Nissan 370Z

Provkörning av Nissan 370Z Coupé

Nissan 370Z har ett tungt ansvar att axla. 1,7 miljoner Z-bilar är sålda. Företrädaren 350Z sålde i närmare 200 000 exemplar. Pallar den trycket?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Även om 370Z lånar mycket av sin föregångare kan man ändå påstå att det är en ny bil. Det räcker ju egentligen med att titta på de feta baksärmarna och taklinjen.

Chassit har samma konstruktion men axelavståndet har kortats med 100 mm. Motorn är också lånad från 350Z, nu förstorad till 3,7 liter, en stor V6. Effekten har ökat med 11 procent till 331 hästkrafter och vridmomentet med 2 procent till 360 Nm. I samma veva säger Nissan att bränsletörsten sänkts med 11 procent. Vad de kan, biltillverkarna!

Andra trollkonster är att 370Z blivit 30 procent vridstyvare och i denna procedur tappade den 32 kilo trots att större och kraftigare bromsar monterades. Enbart på lättare dörrar sparades 11 kilo och ljudlådetillverkaren Bose ställde upp med en anläggning som var 1,6 kilo lättare mot förr.

För ännu bättre vägegenskaper är motorn sänkt 15 mm mot 350Z och föraren sitter 10 mm närmare asfalten.

Okej, färdigsnackat. Let’s go! Börjar med några mil i den sexväxlade manuella versionen. Det känns – så där!

Jag vet att ni är många därute som anser att manuella lådor är det enda rätta receptet för en sportbil. Men det måste ju finnas en anledning till att inte en enda motorsportklass i dag kör med manuell låda med H-mönster. De har antingen paddlar bakom ratten eller en spak som leder till en sekventiell låda.

Växellägena i Nissan 370Z känns i alla fall inte speciellt kuliga. Det är mekaniskt kärvt, och det är bra, men det blir gärna lite slack i drivlinan vid växlingar och åtminstone jag trivs inte med det.

Däremot finns en funktion som heter Syncro Rev Control som vid varje växling gör sitt bästa för att motorn, beroende på växel, efter bästa förmåga ska anpassa sig till denna varvtalsmässigt. Det fungerar bra, men måste knappas in när bilen står stilla och det är lite trist.

Hoppa över till en version med 7-växlad automat som fungerar fin-fint med den funktionen. Men det går även att växla manuellt med spaken eller med stora paddlar bakom ratten. I det läget växlar inte motorn upp vid maxvarv utan börjar gå på varvtalsstopp.

Om det beror på att det är en snyggare orange läderklädsel och en proprare ratt vet jag inte, men plötsligt trivs jag mycket bättre. Motorns effekt och vridmoment kommer mer till sin rätt och plötsligt infinner sig den där känslan av att man hittat hem. En känsla som exempelvis kommer i Porsche Cayman S, men där gör den det på sekunden.

Tyvärr får vi inte provköra på racerbana utan enbart på franska landsvägar och polisen där har redan inkasserat en betydande del av årsinkomsten på tidigare provryttare i 370Z så jag är lite försiktig.

Men de omkörningar jag gör och de öppna kurvpartier som bjuds övertygar mig om att 370Z är minst lika bra som föregångaren, och förmodligen ännu lite snabbare runt en racerbana.

Motorn är väldigt mustig i mellanregistret men behöver varvas hårt för att ge all effekt och det välbehag som ljudmässigt infinner sig då.

Om jag skulle drista mig till att köpa Nissan 370Z skulle jag gladeligen lägga de 23 000 extra som automatlådan kostar. Nu kommer det tyvärr aldrig att inträffa.

Nissan 370Z ligger tungt och fint på vägen. Att det kan spåra lite med de däcksdimensioner bilen har är inte mycket att protestera mot.

Jag sitter bra i stolarna, men min något större reskamrat tycker att det är trångt. Och då är han långt, långt ifrån så välväxt som de amerikaner som främst kommer att köpa bilen. Blir det speciella stolar för USA-marknaden? Det har hänt förr.

För en potentiell kund av den här bilen må det vara av sekundär information, men möjligheten till bagage har växt trots att bilen krympt. Ännu en trollkonst?

Nej, men med de förstärkningar som har gjorts i bilens underdel kan det stag som löpte mellan de bakre hjulhusen plockas bort.

Nissan 370Z angör svensk hamn i juli men det kommer inte att bli trångt hos återförsäljarna. Nissan Sverige räknar med att sälja blott 25 bilar på grund av rådande ekonomiska situation.

Ändå ligger modellen just på det ekonomiska planet väldigt bra till. Konkurrenter som Audi TT-RS och Porsche Cayman S är betydligt dyrare, men prestandamässigt är Nissan fullt med i matchen.

0-100 km/h på 5,3 sekunder och en elektroniskt begränsad toppfart på 250 km/h.

Detta till ett ingångspris på 415 900 kronor. För ett extra utrustningspaket begär Nissan 18 900 kronor, och det kommer ju alla förstås att välja. Det innebär ett pris på 438 900 kronor. Lägger du dessutom på den 7-växlade automaten för 23 000 kronor så slutar du på 461 900 kronor.

Det är ett zvårslaget pris!

Läs mer

Nissan 370Z Coupé

Pris

Från 415 900 kronor.

Motor

Bensin. 6-cyl V längsmonterad, 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 11,0:1. Borrning/slag 95/86 mm, cylindervolym 3 696 cm3. Max effekt 331 hk (243 kW) vid 7 000 r/min, max vridmoment 360 Nm vid 5 200 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell alt. 7-stegad automat med möjlighet att växla manuellt.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram dubbla triangellänkar, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,6 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system. hjul Fälg 8/8,5 tum, däck 225/50 R 18, 245/45 R 18.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 255, längd 425, bredd 185, höjd 132, spårvidd f/b 155/160. Tjänstevikt ca 1 500, maxlast ca 300, max släpvikt 0. Tank 72 liter.

Fartresurser*

Toppfart 250 km/h.

Acceleration 0-100 km/h 5,3 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 1,53, landsväg 0,78, blandad körning 1,05 l/mil. CO2 249 g/km.

Skatt

2 595 kronor

*Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!