Mitsubishi Space Star

Provkörning av Mitsubishi Space Star 1,6 Comfort

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Teknik

R4, 1 597 cm3. 98 hk vid 6 000 r/min, 141 Nm vid 4 500 r/min. Framhjulsdrift. 5-växlad manuell. Skivbromsar fram och bak, låsningsfria.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 250, längd 403, bredd 170, höjd 156. Tjänstevikt ca 

1 200, maxlast 460, släpvagnsvikt 1 000.

Fartresurser*

Toppfart 180 km/h, 

0-100 km/h 12,0 s.

Bränsleförbrukning*

Blandad körn 0,72 l/mil.

*(enl. tillverkaren)

Rubrik

I kölvattnet efter Renault Scénic dök den här modellen från Mitsubishi upp för ett par år sedan, utan att någon tog någon större notis om den saken. Space Star baseras på Carisma (och i sin tur på Volvo S/V40) och har sedan dess parkerat kring plats 30-35 i säljlistan. Hittills har en alltför klen 1,3-motor och en direktinsprutad 1,8-bensinare erbjudits. Med den senaste versionen på 1,6 liter kan man slutligen ha träffat rätt.

Kvar är nämligen ett klart tilltalande pris på 133 000 kr för basmodellen Family, vilket bara är 4 000 mer än för 1,3. Provbilen Comfort har bland annat luftkonditionering och kostar fyra tusen till.

Space Star är kortare än konkurrenterna, bara fyra meter, och inte särskilt hög för den här biltypen. Ändå finns det märkvärdigt gott om plats både för de åkande och bagage. Den inre bredden är utmärkt och den bakre, mycket enkelt fäll- och delbara soffan kan skjutas i längsled. Antalet dolda fack och uppfällbara fikabord är noll, Space Star ger mer intryck av att vara en riktigt nonsensbefriad bil än den fullkomliga barnfamiljbilen. Sådana behövs givetvis också.

1,6-motorn känns starkare än sina 98 hk. Bottendraget är riktigt bra trots att utväxlingen är sådan att man lätt snuddar vid 100 km/h redan på tvåan.

Vi har tidigare givit Space Star hård kritik för slapp fjädring och stor lastkänslighet. Den kritiken kvarstår, bilen vissnar under tung last. Annars är åkkomfort och reseduglighet utmärkta; låg ljudnivå, dämpat vindbrus och en snittförbrukning under perioden på 0,71 l/mil. Inte mycket att säga om. Utrustningen är välvald och sitt småtrista yttre till trots är Space Star en bil man snabbt kan gilla - med förbehåll för chassit.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!