Peugeot 4007 byggs i Japan, tillsammans med förlagan Mitsubishi Outlander och kopian Citroën C-Crosser.

Provkörning av Peugeot 4007 2,2 HDi

I sitt första försök att bygga cross­over-suv tar Peugeot hjälp från Japan. Under skalet är nya 4007 identisk med Mitsubishi Outlander och fransksyskonet Citroën C-Crosser. Vad har då 4007 som de övriga två inte har?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Okej, vi tar den största snackisen först. Peugeot 4007 är en så kallad varumärkes-ommaskerad bil. Nytt nylle och nya hjul är ventilerna för det franska designfolket när det skiftades kläder på ursprungsbilen Outlander. Frontgrillen öppnar sig likt en bardval mer än det överdimensionerade lejongapet som numera kännetecknar märket.

”Fronten ser att ut kunna käka plankton”, som en smårolig provryttare uttryckte sig.

 Sittplatsen är en råkopia från Outlander, inget fel med det. Ratt­emblemet är det enda som skiljer sysslingarna åt, framsätena är bekväma med bra stoppning som även räcker till vid långfärder.

 Under den valartade huven finns det att välja på två fyrcylindriga motorer, 2,4-liters bensin eller 2,2-liters diesel. Den sistnämnda och provade HDi-motorn känner vi igen från flera PSA-bilar, men även från Ford-produkter – Land Rover Freelander och Jaguar X-type använder sig av samma spis. Den utmärker sig med fin segdragning, tillräckliga fartresurser och för biltypen hygglig bränsleförbrukning. Stressa inte maskinen alltför mycket och det går nästan att nå ner till utlovade 0,72 l/mil vid blandad körning.

Chassit är stabilt men lider av rejäla kraftreaktioner när man valt enbart framhjulen som framdrivning. Det kraftiga vridmomentet gör att man som förare har fullt sjå med att hålla i den bångstyriga ratten om det gasas för friskt från stillastående. Nästa läge på 2WD/4WD-justerratten är fyrhjulsdrift och då elimineras rycken avsevärt. För terrängkörning går det att låsa fram- och bakhjulsdrift i ett 50/50-förhållande, 4WD LOCK.

Baksätet är skjut- och vinklingsbart, komforten inte helt oäven. Extrasätet längst bak fälls upp ur det plana bagagerumsgolvet. Två textilklädda plattor duger som stjärt- och ryggstöd för kortkorta sträckor. Benutrymmet är ett skämt, passar bäst för ungar upp till tio års ålder.

 Priset på nya Peugeot 4007 HDi är i dagsläget inte hundraprocentigt fastlagt, men indikationer pekar på 340 000 kronor. Då är bilen i princip fullutrustad, men det går att lyxa till det med både stort panoramaglastak och GPS-navigation. Priset är det mest kritiska med dyra 4007, tillsammans med det i vissas ögon kontroversiella utseendet.

Peugeot 4007 2,2 HDi

Pris

cirka 340 000 kronor.

Motor

Diesel. 4-cyl tvärmonterad radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 16,6:1. Borrning/slag 88,0/84,0 mm, cylindervolym 2 178 cm3. Max effekt 156 hk (115 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 380 Nm vid 2 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och undre triangellänkar, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel 10,6 meter.

Bromsar

Skivbromsar fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum. Däck 225/55 R18.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 267, längd 465, bredd 181, höjd 167, spårvidd f/b 154/154. Tjänstevikt 1 830, maxlast 580, max släpvikt 2 000. Tank 70 liter.

Fartresurser*

Toppfart 200 km/h.

Acceleration 0–100 km/h 9,9 sekunder.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,95, landsväg 0,59, blandad körning 0,72 l/mil. CO2 191 g/km.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!