Provkörning av Opel Combo Life 1,5 Turbo Diesel

Femte generationen Opel Combo är här, sprungen ur PSA-samarbetet släpper Opel en storlastande familjebil. Men är den tillräckligt mycket Opel för att locka kunder från sina franska syskon, och är den bra nog att leva med? Teknikens Värld beger sig till Frankfurt för att ta reda på det.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Femte generationen av Combo är byggd för att i första hand vara en familjevagn. Tyska Opel blev nyligen uppköpt av PSA-gruppen som innefattar franska Peugeot och Citroën. De tre märkena plockar numera alltså ur samma bygglåda. Nyligen lanserade Peugeot nya Rifter (tidigare Partner), Citroën sin Berlingo och nu Opel Combo, samtliga bygger på samma plattform – EMP2. I fallet Combo möjliggör den nya arkitekturen fler säkerhetssystem, en viktreducering på 70 kilogram jämfört med föregående generation och ett mindre avtryck, både storleksmässigt och ur en ren miljöaspekt.

Detta är ingen bil för den som efterfrågar körglädje. Däremot vore det vanvettigt att inte se åt dess håll om man är ute efter en mångsidig och framför allt praktisk bil.

Bilen har numera bland annat autobroms med fotgängar­igenkänning som standard. Opel Combo kommer likt sina närmaste kusiner i två olika storlekar. Den korta versionen mäter in på 4,4 meter på längden och den långa på 4,75 meter. Båda går att få som sjusitsiga. Den bakre sätesraden finns i två olika utföranden, den traditionella 60/40-soffan eller som tre individuella stolar, samtliga med Isofix.

Combo osar praktikalitet redan på håll med sina två skjutbara bakdörrar och kantiga formspråk. Invändigt återfinns inte mindre än 28 (!) olika stuva-undan-utrymmen. I taket löper en LED-upplyst förvaringsränna, och framför passagerarstolen har de gjort plats för två handskfack genom att flytta upp krockkudden i taket. Det finns med andra ord så pass mycket förvaringsmöjligheter att man utan svårighet kan gömma både stort som smått till dess att man helt enkelt glömt bort dess existens.

Där bak får en mindre lekstuga plats. Med fällda säten sväljer Opel Combo hela 2 126 VDA-liter.

Bagageluckan öppnar högt och brett och bakrutan går att öppna separat för enklare­ genomlastning. Den provkörda, kortare versionen rymmer från 597- till hela 2 126 VDA-liter med baksätena nedfällda. En del av transportbilsandan lever trots allt kvar, som möjligheten att fälla passagerarstolen nästintill helt plant, utmärkt om man vill extraknäcka som möbeltransportör eller behöver frakta trallvirke för altanbygget.

På förarplats syns Opels tydliga analoga mätarkluster med digitala inslag och Head up-display. På infotainmentsidan återfinns en 8-tum stor pekskärm med god färgåtergivning.­ I listen runt skärmen sitter pekknappar som agerar­ genväg till de mest väsentliga menyerna.­ Handhavandet är smidigt och med tillval som 180-graders kamera med fågelperspektiv, blåtandsuppkoppling samt induktionsladdning upplevs det väldigt personbilslikt – vilket är meningen. Man ska inte längre behöva välja mellan en praktisk bil och en bil med moderna tekniska lösningar.

Fjädringen är på franskt manér väldigt mjukt satt. Den mjuka stolen saknar sidostöd och jag måste greppa hårdare om ratten för att inte glida ur den. Combo är fortfarande en transportbil i det avseendet bara att fokus har flyttat till att transportera människor snarare än diverse prylar och pinaler som hör de kommersiella bilarna till. Några direkt givande köregenskaper är det alltså inte att tala om. Combo erbjuds med en turbobestyckad diesel­motor på 1,5 liter. Effektuttaget är 76, 102 eller 130 hästkrafter. De förstnämnda fås med en femväxlad manuell låda, medan den starkaste­ kommer med en sexväxlad manuell- eller åttaväxlad automatlåda som tillval.

Praktiskt med fällbar framstol när långa paket från Älmhult ska lastas. Foto: Bernd Mayer

Den sexstegade manuella växellådan är slapp och oprecis vid hantering. Automatlådan tvekar i igångsättnings­fasen, men vid fart växlar den mjukt. Combo går även att få med en bensinmotor på 1,2 liter, även den turbomatad. Effektuttaget är 110- eller 130 hästkrafter och båda kommer standard med den sexväxlade manuella växellådan. Automatlådan finns som tillval till den starkare versionen (kommer först 2019). Provbilens 130-hästars dieselmotor är fullt tillräckligt stark med sina 300 Nm, men dieselknattret blir i vissa fall påtagligt tillsammans med en del vindbrus från de breda A-stolparna.

Tysk Opel-ratt men växelväljare och luftintag är hämtade från Peugeot. Foto: Axel Wierdemann

Detta är ingen bil för den som efterfrågar körglädje. Däremot vore det vanvettigt att inte se åt dess håll om man är ute efter en mångsidig och framför allt praktisk bil. I det avseendet håller Opel Combo precis vad den lovar – en väldigt praktisk bil för familjen, och vilken familj har inte sina brister?

Opel Combo Life 1,5 Turbo Diesel

Pris

Inget svenskt pris. Säljstart november, första kundleverans prel. januari 2019.

 

Motor

Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. Kamrem. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 16,5:1. Borrning/slag 75,0/84,8 mm, cylindervolym 1 499 cm3. Max effekt 130 hk (96 kW) vid 3 750 r/min, max vridmoment 300 Nm vid 1 750 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 8-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,0 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) trummor bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd i.u., däck 215/65 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 279, längd 440, bredd 185, höjd 184, spårvidd f/b 155/157. Markfrigång i.u. Tjänstevikt 1 430, maxlast 615, max släpvagnsvikt 1 100-1 500. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 597-2 126 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 10,6 s, toppfart 185 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Blandad körning 0,43 l/mil. CO2 114-118 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.

 

Skatt

3 709 kronor per år de första tre åren.

Rivaler

Volkswagen Caddy

Volkswagens svar på en familjevänlig transportbil i mellanklassen.

Pris: 173 600 kronor.

Peugeot Rifter

Rifter är Combos koncernkusin och besitter därför snarlika egenskaper. Skiljer gör designen, i övrigt är de lika.

Pris: Ej fastställt.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!