Provkörning av Porsche Cayman S

Provkörning av Porsche Cayman S

Här är Porsche Cayman i sin senaste skrud. Frågan är om det finns någon Porsche man hellre vill ha för gatbruk.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En sådan här inledning får det förstås att vända sig i magen på de många hårdnackade 911-fans som modellen har i Sverige. Men det är få förunnat att verkligen kunna utnyttja 911 fullt ut och de allra flesta förare kommer att vara snabbare i en ny Cayman S än i en 911 Carrera.

Cayman S är lättare och känns verkligen mer lättfotad än 911 Carrera. Mycket beror på att styrningen modifierats och är krispigare och snabbare, antalet rattvarv mellan fulla utslag är bara 2,5.

 Carrera väger 100 kilo mer och med den nya motorn har Cayman S bara ett fåtal hästkrafter mindre, 320 mot senaste generationen Carrera som har 340 hästkrafter och kostar cirka 160 000 kronor mer.

 911 Carrera S i senaste tappning har 385 hästkrafter och blir en svårare nöt för Cayman S men storebror kräver sin förare mer än denna strikt tvåsitsiga sportcoupé. Och till ett ännu högre pris.

 Mittmotor-bilar som Cayman är ingen nyhet för Porsche. Faktum är att den allra första bilen som bar Porsches namn, 356 No 1, hade denna konfiguration men samarbetet med Volkswagen och den billigare konstruktionen gjorde att det blev svansmotor i stället.

 I början av 1930-talet konstruerade Ferdinand Porsche Auto Unions monstruösa Grand Prixvagn med mittmonterad V16-motor på 4,4 liters volym och för tiden enorma 295 hästkrafter. I modernare tid har vi tävlingsbilar som Porsche 550 Le Mans Coupé och Porsche 904, för att inte nämna den V10-försedda Carrera GT.

 Den motor som nu sitter framför bakaxeln i Cayman S har samma cylindervolym som tidigare, 3,4-liter i boxerkonfiguration. Men jämfört med den förra generationen finns här bland annat direktinsprutning, överförd från 911 Carrera.

 Ingenjörerna har jobbat för att minska vikten och här handlar det verkligen om finsnickeri. Ventillyftarna har kunnat göras något mindre vilket har sparat 10 gram per lyftare. Eftersom det går åt 24 stycken i motorn blir det 240 gram. Kan låta ynkligt men är betydelsefullt i en redan lätt konstruktion.

 Slutresultatet är att Cayman S levererar 320 hästkrafter mot tidigare 295 och det har satt sina spår i flera riktningar. Framför allt när det gäller bränsleförbrukningen som nu ligger under litern per mil (0,98) vid blandad körning. 

 0–100 km/h tar 5,2 sekunder med en vanlig manuell låda. Sex växlar är nu standard i både S och vanliga Cayman. Men 75 procent av köparna kommer att välja Porsches lovordade PDK (Porsche Doppelkupplungsgetriebe) som skickar i växlarna på automatisk väg eller låter dig växla manuellt.

 PDK kostar 34 999 kronor extra och är värd varenda spänn. Går du ett steg till och väljer Sports Chrono Package Plus med Launch Control (9 400 kronor) får du en ännu effektivare raket. Då klaras 0–100 km/h på samma tid som 911 Carrera – 4,9 sekunder. Det enda du behöver göra är att hålla gasen i botten och klänga dig fast i ratten. 

 Det eggande ljudet ur det nydesignade avgassystemet hörs nu även inne i bilen. Att samtidigt låta ögonen vila på nålarnas jakt i mätartavlorna är en sådan sjukt härlig upplevelse man har bara några gånger i livet. Det blir inte mycket bättre än så här med kläderna på. 

 Fjädring, stötdämpare och krängningshämmare har finjusterats för att klara den högre effekten och det aktiva chassit (PSM) har uppgraderat bromssystem.

 På ytan har inte särskilt mycket skett med Cayman S, i alla fall inte mycket som syns innan man ställer de två generationerna bredvid varandra. Framskärmarna är nya för att hysa nya strålkastare. Stötfångaren och frontspoilern har ny utformning liksom dimljusen. Bak är det LED-lyktor i ljusen och en uppfällbar bakvinge. Backspeglarna har fått ny utformning, fälgarna har designats om och kupén har modifierats en aning. 

 Redan före 2009 års modell var det ju en ganska hyfsad produkt Porsche hade i Cayman S. Nu är den ännu bättre och är på god väg att spöa storebror i en ärlig match.

 Och det är väl vad varje lillebror vill göra allra mest här i livet?

Porsche Cayman S

Pris

670 000 kronor.

Motor

Bensin. 6-cyl längsmonterad boxer, 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 12,5:1. Borrning/slag 97/77,5 mm, cylindervolym 3 436 cm3. Max effekt 320 hk (235 kW) vid 7 200 r/min, max vridmoment 370 Nm vid 4 750 r/min.

Kraftöverföring

Mittmonterad motor, bakhjulsdrift. Sexväxlad manuell låda alt. 7-växlad PDK.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring. Fjäderben fram och bak med längs- och tvärgående länkar. Elektronisk chassikontroll (PSM).

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,9 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg f/b 8/9 tum, däck f/b 235/40–265/40 ZR 18.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 242, längd 435, bredd 180, höjd 131, spårvidd f/b 149/153. Tjänstevikt ca 1 380, maxlast ca 240, max släpvikt 0. Tank 65 liter.

Fartresurser*

Toppfart 277 km/h. Acceleration 0–100 km/h 5,2 s (4,9 s med PDK och Launch Control).

Bränsleförbrukning*

Stad 1,44, landsväg 0,72, blandad körning 0,98 l/mil. CO2 230 g/km.

Skatt

2 310 kronor.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!