Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Peugeot e-208

Årets bil 2020 – Peugeot 208 – finns med eldrift och har en räckvidd på över 30 mil, går att snabbladda på 30 minuter och har stilen för att bli en tuff utmanare till Renault Zoe och Nissan Leaf. Den kan säkert bli mångas första elbil, men utrymmena är små.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Peugeot är något på spåren. I Teknikens Världs stora laddhybridtest (Teknikens Värld nummer 11/2020) tog Peugeot 508 Plug-in Hybrid hem segern och slog därmed tjänstebilsgiganten Volkswagen Passat GTE och koncernsyskonet Skoda Superb iV. Lilla bensindrivna Peugeot 208 gillades också av testlaget (Teknikens Värld ­nummer 9/2020) men föll på målsnöret. För även om vi har att göra med Årets bil 2020 fick 208 enbart fyra stjärnor i EuroNCAP – allt annat än fem är dåligt. Dåligt krockskydd för gångtrafikanter kostade en stjärna och även en testseger i Teknikens Värld.

Att hitta en bra position för ratten kan vara svårt. Den är liten men täcker trots det hastighetsmätaren, vilket resulterar i att du måste sänka ratten ner i knäet. För mig med mina 180 cm är det inget problem. Foto: Peter Klemensberger

Eldrivna Peugeot e-208 kostar från 359 900 kronor, vilket tycks blivit den magiska gränsen för vad en liten elbil ska kosta. Priset är liknande för andra småbilar som Renault Zoe, Hyundai Kona och Honda e. Med hjälp av statens bonussubvention landar slutpriset på 300 000 kronor vilket fortfarande så klart är mycket pengar för en småbil.

Men bilen har en dragningskraft. Tillåt mig bli subjektiv för en sekund och säga att 208 är riktigt snygg. Med sina valrosständer till framlyktor och sin bulliga men ändå rena design blir jag glad när jag närmar mig den på parkeringen. Inte mycket avslöjar att den går på el, endast avsaknaden av avgasrör och ett blått e på C-stolparna.

Snygg ju! Peugeot har vågat ta i designmässigt och bilen känns ljusår mer premium än föregångaren. Foto: Glenn Lindberg

Invändigt är det än mer vild design. Peugeot har vågat ta i, men som så ofta i franska bilar, med viss bekostnad på logik. Knapparna i mittkonsolen som påminner om en orgel är snygga, men kräver viss inlärning. Att hitta en bra position för ratten kan vara svårt. Den är liten men täcker trots det hastighetsmätaren, vilket resulterar i att du måste sänka ratten ner i knäet. För mig med mina 180 cm är det inget problem, även om det känns ovant till en början – några av mina kollegor retar det gallfeber på. Så svenska, så fyrkantiga!

Räckvidden är uppmätt till 34 mil i ­blandad körning enligt stränga WLTP-körcykeln, och det tycks stämma bra på min ­provtur. Elförbrukningen i stan är låga 1,2 kWh/mil men kryper uppåt när jag letar mig ut på slingriga vägar i södra Sörmland. Jag ­landar på i snitt 1,6 kWh/mil, vilket fortfarande är bra, men kör du enbart motorväg blir förbrukningen snarare 1,8 kWh/mil.

Stolarna kramar åt fint. Halvläderklädsel i GT-line räcker gott. Alcantara i värstingen GT. Foto: Glenn Lindberg

Bilens korta axelavstånd gör den ­skumpig över potthål, men ojämnheterna sväljs med en fast känsla utan att bli för ­stötig. Stötdämpare och fjädring är riktigt bra inställda. Chassiet känns balanserat när vägen svänger, och tyvärr blir det inte roligare än så här i en 208 – någon sportig GTI-version av 208 har Peugeot bekräftat inte kommer. Synd, det har den potential till.

För att tänja på räckvidden regenererar bilen bromskraften när jag släpper gasen, likt alla andra elbilar. Många bromsar för hårt vilket gör att du ramlar framåt i bilbältet, men i e-208 är den fint balanserad. Ett kraftigare bromsläge kallat B på växelväljaren finns som är bra i branta nedförsbackar.

Instrumenten framför ratten med två ovanpåliggande skärmar ger 3D-känsla. Onödigt, men coolt. Foto: Glenn Lindberg

I hastigheter kring 70 km/h är bilen tyst, men på motorvägen letar sig bullret in. Elmotorn är dock knäpptyst, jag hör inte dess surr en enda gång. För det ska man veta, bara för att en bil är eldriven, garanterar det inte en tyst motor. Det finns modeller som surrar likt bin vid pistiller.

Styrdonet för farthållaren kräver att du kan tänka med en fransmans logik, den är fortsatt klumpigt placerad framför ratten på en pinne. Det går ju placera den på ratten, andra tillverkare har lyckats, varför ­trilskas alltid fransmän med att gömma den?

Den 130 hästkrafter starka elmotorn är tyst och med en effekt som räcker gott och väl. Foto: Glenn Lindberg

Highway Assist – den adaptiva farthållaren med autonom styrning, kostar 1 900 kronor extra – och ingår i näst högsta utrustnings­nivån GT-line. Något som jag hade unnat mig. Självstyrningen är så där, den vill väldigt gärna vara exakt centrerad i filen och ligger hela tiden och passar därefter. Godkänt. Bäst blir det när man slår av självstyrningen och låter den adaptiva farthållaren arbeta ensam. Bilen har ju fortfarande en mildare vingelvarnare (filhållningsassistent är standard) som ”tar ratten” om du råkar köra över väglinjen.

Standardutrustning är även skyltavläsning, Peugeot SOS & Assistans och autobroms i mörker via radar. Och Apple CarPlay – det är bra! Det enda som inte ingår, och som bara går att få i de högre utrustningsnivåerna, är dödavinkelvarnare. Det är märkligt.

Ingen lastlucka och litet bagage. Som endabil kan e-208 bli svår att leva med. Foto: Glenn Lindberg

Peugeot e-208 kan snabbladdas med 100 kW, vilket ger fullt batteri på drygt 30 minuter, och har en ombordladdare på 11 kW för när du laddar hemma i din egna laddbox.

Överlag känns Peugeot e-208 riktigt ­välbyggd. Hörde jag ordet premium? Jo vars. Fast inte strikt tysk eller avskalat sval – så där som Volvo vill vara – snarare lekfull. Men 208 är en liten bil, större än Honda e, men mindre än till exempel Hyundai Kona electric och Renault Zoe med samma pris.

E-208 har stilen, men frågan är om du är villig att betala för det och göra avkall på lastutrymmet? Det är stor skillnad på bilar som lastar nästan inget och lastar lite.

Peugeot e-208

Pris: 359 900 kronor, säljs nu. Klimatbonus 60 000 kronor.

Motor: Synkron elmotor. Max effekt 136 hk (100 kW), max vridmoment 260 Nm, batterityp litiumjon, 50 kWh. Max laddeffekt 11,0 kW AC, 100 kW DC.

Kraftöverföring: Motor fram, framhjulsdrift. 1-växlad reduktionslåda.

Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.

Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,4 meter.

Bromsar: Skivor fram (ventilerade) och bak.

Hjul: Lättmetallfälg. Däck 195/55 R16.

Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 254, längd 406, bredd 175, höjd 144, spårvidd f/b 150/150. Markfrigång 12. Tjänstevikt 1 561, maxlast 349, max släpvagnsvikt 2 340. Bagagevolym (VDA-liter) 265-1 106 liter.

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 8,1 s, toppfart 150 km/h.

Elförbrukning (WLTP): Blandad körning 1,65 kWh/mil. CO2 0 g/km. Räckvidd 34,0 mil.

Garantier: Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år, batteri 8 år / 160 000 km för 70 procent av laddningskapaciteten.

Skatt: 360 kronor per år under de tre första åren, därefter 360 kronor per år.

Rivaler

Hyundai Kona electric 39 kWh

Batteri och räckvidd är sämre i billigaste versionen av Kona electric. 45 000 kronor extra ger dig stora 64 kWh-batteriet och 150 kW snabbladdare.

Pris: 364 900 kronor.

Foto: Patrik Lindgren

Renault Zoe

Räckvidden är aningen längre och du får med dig lite mer last. Priset är exakt detsamma som e-208 om du väljer att köpa batteriet i stället för att hyra det.

Pris: 359 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!