Omgivningen vid Lofoten är karg och pinad, men Macan GTS är varm och inbjudande. Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

Provkörning av Porsche Macan GTS

Porsche uppdaterar Macan med starkare motorer och vässade chassin, men utelämnar elektrifiering och slopar modellnamnet Turbo. Linus Pröjtz provkör runt Lofoten i Norge.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Så sent som 2019 var Porsches mellanstora suv Macan ­märkets bästsäljare på den svenska marknaden med 657 sålda bilar. Under vintern 2020 – alldeles före pandemin slog till på allvar – ­lanserades uppdaterade Macan GTS i Portugal, en modell som lyfte serien ytterligare. Men under de senaste 18 månaderna har Macan tagit ett rejält kliv bakåt försäljningsmässigt i Sverige, ungefär 25 procent av försäljningsvolymen har försvunnit – samtidigt som Porsche slog nytt försäljningsrekord.

Kommer uppdaterade Macan att ändra på den saken? Avsaknaden av en laddhybrid i utbudet verkar ha satt sina spår, men hur blir det nu? Värt att veta är att ungefär 90 procent av sålda Cayenne och Panamera på den svenska marknaden är laddhybrider.
Frågan om laddhybrid skjuts ner direkt när jag pratar med Sebastian Staiger, ytterst ansvarig för hela Macan-programmet, under lanseringen här vid vansinnigt vackra Lofoten. Platsbrist i bilens konstruktion är den enkla förklaringen, mer om det hittar du i intervjun med Sebastian. Vad vi också får suga i oss är hur lite Porsche än så länge väljer att kommunicera kring kommande rent eldrivna Macan (om den nu kommer att heta så).

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!