Jag befinner mig i den spanska staden San Sebastián, några mil från Bilbao. Det sägs vara en av världens lyckligaste städer. Inte minst med sitt geografiska läge vid Biscaya-bukten. Citykärnan har inte mindre än tre sandstränder och det ”fina” folket slåss för att få bo här. Det är alltså fullt möjligt att du möter några av världens främsta skådespelare eller musiker om du åker dit. Råkar du stöta på Bruce Springsteen och han ser lite moloken ut beror det på att han inte lyckats köpa ett hus här.
Nåväl, några stjärnor råkar inte jag på utan får nöja mig med en ny bekantskap, Opel Grandland X Ultimate. Ett vågat namn som i verkligheten inte betyder ett skit. Grandland X Ultimate får en dieselmotor på 177 hästkrafter, en gammal PSA-produkt som också kommer att återfinnas i andra Grandland X utan Ultimate-tillägg. Ultimate kommer även att erbjudas med andra motorer på 120 och 130 hästkrafter. Ultimate står helt enkelt för en högre utrustningsnivå, inget annat.
Opel är stolta över de 19 tum höga lättmetallfälgarna med svart dekor som är standard på Ultimate. Men den typen av fälgar har ju var och varannan biltillverkare. Jag tycker Opel skulle ha varit aggressivare med sin Ultimate. Gett den 177-hästars dieseln med ensamrätt till exempel. När jag på kvällen vädrar denna åsikt till chefsingenjören för Grandland X, Dietmar Breidert, svarar han tyst och lite uppgivet att:
– Om jag hade fått bestämma hade det varit så, du har helt rätt. Men jag kan ju inte gå emot företagsledningen.
Men okej, vi glömmer detta med Ultimate. Denna nya version av Grandland X delar alla de förtjänster och förluster som övriga Grandland X. Enda undantaget är den starkare motorn som gör att den skjuter iväg från 0-100 km/h på 9,1 sekunder vilket är 1,6 sekunder snabbare än bensindrivna 1,2 T. Men motorn känns allt annat än modern.
Grandland X är stor men ändå inte, insidan är dåligt paketerad och detsamma gäller ljudisoleringen som lämnar mycket att önska. På pluskontot finns en rapp styrning som gör den trevlig att köra och framstolarna är okej. Baksätet är däremot uselt med dåligt utrymme för både fötter och ben och de höga sidorna orsakar en klaustrofobisk känsla.
Jag tycker synd om Opel. Med nya Astra och Insignia var de tillbaka i bilvärldens finrum igen. Båda bilarna har vunnit flera tester och fått fina utmärkelser. Efter att Opel blev franskt kastas de tillbaka till lejonen. Detta är inget annat än ett maskerat Peugeot-derivat och den är långt ifrån klassens bästa.
Roligaste informationen är att Grandland X kommer som laddhybrid 2019. Lite efter men i alla fall.
Opel Grandland X Ultimate 2,0 D 177 hk
Pris
Från 364 900 kronor.
Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl rad med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 16,7:1. Borrning/slag 85,0/88,0 mm, cylindervolym 1 997 cm3. Max effekt 177 hk (130 kW) vid 3 750 r/min, max vridmoment 400 Nm vid 2 000 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,05 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 235/50 VR 19.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 268, längd 448, bredd 191, höjd 161, spårvidd f/b 160/161. Markfrigång 19. Tjänstevikt 1 575, maxlast 515, max släpvagnsvikt 2 000. Tank 53 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 514-1 652 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 9,1 s, toppfart 214 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,53 l/mil, landsväg 0,45 l/mil, blandad körning 0,48 l/mil. CO2 126 g/km.
Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.
Skatt
1 885 kronor per år. Bilar registrerade efter 1 juli 4 856 kr per år i tre år.
Rivaler
Volvo XC40 D4 AWD Automat
Volvos minsta suv är storleksmässigt jämbördig med Opel. Volvon är konstant fyrhjulsdriven och har starkare motor. Dock dyrare.
Pris: från 398 900 kronor.
Volkswagen Tiguan 2,0 TDI 4Motion Automat
En annan jämbördig konkurrent som även den är konstant fyrhjulsdriven, har starkare motor men är däremot betydligt billigare.
Pris: från 336 000 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital Prenumeration
ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR
Gratis första månaden - därefter 99/mån.
Ingen bindningstid.
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.