och exakt pris är inte satt. Mitsubishi hoppas dock att de ska kunna lägga sig 100 000 kronor under Evolution som kostar 415 900 kronor.

Mitsubishi Lancer Sportback Ralliart

Pris

Ca 315 000 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo med laddluftkylare. Kompression 9,0:1. Borrning/slag 86/86 mm, cylindervolym 1 998 cm3. Max effekt 240 hk (177 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 343 Nm mellan 2 500 och 4 750 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda med dubbelkoppling.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben (MacPherson) med undre triangellänk, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,0 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 215/45 R 18.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 264, längd 459, bredd 176, höjd 152, spårvidd f/b 153/153. Tjänstevikt ca 1 670, maxlast ca 375, max släpvikt 1 400. Tank 59 liter.

Fartresurser*

Toppfart 220 km/h. Acceleration 0–100 km/h 7,1 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 1,39, landsväg 0,81, blandad körning 1,02 l/mil. CO2 243 g/km.

Skatt

2 505 kronor.

*Enligt tillverkaren.

Mitsubishi Lancer Sportback 1,8

Pris

Ca 170 000 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 86/77,4 mm, cylindervolym 1 798 cm3. Max effekt 143 hk (105 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 178 Nm vid 4 250 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben (McPherson) med undre triangellänk, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,0 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 205/60 R16.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 264, längd 459, bredd 176, höjd 152, spårvidd f/b 153/153. Tjänstevikt ca 1 410, maxlast ca 490, max släpvikt 1 300. Tank 59 liter.

Fartresurser*

Toppfart 196 km/h. Acceleration 0–100 km/h 10,4 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 1,05 landsväg 0,64, blandad körning 0,79 l/mil. CO2 188 g/km.

Skatt

1 680 kronor.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!