Det ser värre ut än det är. Bensinmotorn i Tucson Hybrid behöver inte alltid köras, men när den sparkas igång kan det ånga friskt ur det kalla avgassystemet. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Hyundai Tucson 1,6 T-GDI HEV 4WD

Elektrifiering står i fokus när Hyundai lanserar en ny generation av suven ­Tucson. Nya Tucson kommer som mildhybrid, hybrid och laddhybrid, men varför inte som elbil?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

De har lyckats nästan oförskämt bra. Med elektrifieringen alltså. Genom att erbjuda prismässigt överkomliga laddhybrider och elbilar utan långa väntetider har Hyundai plockat marknadsandelar i Sverige i sådan grad att det är lätt att glömma bort att det trots allt är suvarna som är viktigast.
Nya Tucson, den fjärde i ordningen, är viktig för Hyundai. Jätteviktig. Med sju miljoner sålda Tucsons (eller heter det Tusconer?) sedan första generationen lanserades år 2004 är den en av märkets absoluta storsäljare och i Europa är det den enskilt viktigaste modellen. Elbilsruschen till trots är Europa alltjämt en mellansuvsuktande kontinent och ända sedan första generationen Santa Fé kom år 2001 har Hyundai haft stora suvframgångar.

Tucson har, likt en kameleont, anpassat sig efter sin tid. Föregångaren kom i en tid då suvar skulle var mindre suviga, snarare sportiga. Nu, bara sex år senare, har vinden åter vänt och många suvar försöker byta kostym igen. Och nu är det elektrifiering som står högst i kurs.
Det syns på den Tucson som vi här kör under decembermolntäcket i Stockholm. Med en frontdesign som för tankarna till Mercedes EQC, en tvärgående LED-ramp på bakluckan och skarpa Lexus-veck längs med karossidorna gör den allt för att framstå som en elektrifierad bil snarare än en traditionell suv.
Men någon elbil är det inte. På bakluckan står det ”Hybrid” och under motorhuven finns en 1,6 liter stor bensinmotor som får stöd av en elmotor. Det går inte att ladda batteriet, som är på bara 1,49 kWh, externt. Det här är helt enkelt en helt vanlig hybrid. Självladdande, som Toyota skulle ha sagt.

1 av 5: Tucson Hybrid är i grunden framhjulsdriven, men det märks aldrig någon fördröjning när bakhjulen behöver hjälpa till. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
2 av 5 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
3 av 5 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
4 av 5 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
5 av 5: Bensinmotorn som kallas 1,6 T-GDi är grunden i såväl mildhybrid- som hybrid- och laddhybridversionen. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

I centrum av drivlinan står Hyundais så kallade 1,6 T-GDi-motor. Det är en helt vanlig fyrcylindrig bensinmotor med turbo, men den har som världens första serieproducerade motor utrustats med ett system som ­kallas CVVD. Det står för Coninuously Variable Valve Duration, vilket är en mekanisk lösning som gör att insugsventilernas öppnings- och stängningstider kan ändras steglöst under gång, beroende på belastningen. CVVD kompletterar traditionella ventilstyrningssystem och gör att motorn i praktiken kan växla mellan att arbeta enligt Atkinson- och Otto-cykeln. Det ska göra den både stark och snål.
Om det är CVVD eller hybriddriften som gör det är svårt att säga, men nog tusan verkar motorn vara både snål OCH stark. Den totala systemeffekten är 230 hästkrafter och det räcker mer än väl för att Tucson ska upplevas pigg och lättkörd i alla lägen. Och förbrukningen då? Under provkörningsdagen visar färddatorn en blandad förbrukning strax under 0,6 liter per mil. Med hängiven snålkörning borde det gå att köra betydligt snålare än så, även om WLTP-siffran säger 0,64 l/mil.
1,6-litersmotorn kommer även att erbjudas i ett mildhybridutförande med 48 volt och nästa år kommer den som fyrhjulsdriven laddhybrid med 265 hästkrafter och ett 13,8 kWh-batteri som ger en elräckvidd på 5 mil.

Diesel då? Jo, det kommer faktiskt också. 1,6 CRDi-motor kommer med ­mildhybridteknik och kan fås med 115 eller 136 hästkrafter, med eller utan fyrhjulsdrift och automat eller manuell växellåda.
Hyundai laddar onekligen på med ett brett motorutbud till nya Tucson, det enda som saknas är ett helelektrifierat alternativ och man kan verkligen undra varför Hyundai inte passar på att stoppa in batterier och ­elmotor i Tucson nu när de har tempot uppe i elbilssatsningen.
Nåväl, Tucson Hybrid kan faktiskt köras enbart på el. Korta sträckor, förstås. Om det lilla batteriet råkar ha mycket laddning kan man flytta runt bilen ljudlöst på en parkerings­plats och i lugnt motorvägstempo stängs bensinmotorn av när den inte belastas. När man behöver kraft och ger gas hoppar den igång snabbt och tyst. I stället för att, som Toyota, använda en steglös CVT-växellåda har Hyundai stoppat in en vanlig sexväxlad automatlåda och det finaste betyget den kan få är att den väldigt sällan märks.

Tidigare generationer

1 av 3: 2004. Första generationen Tucson byggdes på Elantra-plattformen som den delade med andra generationen Kia Sportage.
2 av 3: 2009. Andra generationen bytte namn till ix35 på de flesta marknader utom hemma i Sydkorea, men ix35 var en Tucson och fanns även i vätgasutförande.
3 av 3: 2015. Tucson-namnet kom tillbaka 2015 på tredje generationen som var större och sportigare än någonsin. Foto: Patrik Lindgren / Patrik Lindgren

Invändigt har Hyundai rensat bort så gott som alla fysiska knappar. Endast några knappar till vänster om ratten och framför växelväljarknapparna finns kvar. Alla andra funktioner sköts med touchreglage på den stora pianosvarta panelen under pekskärmen. Även framför ratten är det skärm som gäller, tyvärr en tämligen simpelt utförd skärm som sticker upp bara en liten bit ur instrumentpanelen. Som om den är för blyg för att ta plats.
Pekskärmen i mitten är stor och har bra upplösning, men operativsystemet är inte av modernaste snitt. Vi kopplar hellre in telefonen och kör Apple CarPlay eller Android Auto. Båda kan användas trådlöst och det finns en laddplatta för telefonen i förvaringsfacket i mitten.

Precis som föregångaren ger nya Tucson en stabil körupplevelse, men utan att lämna några bestående intryck. Styrningen är lagom tung och har inga döda lägen. Trots att Tucson inte är någon stor bil är riktningsstabiliteten på motorväg bra, ljudnivån låg och så länge vägen inte är alltför dålig är även fjädringskomforten bra. Över större ojämnheter märks däremot hårda slag som stör ­komforten. Elektroniskt ställbara dämpare finns som tillval och gör att man kan välja mellan Normal- och Sport-läge. Skillnaden mellan dem är dock hårfin.
Trots att nya Tucson bara är två ­centimeter längre än föregångaren har lastutrymmet ­blivit större. Hyundai anger 620-1 799 liter, vilket är en märkbar ökning jämfört med tidigare 513-1 503 liter. Ryggstödet är numera tredelat, ett starkt plus.
Utöver den motorbonanza Hyundai bjuder på har de satsat på att uppdatera säkerhetssidan. För att bilar ska få full pott i Euro NCAP:s uppdaterade krocktester måste de ha en central krockkudde som hindrar de åkande i framstolarna att slå ihop med varandra. Det har nya Tucson. Den har också det som kallas BVM (Blind-spot View Monitor). Det är helt enkelt kameror i ytterbackspeglarna som filmar det som finns i döda vinkeln. Bilden visas i instrumenteringen framför ratten när man blinkar åt något håll. Mest välkommen är dock den nya adaptiva farthållaren med styrfunktion som är riktigt duktig på att hålla bilen i rätt fil, utan att vingla eller ”studsa” mellan filmarkeringarna.

Nya Tucson ser ut att ha hamnat rätt när det gäller utrymmen, komfort, säkerhet, utrustning och pris. Med stora batterier och en eller två elmotorer hade den blivit livsfarlig för konkurrenterna, men vi får nöja oss med att se fram emot laddhybriden som kan göra livet nog så surt för Volvo XC60.

1 av 6: Instrumentpanelen är ovanligt låg, även framför föraren där en liten skärm tittar upp försynt ovanför rattstången. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
2 av 6 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
3 av 6: Alla klimatfunktioner sköts med små, lite för otydliga touchknappar. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
4 av 6 Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
5 av 6: Döda vinkeln är inte längre död tack vare kameror i ytterbackspeglarna. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld
6 av 6: Rymligt bagageutrymme och tredelad sätes-fällning gör nya Tucson familjevänlig. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Rivaler

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Toyota RAV4
Något lägre effekt men också lägre koldioxidutsläpp som ger mildare årsskatt. Tucsons främsta rival. Finns som laddhybrid.
Pris: 364 800 kronor.

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Seat Tarraco e-Hybrid
Tarraco kommer snart med samma laddhybridteknik som Passat GTE. Endast framhjulsdriven, till skillnad från kommande Tucson laddhybrid.
Pris: 492 100 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!