Foto: Porsche

Provkörning av Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Porsche 911 har blivit, större, snabbare, bättre och inte minst dyrare. Vi är i Grekland för att se om vi tappar hakan när 911 tappar taket.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Med ett enkelt knapptryck på mittkonsolen fälls suffletten ner. Operationen tar tolv sekunder och ger ljus och livar upp insidan på både undertecknad och helt nya Porsche 911 cabriolet. Solen lyser, fast med sin frånvaro, men det är svårt att missa den nya interiören. Teknologin är tagen från Panamera och Cayenne men mängden knappar är avsevärt mycket mindre vilket­ gör det enklare att ta till sig. Designen skiljer sig dock desto mer från de större Porscharna, mycket är inspirerat av tidigare generationer 911.

Kraft är kul men behöver någon verkligen så här mycket effekt i en cabriolet? Det är inte särskilt kul att köra nedcabbat i över 70 km/h. Foto: Porsche

Varvräknaren är en av detaljerna från förr och är fortfarande analog och centralt placerad i mätarklustret, såklart. Den smala vita nålen rycker till när jag vrider om startknappen till vänster om ratten. Numera är nyckellöst system standard på alla 911:or och startknappen ser ut som en integrerad nyckel. Samtidigt som nålen till varvräknaren vaknar till liv ryter det till baktill.

Det här är ju den största fördelen med en cabriolet, att få höra motorljudet helt ofiltrerat! Dånet härstammar från en dubbelturboladdad sexcylindrig boxermotor som för det mesta är likvärdig den som kom i och med ansiktslyftet av förra generationen. Porsche har mest pillat på turboaggregaten och resultatet är 450 hästkrafter och 530 Nm! En ökning med 30 enheter vardera. Det är en Carrera S jag sitter i, bara 911 Carrera är långsammare och den har ännu inte introducerats. Carrera ryktas komma till sommaren och en snygg effektsiffra vore väl 400 hästkrafter? Då skulle den tidigare effektskillnaden på 50 hk bestå.

Nu har även tvåhjulsdrivna Carrera den breddade karossen som tidigare skiljde mot 4S. Foto: Porsche

Med den lilla rakapparats-liknande växel­väljaren på mittkonsolen lägger jag i Drive och drar iväg. Den nya växelväljaren har fått kritik men jag tycker den funkar bra förutom att jag saknar funktionen att tippa spaken åt sidan för att växla mellan automat och manuellt läge. Nu måste jag i stället trycka på en knapp, vanesak absolut, att göra den nya spaken tippbar kan inte ha varit svårt.

Initialt känns det här som gamla 911:an trots den helt nya interiören. Med blicken på vägen är det ur världen. Körkänslan var det aldrig något fel på hos föregångaren och nya Porsche 911 är helt fenomenal. Styrkänslan är ruskigt bra, precis som man vill ha den!

X-formade varselljus. De adaptiva strålkastarna är uppdaterade. Foto: Porsche

992 har blivit mycket bredare än föregångaren, och det känns. Porsche har kompenserat för detta genom att göra styrningen elva procent mer direkt och krympt ratten. Resultatet är riktigt bra – förutom att den mindre ratten­ nu täcker bildskärmarna som ramar in den analoga varvräknaren.

Med ”Sport-Chrono”-vredet på ratten lägger jag i Sport och fäller ner högerfoten. Rumpan kickar direkt ut som i en GT2 RS (700 hästarsmonstret av förra generationen). Blixtsnabbt och ESP släpar någon millisekund innan räddningen kommer, en gnutta obehag rusar genom kroppen men främst stor förvåning. Körläget är som sagt i sport men antisladdknappen har jag låtit vara. Borde då inte Porsche 911 vara så smart så den känner av innan det börjar spinna baktill?

Med ett Men jisses vad det går! 450 hästkrafter är i dag inget märkvärdigt för en sportbil men det här är en snabb bil. Aldrig känner jag att kraften är otillräcklig, snarare tvärtom. Kraft är kul men behöver någon verkligen så här mycket effekt i en cabriolet? Det är inte särskilt kul att köra nedcabbat i över 70 km/h, det bara blåser och väsnas (observera att det här är en högst personlig uppfattning). Och upp till 70 km/h kommer den här 911:an på en löjligt kort tid.

Här är det mesta nytt men ändå Porsche-typiskt. Foto: Porsche

En mer jämförbar accelerationsmätning än 0-70 km/h är det klassiska måttet 0-100 km/h. Den sprinten görs på 3,9 sekunder för Carrera S utan prestandahöjande paketet ”Sport Chrono”. Lägg till det (24 300 kr) och den tiden kapas med två tiondelar tack vare launch control, lägg till fyrhjulsdrift (70 000 kr) och den kapas ytterligare en tiondel. Nästan 100 000 kronor för en 0,3 sekunder snabbare tid till 0-100 km/h.

Det är inte bara tack vare den kraftfullare­ motorn som nya Carrera S har blivit onödigt­ snabb, 911:an har nu en ny åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Alltså en växel mer än tidigare. Nya lådan är det inget fel på förutom i stadstrafik i normalläget. Lådan ligger på en onödigt hög växel och verkar ha 1 000 r/­min som målbild. Vilket inte bara gör den seg, med de justerbara avgasspjällen i öppet läge vibrerar det obehagligt i hörselgångarna.

Vindavvisaren fälls elektriskt och gör underverk för komforten i kupén. Däremot blir det trångt för passagerare i baksätet. Foto: Porsche

Den kritvita provkörningsbilen har det 27 200 kr dyra sportavgassystemet och symfonin som kommer ur de två stora ovala slutrören är fin under mer aktiv körning. Men långt ifrån det fantastiska ljudet som Porsche boxersexor utan turbo kan ge ifrån sig.

Att nuvarande Carrera S är turboladdad går inte att missa. Ljuden från de dubbla aggregaten hörs tydligt både under uppladdning men mest utmärkande är dumpventilen. Det kvittrar nästan som när Mitsubishi Lancer och Subaru Impreza fortfarande körde rally-VM! Längs kustvägarna strax utanför landets huvudstad är det absolut njutbart med den bara solen över huvudet som ger hårbottnen en fin bränna. Men självklart får livet inte vara för bra – regnet börjar droppa. Bra att taket kan fällas upp i farter upp till 50 km/h! Det är dock ingen nyhet, 991:an kunde även den manövrera suffletten i samma farter. Med taket på blir det väldigt mörkt men samtidigt väldigt tyst, skönt!

Huvudutrymmet är imponerande bra och alla, möjligtvis inte basket­spelare, kan vara lugna. Sikten bakåt är ingen höjdare med taket nere men med locket på är sikten genom bakrutan irriterande dålig. Litet plåster på såren är att Porsche bjuder alla 911 cabriolet-köpare på gratis backkamera.

Provkörningsbilen har det 27 200 kr dyra sportavgassystemet. Foto: Porsche

Annat som kommer att bli störande för köparna är alla nya skrymslen som kommer att samla skit och damm. Runt den nya växelväljaren finns en skåra som är tillräckligt bred för att samla skräp och samtidigt för djup för att enkelt göra ren. Mittkonsolen och instrumentbrädan har en glipa mellan sig där det redan nu, i provkörningsbilen, var riktigt dammigt. Det här gäller inte specifikt för 911 cabriolet utan även vanliga 911. Lösningen på det första problemet kanske­ kommer i och med den manuella lådan som lanseras i början på nästa år.

När vi ändå är inne på köpare finns det en elefant i rummet. För att kunna fälla taket i 911 blir merkostnaden 130 000 kr vilket ger bakhjulsdrivna och taklösa Carrera S ett från pris på 1 285 000 kr. Ingen billig bil men likväl en förbaskat bra körupplevelse!

Tre frågor

Foto: Porsche

Thomas Krickelberg – Director Model Line 911.

Har sista 911:an utan turbo redan producerats?

– Turbolösa GT3 är väldigt populär och vi ser ingen anledning att ändra på det konceptet. Sett till utsläppskrav har vi möjligheten att fortsätta.

Finns det planer för en elektrifierad 911:a?

– Vi har framtidssäkrat växellådan och gjort plats för en elmotor men idag har vi inga uttalade planer om att göra en 911 med elmotor.

991 och nu 992, kommer nästa generation ta nytt liv i 993?

– Nej, den kommer inte heta 993 men det finns några siffror kvar, till exempel 994 och 998…

Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Pris

1 285 000 kronor, säljs nu, första kundleverans maj.

 

Motor

Bensin. Längsmonterad 6-cyl boxer­motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Dubbelturbo. Kompression 10,2:1. Borrning/slag 91,0/76,4 mm, cylindervolym 2 981 cm3. Max effekt 450 hk (331 kW) vid 6 500 r/­min, max vridmoment 530 Nm vid

2 300-5 000 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor bak, bakhjulsdrift. 8-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel med 5 länkarmar per sida.

 

Styrning

Elservo. Vändcirkel 11,2 meter.

 

Bromsar

Borrade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fram: Fälgbredd 8,5 tum, däck 245/35 ZR20, Bak: Fälgbredd 11,5 tum, däck 305/30 ZR21.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 245, längd 452, bredd 185, höjd 130, spårvidd f/b 159/156. Markfrigång i. u. Tjänstevikt 1 585, maxlast 455, max släpvagnsvikt 0. Tank 64 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 132 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 3,9 s, toppfart 306 km/h.

 

Bränsleförbrukning

(NEDC): Stad 1,16 l/mil, landsväg 0,76 l/mil, blandad körning 0,91 l/mil. CO2 208 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Ingen uppgift.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 0 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 2 år.

 

Skatt

11 326 kronor per år de första tre åren, därefter 2 494 kr per år.

Rivaler

Mercedes-AMG GT Roadster

Dubbelturboladdad V8 på 476 hk. Mercedes är mer brutal men inte lika välstämd som 911 Cabriolet.

Pris: 1 370 000 kronor.

Audi R8 Spyder V10 quattro

En riktig dyrgrip men R8 är betydligt snabbare med sina 570 hk. Sen är det ljudet… V10:an är svårslagen på den punkten.

Pris: 1 751 500 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!