Foto: Hans Berggren

Provkörning av nya Toyota Mirai

De glada och frigående grisarna bökar i leran på Ängavallens gård utanför Vellinge. Grisarnas jakt på mat en solig och vacker höstdag inger hopp om en bättre och mer hållbar framtid. Det gör också bilen som provkörs precis intill grisarnas hage: Toyotas nya vätgasbil Mirai.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är ingen tvekan om att bilindustrin valt väg in i framtiden. Det är elbilarna som ska ersätta bensin- och dieselbilarna och hjälpa hela transportsektorn att klara klimatmålen i Paris-avtalet.
De som ändå tvekar om elbilens förträfflighet anger framför allt laddinfrastrukturen och hur svårt det är att snabbt ladda batterierna som skäl till eftertanke. För även om det pratas om nya och bättre batterier finns det en teknisk begränsning i batterierna: de blir för varma om de laddas för snabbt.

Bränsleceller som genererar el med hjälp av vätgas är det enda tydliga alternativet till batteribilarna. Fördelen är en lika snabb tankning som med bensin eller diesel och lång räckvidd på en mindre volym energi. Nackdelen är dyr produktion av bränsleceller och att det behövs ytterligare en infrastruktur för produktion och distribution av vätgas.
När Toyota ger oss chansen till en tidig provkörning av andra generationen av vätgasbilen Mirai måste den tankas och prepareras i Köpenhamn och sedan köras över Öresundsbron till Vellinge utanför Malmö där provkörningen äger rum.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!