Foto: Frank Ratering

Provkörning av Porsche Cayenne E-Hybrid

Om någon ska klara det så är det Porsche, att bygga en 2,3 ton tung hybridsuv som går som en sportbil. Nya Cayenne E-Hybrid är snålare, rymligare, snabbare men framför allt roligare än sin föregångare.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Jösses vad bra den går! Styrningen har den Porsche-typiska, mekaniska känslan med perfekt precision och framhjulen hamnar precis där man vill ha dem. Kan man köra hur fort som helst genom tajta kurvor? Ja, det känns i alla fall så. Alla fyra hjul håller ett fast grepp om asfalten på ett sätt som ingjuter så stort förtroende att man vågar ta lite mer fart för varje kurva som passeras. Accelerationen är hisnand­e ända från stillastående upp till långt över lagstadgade hastigheter och på resan dit upp spottar avgasrören ur sig en härlig sång.

Kan man köra hur fort som helst genom tajta kurvor? Ja, det känns i alla fall så. Foto: Frank Ratering

Låter det som en sportbil? En härlig roadster med låg tyngdpunkt och rivig sugmotor? Det är det inte. Bilen som levererar de här körintrycken på vägarna runt Montpellier i sydfrankrike är absolut ingen sportbil. Det är en Porsche Cayenne E-Hybrid som väger 2,3 ton och att det är möjligt för den här typen av bil att bete sig på det här sättet är förstås ingen slump.

Hur märkligt det än kan låta så är det här den tredje generationen Cayenne i hybridutförande. År 2010 kom första versionen – Cayenne Hybrid – och fyra år senare lanserades Cayenne S E-Hybrid som var en vidareutveckling av den första, nu med laddmöjlighet. Sedan hösten 2017 finns Cayenne av tredje generationen ute på vägarna och bilen jag slänger runt här på de franska landsvägarna är hybridversionen av den, och skillnaderna mot föregångaren är långt mer påtagliga än vad jag hade kunnat förutse.

Cayenne E-Hybrid får dra tunga lass – max dragvikt är hela 3 500 kg. Foto: Frank Ratering

Nya Cayenne E-Hybrid ser på papperet ut att ha exakt likadan drivlina som Panamera 4 E-Hybrid. En bensin-V6:a på 2,9 liter jobbar­ tillsammans med en elmotor. Men riktigt så enkelt är det inte. V6-motorn i Panamera är på 2 894 kubik och har dubbelturboladdning medan V6-motorn i Cayenne är på 2 995 kubik och har endast ett, större turboaggregat. Båda motorerna ingår i den stora VW-koncernens motorutbud. Motorerna går faktiskt under samma motorkod: EA839, men singelturbomotorn i Cayenne är utvecklad med fokus på ekonomisk körning medan dubbelturbomotorn­ i Panamera ska ha en sportigare karaktär. Dessutom har Panamera 4 E-Hybrid en dubbelkopplingslåda, medan Cayenne har en momentomvandlarautomat.

Bensinmotorn ger maximalt 340 hästkrafter som portioneras ut till alla fyra hjul via en åttaväxlad automatlåda. Inbyggd i den finns en elmotor som bidrar med 136 hk. Totalt blir det 462 hk och 700 Nm och det är fullt tillräckligt­ för att slunga iväg hybrid-Cayenne från 0 till 100 km/h på fem sekunder blankt. För att göra det behövs båda motorerna, om man bara vill nyttja elmotorn finns en E-Launch-funktion som aktiveras i E-Power-läget genom att hålla foten på bromsen, gasa fullt och sedan släppa bromsen. Accelerationen är långt ifrån Tesla-hisnande. 0-55 km/h ska gå på cirka sex sekunder och det är en siffra som mycket väl kan stämma. Men nog är det ändå imponerande att en så stor och tung klump som Cayenne kan ta fart helt ljudlöst­ och utsläppsfritt. I E-Power-läget kan man som högst nå 135 km/h.

Med försiktig gasfot går det att köra utan bensin och avgaser. Men elförbrukningen är hög. Foto: Frank Ratering

Övningar av den här typen dränerar förstås batteriet och förkortar den redan korta räckvidden. Porsche hävdar att Caynne E-Hybrid ska kunna köras upp till 44 kilometer enbart på el, baserat på förbrukning i NEDC-körcykeln. Här i Frankrike tar elen slut efter 38,3 km, vilket får anses godkänt med tanke på att det inte är tal om någon extrem snålkörning.

Nya Cayenne E-Hybrid är inte den mest imponerande laddhybriden, det finns förstås flera som är snålare, går längre på el och som framför allt är billigare. Men jag vågar påstå att det inte finns någon som kan ställa om så totalt från att vara en ljudlös och bekväm familjebil i ena stunden, till att i nästa leverera sportbilsprestanda och köregenskaper som få andra suvar av samma storlek och tyngd. Att den dessutom är 10 000 kronor billigare än den långsammare Cayenne S utan elmotor gör valet lätt. Ska du ha en Cayenne så ska du ha en E-Hybrid.

Kolfiberinlägg i ratten är inte standard. Det mesta kostar som vanligt extra till Porsche. Foto: Frank Ratering

Porsche Cayenne E-Hybrid

Pris

915 000 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin-el. Längsmonterad 6-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 11,2:1. Borrning/slag 84,5/89,0 mm, cylindervolym 2 995 cm3. Max effekt 340 hk (250 kW) mellan 5 300–6 400 r/­min, max vridmoment 450 Nm mellan 1 340–5 300 r/­min. Elmotor 136 hk (100 kW), total effekt 462 hk, 700 Nm, batterityp Litiumjon, 14,1 kWh.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 12,1 meter (11,5 m med bakhjulsstyrning).

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 8,5 tum fram, 9,5 tum bak, däck 255/55 R19 fram, 275/50 R19 bak.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 290, längd 492, bredd 198, höjd 170, spårvidd f/b 168/167. Markfrigång 21. Tjänstevikt 2 295, maxlast 735, max släpvagnsvikt 3 500. Tank 75 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 645–1 610 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 5,0 s, toppfart 253 km/h. Toppfart vid elektrisk körning 135 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad i. u, landsväg i. u, blandad körning 0,32 l/mil. CO2 72 g/km. Elförbrukning 2,09 kWh/mil. Räckvidd 4,4 mil.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.

 

Skatt

360 kronor per år i tre år.

Rivaler

Audi Q7 e-tron quattro

Audi plockar ut totalt 258 hk ur sin laddhybrid-Q7 som kombinerar V6-diesel på 3,0 liter med en elmotor. Får inte dra mer än 2 800 kg tunga släp.

Pris: 855 100 kronor.

Foto: JLR Global PR / Copyright 2018

Range Rover P400E

Klarar sig lika bra i skogen som sina förbränningsmotorsyskon. Här kombineras fyrcylindrig bensinmotor med el, totalt 404 hk och 640 Nm.

Pris: 1 293 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!