Provkörning av Peugeot iOn

Provkörning av Peugeot iOn

Det är oundvikligt, och bra. Om några år kommer det att snurra massor av elbilar inne i svenska städer och deras närområden. I februari nästa år kommer den första sändningen elbilar från Japan, och Miljöpartiets Maria Wetterstrand lär för en gångs skull se glad ut.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Redan förra sommaren testade Teknikens Värld Mitsubishi iMiev – den första riktiga, fyrsitsiga elbilen som började säljas i Japan 2009. Den bil vi körde var en förseriebil med mjuk, japansk fjädring och saknade antisladdsystem.

Först ut att visa den färdiga europaversionen av iMiev är Peugeot som kallar sin lilla "elskling" för iOn. Citroën är hack i häl med sin bil som heter C-Zero. De franska tillverkarna har klistrat på sina respektive emblem och det finns några skillnader på instrumentbrädans design. Men i allt väsentligt så är dessa bilar en iMiev och det är Mitsubishi som ska ha all "cred".

Bilen är alltså till 100 procent eldriven och har noll utsläpp. Det sistnämnda är naturligtvis en sanning med modifikation eftersom det beror på hur elektriciteten utvinns. Kolkraft är inte speciellt rent, som bekant.

Svensk elproduktion är till 98 procent koldioxidneutral, där en betydande del är förnyelsebar, så Sverige har stora förutsättningar att bli ett ledande och rent elbilsland. Dessutom finns redan cirka 600 000 motorvärmarstolpar utspridda i landet, och dessa kan även fungera som laddare till elbilar. Man kan alltså skönja en redan befintlig infrastruktur.

Elmotorn på 47 kilowatt (64 hk) sitter bak under lastutrymmet och driver bakhjulen. Maximalt vridmoment är 180 newtonmeter som finns tillgänliga mellan 0-2 000 r/min. Motorns maxvarvtal är 8 500 r/min. Litiumjonbatteriet består av 88 seriekopplade celler som tillsammans ger 330 volt, väger 230 kilo och är placerat under stolarna. Hela bilen väger 1 195 kilo och har en maxlast på 330 kilo.

iMiev, förlåt iOn, kan laddas med vanlig 220-volts hushållsel 16 ampere via jordat eluttag. En omvandlare i bilen transformerar 220-voltsströmmen till 330 volt växelström. Full laddning uppnås på sex timmar. Har man mer bråttom är man hänvisad till en snabbladdare. En dyrbar apparat som förhoppningsvis kommer att stå lite här och var, kanske vid köpcentra och liknande. En snabbladdning upp till 80 procent tar en halvtimme. Mer går inte att trycka i med denna metod eftersom batterierna riskerar att skadas. När laddningen är 80 procent kan man starta om laddaren som då laddar till  100 procent men i långsammare takt.

Mycket snack och lite bilkörning, eller hur? Nu kör vi.

Vrider om nyckeln och en summerton samt en lampa märkt "ready" talar om att bilen är redo. Lägger i "framåt" och det bär iväg med ett knappt märkbart vinande och en del däckljud. Ett centralt pedagogiskt instrument talar om när man kör elekonomiskt, när man slösar och när batterierna återladdas via motorbroms eller fotbromsning. Ett annat instrument visar i 16 steg hur mycket "kräm" som finns i "tanken". Dessutom färddator så man ser räckvidd etcetera.

iOn pinnar på riktigt bra och man hinner utan problem med i trafiken. I stadstrafik är iOn extremt lättkörd och accelerar 0–50 km/h på 5,9 sekunder, medan 0–100 tar 15,9. Toppfarten anges till 130 km/h.

Åkkomforten är riktigt bra, fjädringen är mer fast än i förseriebilen och bilen kränger inte lika våldsamt i kurvorna. Självklart är den ingen fantom eftersom däcken är smala och karossen hög, men den duger definitivt. Tacksamt är också att ESP är standard eftersom bilen är bakhjulsdriven och därmed, för de flesta, mer svårbemästrad i halka än en framhjulsdriven bil.

Så till det som kanske är mest intressant. Hur långt går den? Enligt den standardiserade europeiska körcykeln är räckvidden 15 mil. Men eftersom varken du eller jag kör enligt den körcykeln kan man snarare räkna med 10 mil. Och det räcker för de allra flesta jobbpendlare. Jag körde cirka fem mil på vägarna runt Charles de Gaulle. Mycket rondeller, start och stopp, fullgas där trafiken tillät och stadskörning. Färddatorn förkunnade att det då fanns ström till ytterligare fem mil. Det ska dock påpekas att yttertemperaturen låg runt 20 grader och att inga strömslukande förbrukare var påslagna. För både värmen och luftkonditioneringen drar mycket ström, upp till 45 procent beroende hur mycket värme eller kyla man vill ha. Svensksålda bilar har även elvärmda säten och backspeglar som påslagna ytterligare försämrar körsträckan.

Vi ser fram emot att köra iOn i vintersverige – med spänning.

Peugeot iOn

Pris

Cirka 380 000 kronor

Motor

El. Synkron permanentmagnet. Max effekt 64 hk (47 kW) vid 3 500-8 000 r/min, max vridmoment 180 Nm vid 0-2 500 r/min. Kraftöverföring Motorn bak, bakhjulsdrift.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring. Fram McPhersonben och triangellänk samt krängningshämmare. Bak halvstel axel med panhardstag.

Styrning

Kuggstångsstyrning med elservo. Antal rattvarv 3,5. Vändcirkel 9 m.

Bromsar

Ventilerade skivor fram, trummor bak. Låsningsfria bromsar. Aktivt antisladdsystem.

Hjul

Fälg f/b 4/5 tum, däck f/b 145/65 R15/175/55 R15.

Mått/vikt (cm/kg/liter)

Axelavstånd 255, längd 347, bredd 148, höjd 161, spårvidd f/b 131/127. Tjänstevikt 1 195, maxlast 330. Släpvikt 0. Tank 0. Bagageutrymme 168 liter.

Fartresurser*

Toppfart 130 km/h. Acceleration 0-100 km/h 15,9 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Blandad körning 0 l/mil. CO2 0 g/km.

Garantier

3 år nybil, 5 år batteri/motor, 5 år/5 000 mil fri service/underhåll.

Skatt

Skattebefriad i fem år.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!