Foto: Manuel Hollenbach

Provkörning av Porsche 718 Cayman S

Likt 718 Boxster har även varianten med tak, Cayman, fått färre cylindrar och turbo. Föregångaren kallades den perfekta sportbilen – får nykomlingen behålla titeln?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hur viktigt är motorljudet i en sportbil? Hur många gånger den frågan har hamnat på agendan i mötesrummen vet nog bara Porsche. Men svaret verkar vara att det betyder väldigt mycket. Högtalarförstärkning av motorers akustiska egenskaper kan tyckas löjligt, men det är mer eller mindre standard i sportbilar. Trots detta har Porsche alltså skrotat den högvarviga 3,4-literssexan och ersatt den med en fyrcylindrig turbo i nya 718 Cayman och Boxster. Och motorljudet är inte särskilt spännande. Det låter mycket, speciellt med avgassytemet i sportläge, men jag kom på mig själv med att stänga av det flera gånger. Ljudet stör mest.

Men bortsett från ljudet är motorn smått fantastisk. Tack vare variabel turbo­geometri ger motorn i Boxster S det maximala vridmomentet på 420 Nm redan vid 1 900 varv och turbolagg verkar saknas helt. Maxeffekten på 350 hästkrafter nås vid 6 500 varv och motorn varvar villigt upp till en bit över 7 000. Så motorn är starkare och mer användbar än i gamla Cayman. Men resten av bilen då? Förra generationen prisades av journalister världen över. Den fanns en konsensus om att den var perfekt. Fulländad. Teknikens Världs Mikael Stjerna kunde inte föreställa sig en bättre bil. Men det kunde visst Porsche.

Styrningen är verkligen direkt och lyder minsta vink, även under hård inbromsning och acceleration. Foto: Manuel Hollenbach

718 Cayman har förbättrats på ett flertal punkter jämfört med föregångaren – S-modellen har fått samma bromsar som 911 Carrera, styrningen har hämtats från 911 Turbo och ska vara tio procent mer direkt, fjädrar och stag har styvats upp för att bilen ska bli mer stabil. Och stabil är den. Den djupröda Cayman S med PDK-växellåda och Sport Chrono-paket jag rattar för dagen känns verkligen fulländad längs de smala kurviga skogsvägarna ­mellan Malmö och Sturup Raceway, där ivriga journalister ska få köra bilen på bana.

Den låga, lilla sportbilen blir som en förlängning av kroppen. Med körlägesväljaren på ratten ställd i normalläge blir bilen precis lagom mjuk för att hantera gropar och gupp, men ändå styv, kontrollerad och förfinad. Med Sport Chrono-paketet kommer också Sport Response – en knapp på körlägesväljaren som, om den trycks ned, ger bilen max prestanda i 20 sekunder innan den återgår till det körläge den var i tidigare. Bra vid till exempel omkörningar eller om man av någon anledning skulle vilja komma iväg från ett rödljus extra snabbt. Växellådan är för övrigt brutalt snabb – en manuell låda kan inte mäta sig med den effektivitetsmässigt, vilket också syns på den angivna accelerationstiden. Växellådsvalet (ja, bilen har faktiskt en manuell låda som standard) handlar snarare om hur mycket föraren vill känna sig delaktig.

Nog känner man igen förarmiljön. Den nya snygga ratten är inspirerad av 918 Spyder. Foto: Magnus Kvandal

Framme vid banan på Sturup blir byter jag bil till en annan Cayman S som är utrustad med skalstolar och kolfiberbromsar (34 100 samt 76 300 kronor i den hutlösa tillvalslistan). En instruktör från Porsche leder vägen i en 911 – kanske för att påminna om vem som är störst och snabbast. Runt den korta, kurviga banan fortsätter Cayman att imponera. Styrningen är verkligen direkt och lyder minsta vink, även under hård inbromsning och acceleration. Med körlägesväljaren i sport plus-läge styvas bilen upp och blir perfekt för bankörning, samtidigt som antisladdsystemet blir mer lekfullt och tillåter en hel del innan det griper in. Bilen tappar sällan greppet, och jag kände bara av systemet någon enstaka gång.

Efter några varv runt banan tar jag en sväng i Cayman utan S, med tvålitersmotor utan variabel turbo och 50 färre hästkrafter. Motorn känns mer pressad än S-modellen, och inte alls lika aggressiv på höga varv. S-modellen rekommenderas, trots att den kostar drygt 100 000 kronor extra. Visst går det att vara nostalgisk och sakna sången i den högvarviga boxersexan i föregångaren, men 718 Cayman S är så bra att det blir lite löjligt.

Porsche 718 Cayman S

Pris

639 000 kronor, kan beställas nu, når butikerna i september.

 

Motor

Bensin. Längsmonterad 4-cyl boxermotor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. Kamkedja. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 95:1. Borrning/slag 102,0/76,4 mm, cylindervolym 2 497 cm3. Max effekt 350 hk (257 kW) vid 6 500 r/­min, max vridmoment 420 Nm mellan 1 900-4 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Mittmotor, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 7-växlad dubbel-kopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel

 

Styrning

Elektromekanisk servostyrning med variabel utväxling. Vändcirkel 11,0 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum fram, 10 tum bak, däck 235/40 ZR19 fram, 265/40 ZR19 bak.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 2 48, längd 4 38, bredd 1 80, höjd 1 28, spårvidd f/b 1 52/1 54. Markfrigång i.u. Tjänstevikt 1 355. Tank 64 liter.

 

Fartresurser

Manuell/PDK Acceleration 0-100 km/h 4,4/4,2 s, toppfart 285 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Manuell/PDK Stad 10,7/9,5 landsväg 6.5/6,0 blandad körning 8,1/7,3 l/mil. CO2 184/167 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.

 

Skatt

1 966 kronor per år.

Rivaler

Toyota GT 86

Mycket sportbil för lite pengar – du får två Toyota GT 86 för samma pengar som en Cayman.

Pris: 310 800 kronor.

 

Alfa Romeo 4C

Foto: Patrik Lindgren

895 kg torrvikt. Turbofyra med 240 hästkrafter. 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Monocoque i kolfiber.

Pris: Ca 500 000 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!