Provkörning av Peugeot 207 SW Outdoor

Provkörning av Peugeot 207 SW Outdoor

Det gäller att krama ur så mycket man kan ur en bilmodell om det ska bli lönsamt. Därför kommer nu Outdoor, den femte medlemmen i Peugeots team 207.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Den som önskar sig en halvstor kombi har all anledning att titta på Peugeot 207 SW. Och om vägen till sommarstugan är bulig eller man helt enkelt vill vara tuffare än grannen är Outdoor intressant.

Tro dock inte att det är en terrängbil du skaffar. Trots namnet Outdoor är denna helt identisk med vanliga 207 vad gäller drivningen, som sker via framhjulen. 

 Markfrigången är marginellt höjd – 16 millimeter fram, 21 bak. Detta genom högre hjul och aningen hög­re fjädrar. Det gör att bilen i alla fall klarar grästuvor.

 Outdoor-konverteringen är främst kosmetisk. Grillen har fått krominslag. Skärmarna har försetts med plastiga breddare förbunda med sidokjolar i samma material. De bakre sidorutorna har tonat glas och taket har rails i aluminium. En annan detalj är panorama­taket, drygt en kvadratmeter stort.

 När chefredaktören provkörde vanliga 207 SW klagade han på stötigheten, men det var inget jag upplevde i Outdoor. Skillnaden kan bero på de annorlunda fjädrarna. 

 Däremot behöver den 120 hästar starka fyran fortfarande varvas hårt för att bilen ska orka med omkörningar och motlut. Men motorn kändes inte märkbart klenare när bilen lastades till maxlasten 365 kilo. 

 Men klen är den. Jag föredrar nog den 110 hästkrafter starka dieselmotorn med sitt högre vridmoment (240 Nm) vid betydligt lägre varvtal, 1 750 r/min. Bensinalternativet erbjuder 160 Nm, men inte förrän vid 4 250 r/min. Det är först då motorn vaknar till liv.

 Trots sin relativa litenhet tar 207 SW en hel del last och den gör det på ett bra sätt. Lasttröskeln är föredömligt låg och baksätesryggen fälls lätt. Då sänks sittdynan en aning och man får ett plant lastgolv. Nackstöden behöver inte tas bort före fällning.

 207 SW Outdoor är i princip fullutrustad från start: anti­sladdsystem och låsningsfria bromsar ingår, liksom full uppsättning krockkuddar, elfönsterhissar fram och bak, lättmetallfälgar, klimatanläggning, regnsensor, farthållare, färddator samt halvläderinredning och glastaket med el-solgardin.

 De flesta familjer torde klara sig med en kombi i den här storleken och varför då inte vara lite fräckare i en Outdoor?

peugeot 207 SW Outdoor

Pris 

Cirka 172 900 kronorMotor
Bensin. 4-cyl tvärmonterad radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder, turbo. Kompression 11:1. Borrning/slag 77/85,8, cylindervolym 1 598. Max effekt 120 hk (88 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 160 Nm vid 4 250 r/min.Kraftöverföring 

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.Fjädring/hjulställ 

Skruvfjädring fram, fjäderben och undre triangellänkar. Bak torsionsaxel.Styrning 

Kuggstång, elservo. Vändcirkel 10,6 m.Bromsar
 

Skivbromsar fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.Hjul

Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/55 R16.Mått/vikt
(cm/kg) 

Axelavstånd 254, längd 416, bredd 175, höjd 153, spårvidd f/b 147/146. Tjänstevikt 1 340, maxlast 365, max släpvikt 1 150. Tank 50 liter.Fartresurser
 

Toppfart 193 km/h. Acceleration 0–100 km/h 10,3 sekunder.Bränsleförbrukning/miljö*
 

Stad 0,86, landsväg 0,50, blandad körning 0,63 l/mil. CO2 150 g/km.

Skatt

1 110 kronor.

*Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!