Provkörning av Peugeot Partner Pick-up

Provkörning av Peugeot Partner Pick-up

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Första intrycket

Synnerligen prisvärd liten lastbil för hantverkarskrået. Rejält, välbyggt och rymligt flak som lastar mest i klassen. Såna här lär vi säkert få se en hel del av.

Basfakta

Pris 

115 900 (momsbefriad) 

Teknik 

R4, 1 997 cm3, 90 hk vid 4000 r/min, 205 Nm vid 2 000 r/min. Framhjulsdrift, 5-växlad manuell. 

Mått/vikt (cm/kg) 

Axelavstånd 269, längd 460, bredd 196, höjd 190. Tjänstevikt 1 210, maxlast 650. Tank 55 l.  

Fartresurser* 

Toppfart 160 km/h, 0-100 km/h 15,1 s. Bränsleförbrukning Blandad körning 0,72 l/mil.

*Enligt tillverkaren

 

Hantverksdröm

Peugeot blåser liv i marknaden för pick-up-bilar med svenskbyggda Partner Pick-Up. En ekonomisk och praktisk liten flakbil för 100 000 kronor.

Skoda fann en uppdämd marknad för billiga smålastare andra halvan av 90-talet. Sedan den tjeckiska bilen lades ner har Fiat (Strada) och Renault (Kangoo) kommit in på marknaden, men fältet är fortfarande relativt öppet. Målare, rörmokare, elektriker, grönsakshandlare – ja, alla som kan tänkas behöva en arbetskamrat i form av en smidig och bränslesnål pick-up är tänkbara köpare.

Populariteten i vårt avlånga land går inte att ta miste på, det kryllar av företagsbilar. En av anledningarna är att dessa fordon i allmänhet är momsbefriade.

Peugeots senaste tillskott på transportsidan byggs på ett förstärkt Partner-chassi. Ydre Skåp i Österbymo, på gränsen mellan Östergötland och Småland, förser bilen med ett flak av glasfiberlaminat. Stommen består av en sandwichkonstruktion med 36 mm tjock isoleringskärna. Flaket är 190 cm långt och 161 cm brett, men tyvärr inkräktar hjulhusen rejält på mitten. Den fällbara lämmen gör det lätt att lasta bakifrån men från sidorna är flaket lite för högt (40 cm). Lastförmågan uppgår till 650 kg. 

Två dieselmotorer erbjuds, den billigaste 1,9 HDi med 75 hk kostar 99 000 kronor, medan 2,0 HDi med 90 hk kostar 115 900 kronor. Den senare är bäst om du har tänkt lasta tungt. Dessutom går den snålare än den mindre motorn, 0,72 per mil jämfört med 0,76. Motorn jobbar mjukt och det är inga problem att hålla övrigt trafiktempo. Till hösten kommer 1,6 HDi med partikelfilter, men då till högre pris.

Tack vare rejäl takhöjd är det lätt att komma i och ur bilen. Hytten är ganska enkelt utformad men ändå trivsamt personbilsaktig. Grundutrustningen består i stort sett av ABS-bromsar, centrallås, eluppvärmda backspeglar, eljusterbar backspegel och eluppvärmda stolar. Den som vill ha mer komfort på jobbet får betala extra för luftkonditionering och cd-radio.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr