Peugeot 308 SW 1,6 HDi

Provkörning av Peugeot 308 SW 1,6 HDi

Nya 308 SW ser ut som en kombi, vilket den är. Men här finns många av fördelarna från en större MPV. Genialt eller?

Det är ganska många som vill ha, eller är tvungna till att ha, möjlighet till sju sittplatser då och då. Dessutom kan de i vissa fall ha nytta av ett stort bagageutrymme.

Men de är helt enkelt inte sugna på en stor, hög MPV. Kan Peugeot 308 SW (Station Wagon) vara lösningen?

 Företrädaren 307 SW såldes i 900 000 exemplar under sina sex levnadsår så onekligen är det några stycken som gillar konceptet.

 308 SW har förstås växt i jämförelse, men inte på alla ledder.

 Den bygger på samma plattform som vanliga 308 men axelavståndet har förlängts tio cm till 271 cm. Totallängden är nu 450 cm vilket är sju cm längre och bredden har ökats med fem cm. Däremot har höjden sänkts 

 med drygt en cm vilket, marginellt, sänker bilens tyngdpunkt och gynnar aero­dynamiken.

Panoramaglastaket som blivit ett av SW-modellernas säkraste DNA har vuxit ytterligare. Det är nu på hela 1,68 kvadratmeter och sträcker sig nästan över hela kupén, även de i tredje sätesraden kan få njuta av himmelsk utsikt. Glasystan är 27 procent större än i 307 SW men har nu fem mm tjockt glas istället för nio mm. Detta för att spara vikt men glastaket är i alla fall starkare än ett motsvarande ståltak, enligt Peugeot.

 Stora glasytor är ­vik­t­­iga för den här modellen och ett starkt designinslag är den välvda bakrutan som kan öppnas separat vilket underlättar lastning och lossning i trånga parkeringsutrymmen.

 Möjligheten att välja sju stolar ges inte i så mycket annat än i fullstora MPV:er i dessa dagar, men 308 SW är ett undantag och den är det på ett smidigt sätt.

 De fem stolarna i de två bakre leden är flyttbara/urtagningsbara. De går även att fälla samman och bildar då ett plant lastgolv även om de inte försvinner ned i bilens ordinarie golv. Fällningen sker med ett enkelt drag i en rem.

 Men det bjuds mer.

 Stolarna i andra sätesraden kan justeras nio cm i längsled och ryggstödet är justerbart mellan 19 och 30 graders lutning.

 Om du inte valt sju stolar så kan mittstolarna flyttas till fästpunkterna där bak och du kan alltså bygga din egen favoritkupé.

 Passagerarstolen fram har fällbart ryggstöd framåt vilket gör att du kan ordna ditt eget kontorsbord eller lasta in något som är 310 cm långt.

 Peugeot 308 SW bjuder alltså på en hel del finurliga lösningar och beroende på hur du fäller och baxar med stolarna kan lastutrymmet varieras från 573 till 1 736 liter.

Vid introduktionen i juni kommer 308 SW med fem motoralternativ, tre bensin och två diesel.

 På bensinsidan bjuds 1,6-liter (120 hk), 1,6 Turbo på 150 hästkrafter och möjlighet att tanka etanol ges med 2,0 Bioflex på 140 hästkrafter. I fallet Peugeot ökar dock inte effekten med E85 som det gör i Saab, fransmännen hävdar att hästkrafterna är i stort sett desamma om motorn går på vanlig bensin.

 På dieselfronten erbjud 1,6 HDi med 110 hästar och en 2,0 HDi på 136 hästkrafter.

 En ny kompakt sexväxlad låda erbjuds till den minsta dieseln och 1,6 Turbo. Tack vare den mindre lådan får hjulen mer utrymme i sidled och vändcirkeln är därför markant bättre än i 2,0 HDi som får hålla tillgodo med en äldre och större version av lådan.

 Nog med kalla fakta. Hur fungerar det i verkliga livet?

 Den tredje sätesraden är tyvärr bara till för barn eller ledlösa barkamrater som vill ha skjuts hem. 

 Jag är bara 168 cm hög och inte ens jag kan sitta rakt utan att huvudet tar i. Visst, flytta fram stolarna i andra och första raden så kan jag ligga ner mer, men då försvinner en hel del av benutrymmet för de framför.

 Det känns som att bilens största fördel är möjligheten att möblera om i kupén. Om inte hela familjen är av det kortväxta slaget.

 Och rent krasst, med sju personer ombord blir det inte mycket mer än 50 kilo kvar till bagage.

 På vägen uppför sig 308 SW mer personbilslikt än större MPV:er, men inte så mycket bättre än till exempel Ford S-max. Det slamrar och slår en hel del på dåliga vägar och styrningen är inte speciellt krispig.

 Lilla dieselmotorn på 110 hk upplevs klen, mycket klenare än många andra snarlika dieselmaskiner. Det krävs ett flitigt petande i den nya sexväxlade lådan för att hålla lågan uppe. Växellådan kändes kanon i kombination med den motorn, men kärv och ogästvänlig tillsammans med 1,6 Turbo. Kanske är inte Peugeot helt klara med lådan. I alla fall känns det inte som alla specifika lådor håller samma klass.

Den lilla bensinmotorn är dock en pärla. Byggs hos BMW och finns även ibland annat Mini. Med ett dieselpris som rakar i höjden kan den vara ett vettigt alternativ för många.

 Lilla dieseln kostar cirka 200 000 i välutrustat basutförande. Men vill du ha öppningsbar bakruta kostar det 8 000 extra (paket Premium+) och två stolar längst bak 6 000 kronor.

Peugeot 308 SW 1,6 HDi

Pris

Från 193 900 kronor.

Motor

Diesel. 4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 17,6:1. Borrning/slag 75/88,3 mm, cylindervolym 1 560 cm3. Max effekt 110 hk (80 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 240 Nm vid 1 750 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak, Fram fjäderben med undre triangellänkar, bak halvstel axel med två fjäderben.

Styrning

Kuggsstångstyrning med servo. Vändcirkel 11,08 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 195/65 R 15.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 271, längd 450, bredd 182, höjd 156, spårvidd f/b 154/153. Tjänstevikt ca 1 570, maxlast ca 580, max släpvikt 1 400. Tank 60 liter.

Fartresurser*

Toppfart 185 km/h.

Acceleration 0-100 km/h 12,5 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 0,66, landsväg 0,42, blandad körning 0,51 l/mil. CO2 134 g/km

* Enligt tillverkaren.

 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!