Porsche 911 Turbo Tiptronic

Provkörning av Porsche 911 Turbo Tiptronic

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

Motor

6-cyl boxer med 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad. 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,4. Borrning/slag 100,0/76,4 mm, volym 3600 cm3. 420 hk (309 kW) vid 6000 r/min. Max vridmoment 560 Nm vid 2700 - 4600 r/min.

Kraftöverföring

Motorn bak, fyrhjulsdrift, 5-stegs automatlåda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben, undre triangel-länkar, bak individuell upphängning med fyra länkarmar per sida.

Styrning 

Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,7 meter, 3,0 rattvarv.

Bromsar 

Ventilerade, låsningsfria skivor fram och bak. Aktivt antisladdsystem. 

Hjul/däck

Fälgbredd fram 8 tum, bak 11 tum, däck fram 225/40 ZR18, bak 295/30 ZR18.

Mått & vikt (cm/kg)

Axelavstånd 235, längd 444, bredd 183, höjd 129, spårvidd fram/bak 147/152. Tjänstevikt 

1620, maxlast 265. Bränsletank 64 liter.

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 4,8 s, 0-160 km/h 9,9 s, toppfart (fabriks-uppgift) 298 km/h. 

Bränsleförbrukning

Blandad körning (EU-norm) 1,39 liter/mil.

Automatic lover

Självväxlande låda i en Porsche låter som en styggelse men uppskattas i längden.

Det här var ju inte så pjåkigt. 420 hästkrafter, fyrhjulsdrift och boxersexa med dubbla turbiner i svansen. Dessutom ruskigt lättkörd. Den muskelstinna sportvagnen 911 turbo finns nu nämligen med automatlåda. Den som på Porschespråk kallas tiptronic. 

Det är en femstegad låda som förutom vanligt automatläge även kan växlas manuellt. Då används vippkontakter på ratten - en tryckning uppåt för uppväxling, en nedåt för nedväxling.

De renläriga Porscheentusiasterna tycker förstås att konceptet luktar cruising på Rodeo Drive i Beverly Hills. Ändå är det en ovanligt "sportig" automatlåda. Den är adaptiv liksom de flesta automatlådor i dag, vilket betyder att den anpassar sig efter förarens körsätt. Är du på fullgashumör rättar den sig efter det och ligger kvar på låga växlar högt upp i varv. Är du ute och snålkör med farmor jobbar lådan på så hög växel så möjligt. 

Adaptiva automatlådor har vi kört förr, men aldrig någon som fattat galoppen så snabbt som denna. Skillnaden är tydlig redan efter några sekunders gasglädje. Växlingskaraktäristiken påverkas dessutom av centrifugalkraften och vägbanan.

De hårresande fartresurserna som den manuella versionen besitter är nästan intakta. Vi klockar 0-100 km/h på 4,8 sekunder. Med den sexväxlade manuella lådan tar det 4,5 sekunder. 402 meter, "kvartsmilen", klockas på 12,8 sekunder jämfört med 12,6 sekunder för en manuell 911 Turbo. Man står ut ändå, inte sant? 

Det mest graverande tillkortakommandet är att automatversionen bara toppar 298 km/h, medan den manuella modellen uppges göra 305 km/h. Sådana insikter kan vara tunga att bära, även om upplevelsen att bli omkörd i 298 km/h inte kommer att höra till de dagliga nesorna.

Men så var det komforten. Självklart är det bekvämast med automatlåda. Gasa, bromsa, händerna på ratten. Men kanske är det inte därför man lägger 1,2 miljoner kronor på en sportbil.

Porschedårarna på redaktionen - det finns flera som har frigång från anstalten - har svårt att acceptera att någon annan än de själva bestämmer när de ska växla. För inte heller när de kör i manuellt läge har de full kontroll över bilen. Au"manuella" läget och växlar automatiskt upp respektive ned när varvtalsgränserna nås. 

Och knapparna i ratten möter blandad respons. Jonas "Plattan-i-mattan" Borglund menar att växlingen är förvirrande när det går undan och ratten är vriden. Då görs uppväxling plötsligt med en tryckning nedåt. Varför inte växla med paddlar som vippas framåt/bakåt?

Är då automatlådan ett organ som snarast bör stötas bort ur turbo-kroppen? Mitt svar är nej. Efter 120 mil bakom ratten kan jag erkänna att jag valde automatläge den mesta delen av tiden. Det är helt enkelt bekvämast så. 

Och fortfarande hysteriskt roligt. 420 hästkrafter är alltid 420 hästkrafter, oavsett transmission.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!