Opel Corsa GSi

Provkörning av Opel Corsa GSi

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

MOTOR

4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Bränsleinsprutning. Kompression 10,5. Borrning/slag 79,0/81,5 mm, volym 1 598 cm3. Max effekt 106 hk (78 kW) vid 6 000 r/min. Max vridmoment 148 Nm vid 4 000 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING

Motorn fram, framhjulsdrift, 5-växlad låda.

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben (McPherson) och undre tvärlänkar, bak halvstel axel med bakåtriktade bärarmar.

STYRNING

Kuggstång, servo. 4,1 rattvarv, vändcirkel 9,5 meter.

BROMSAR

Skivor fram (ventilerade) och bak.

HJUL

Fälg 5,5 tum. Däck 185/60 R 14.

MÅTT/VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 244, längd 373, bredd 161, höjd 142, spårvidd fram/bak 138/139. Tjänstevikt 1 055, maxlast 380. Bränsletank 46 liter.

PRESTANDA (fabriksuppgifter)

Acceleration 0-100 km/h 10,5 s, toppfart 192 km/h.

Geléråttan

Lönlöst att trimma Opels Minsting så länge inget görs åt vägegenskaperna.

Opel Corsa har oftast matchats som en liten, praktisk och framför allt ekonomisk bil.

Corsa ECO med trecylindrig motor som bara (enligt tillverkaren i alla fall) vill ha 0,57 liter per mil vid blandad körning är ett exempel.

Här är dess raka motsats: Corsa GSi. Det är en beteckning som genom åren kommit och gått i modellprogrammet och som nu står för att Opels minsta fått motor från sportcoupén Tigra: 1,6 liters volym, fyrventiltopp och 106 hk vid 6 000 r/min. En rapp, snärtig maskin som slungar i väg den lilla bilen från stillastående till 100 km/h på 10,5 sekunder.

Tyvärr ska man inte heller köra så mycket fortare än 100 km/h, annars blir motorn surrig som attan. Långfärder är ingen njutning precis. Corsa GSi trivs allra bäst på småvägar.

Den femväxlade, tätstegade lådan matchar inte motorn. Inexakta och långa växellägen är inget man förväntar sig i en bil med beteckningen GSi.

En hel del extrautrustning ingår i priset, till exempel sportfjädring, lättmetallfägar, takspoiler bak, sportstolar, läderratt, varvräknare och tonade rutor. En väsentlig detalj saknas: Hårdare stötdämpare.

Sportfjädringen gör sitt jobb, inte tu tal om det. Men stötdämpningen är på tok för klen. Det blir ingen närkontakt med vägen som det ska vara i den här typen av bil. Tvärtom flyter Corsa GSi fram på underligt manér - som att åka på en stor geléråtta.

Kort axelavstånd gör bilen tämligen "nickig" och trots förbättrat chassi på senare år har den långt kvar till de bästa konkurreterna, Volkswagen Polo GTI inte minst.

Varken jag eller min färdkamrat är särskilt mycket lönnfetare än genomsnittet, men vi hade det rätt trångt i bilen. På papperet ska Corsa vara rymligare än genomsnittligt i klassen. Benutrymmet är till exempel tio cm längre än i Toyota Starlet men min passagerare och jag stöter ideligen emot varandra under provkörningen.

Förarkomforten är inget vidare. Hjulhuset inkräktar på fotutrymmet och jag tvingas sitta med halvt uppdraget ben om jag inte ska vila foten på kopplingspedalen. Några andra alternativ finns inte.

Corsa går från och med 1999 års modell att extrautrusta med sidokrockkuddar. Alla varianter utom GSi-modellen vill säga, för den har sportstolar.

Corsa GSi kostar 115 400 kronor finns bara med tredörrarskaross och drar 0,74 liter per mil vid blandad körning. Det är 23 000 kronor mer än för snik-Eco.

Å andra sidan har GSi nästan dubbelt så många hästkrafter, 106 mot 54, och för somliga (mig) är det ett mer frestande köpargument än någon deciliter hit eller dit.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!