Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av nya pansarterrängbilen Patgb 360

Ständigt pågående mobilisering och snabba omgrupperingar är a och o i stridens hetta, enligt Försvarsmaktens riktlinjer. Därför är senaste tillskottet pansarterrängbilen Patgb 360 något utöver det vanliga. Här är det högteknologi och säkert personskydd som kommer i första rummet. Hela tiden.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Säkerheten är rigorös. Månader före vår planerade provkörning har undertecknad samt fotograf Lindberg skickat in personnummer, körkort och utförlig redogörelse för uppdraget till berörda ansvariga överbefäl hos Livgardet i Kungsängen nordväst om Stockholm. Det hör liksom till när man ska komma innanför avspärrningar, bevakade bommar och tillåtas röra sig inne på militärt skyddsområde.

Väl på plats i de hangarstora garagen råder ett lugn. Gröntjänstgörande meniga har just ryckt ut och i stället står ett tiotal stora skogsgröna stålklumpar med åtta hjul vardera som slumrande urtidsdjur och vilar upp sig efter beväringarnas muck. ”Dinosaurierna” heter på svenskt militärspråk Patgb 360, förkortningen står för pansarterrängbil och sifferkombinationen kommer sig av att den stora besten har utmärkt runtomsikt. Svårt att tro när man står på det plana släta garagegolvet och blickar upp på vagnen.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!