Provkörning av Peugeot 307 2,0 HDi

Basfakta

Motor

2,0 HDi: Tvärställd R4, 

2 överl. kamaxlar, 4 vent./cyl. Common rail diesel, turbo, laddluftkylare. Borrning/slag 85/88 mm, volym 1 997 cm3. Max effekt 107 hk (79 kW) vid ca 4000 r/min, max vridmom. 250 Nm vid 1750 r/min.

-----

1,6 Automat: Tvärställd R4, 2 överl. kamaxlar, 4 vent./cyl. Borrning/slag 78,5/82 mm, volym 

1587 cm3. Max effekt 109 hk (80 kW) vid 5750 r/min, max vridmom. 147 Nm vid 4000 r/min.

Kraftöverföring

Framhjulsdrift. 2,0 HDI: 5-vx manuell. Aktivt antisladdsystem (ESP), 1,6 Automat: 4-vx automatlåda, adaptiv funktion. Tiptronic.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare f/b. Fram fjäderben, triangeltvärlänkar, bak längslänkar.

Styrning 

Kuggstång, servo. Vändcirkel 10,7 meter.

Bromsar

Skivor (ventilerade fram). Låsningsfria.

Hjul/däck

Fälg 6 tum, däck 195/65 R15.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 261, längd 420, bredd 175, höjd 151, spårvidd f/b 151/151. Tjänstev. ca 1380, maxlast ca 380. Tank 60 l.

Fartresurser

Toppf. 188 (179) km/h. Accel. 0?100 km/h 12,7 (13,6) s.

Bränsleförbrukning

EU-norm bl. körning 0,52 l/mil (båda).

Peugeot plussar på

Den franska tillverkaren har bara börjat lansera varianter på 307-temat. Snart kommer fler karossvarianter och redan nu ytterligare en diesel och en ny automatlåda. Fast inte ihop.

Tillverkningen av Peugeot 307 har rullat i gång under sommaren och nu vidtar lanseringen av olika varianter. Den utgående 306:an till exempel har funnits i fem karossversioner och med ännu fler motoralternativ, så varför skulle det nya modellprogrammet vara mindre omfångsrikt?

Allt tyder i stället på att det kommer att bli ännu ymnigare. 307 är trots allt PSA-koncernens viktigaste produkt när det gäller tillverkningsvolym.

Än så länge saknas både kombi och cabriolet. Åtminstone den förstnämnda karosstypen ligger relativt nära i framtiden. På Frankfurt-mässan visas en så kallad konceptbil som nära ansluter till vad som komma skall och som avviker en del från det vanliga kombitänkandet. 

När det gäller den kommande efterträdaren till Peugeot 306 Cabriolet är det självklart att man kommer att ta till vara den lyckade starten för lilla syster 206 Cabrio Coupé, som inte har tygsufflett utan vars tak helt enkelt försvinner ned i bagageutrymmet. 

Till Sverige kommer i slutet av september dels en ny tvåliters dieselmotor, dels en automatisk växellåda. Dock inte i kombination med varandra. Automatlådan kommer att säljas endast i kombination med bensinmotor på 1,6/109 alternativt 2,0/136 liter/hästkrafter.

Det är en fyrstegad konstruktion med sportläge för mer aggressiv framfart samt vad som i brist på bättre brukar adaptiv funktion. Vilket innebär att kraft-överföringen anpassar sig till förarens körsätt. Den som åker sävligt får en lugn och stillsam bil med hygglig bränsleekonomi. Den som kör som en budbils-chaufför får ett rytande lejon till reskamrat (så lejonaktigt det nu kan bli med 1,6 liter under huven, bilen har i alla fall acceptabelt temperament). Törsten tilltar också.

Lådan har även Tiptronic så att den går att växla manuellt. Fast det känner man sällan något behov av. Automatiken imponerar med sin intelligens så till vida att den inte alltför ivrigt växlar upp så snart man lättar på gasen utan låter motorn ligga kvar på ett effektivt varvtal. Växlingarna går mjukt.

Det gör inte dieselmotorn, i varje fall inte på tomgång. Nog finns det vissa miljöaspekter som talar för diesel, men omtanke om allmänhetens trumhinnor hör inte dit. Snarare hamnar den under rubriken "Sanitär olägenhet".

Under färd märks däremot inget störande buller och gången är mjuk. Jämfört med 1,6-liters bensinmotorn på lika många hästkrafter utmärker sig dieseln, turbomatad som den är, genom bättre kraft på mellanvarv. Brukar komma väl till pass vid omkörningar.

Det fina med just HDi-motorerna (som även finns i Citroën C5) är det filter som med hjälp av en kemisk tillsats hindrar de sannolikt cancerframkallande sotpartiklarna att komma ut i luften. Filtret fanns redan på den 2,2-litersmotor som hör hemma i de större Peugeot-bilarna, på sikt blir den tillgänglig i alla koncernens dieselbilar.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!