Provkörning av Porsche Panamera 4S Diesel Sport Turismo

Villa, vovve... Porsche? Ja, nu blir det för första gången möjligt att göra ett praktiskt kombiköp hos Porsche som lanserar Panamera i kombiutförandet Sport Turismo. Är det här världens snabbaste, och bästa, familjekombi?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det går ingen nöd på Porsche. I Sverige, liksom på många andra marknader, säljer Porsche rekordmånga bilar och utklassar alla sportbilskonkurrenter med råge. Nu ser det ut som att Porsche Sverige kan se fram emot ännu bättre tider, nu kommer nämligen märkets första kombi och i det kombitokiga Sverige borde det kunna finnas en och annan velande spekulant som genom det nya kombialternativet slutligen låter sig övertygas och slår till på en bil. Äntligen går det att köpa en Porsche för en dryg miljon och ursäkta sig med att det faktiskt är en kombi och att den är praktisk. Inte bara dyr och snabb.

Porsche har ställt upp sin första kombi utanför Villa Eyrie på den stora och lummiga Vancouver Island utanför Kanadas västkust. Bakom bilen finns en hänförande utsikt över berg, dalar och havsvikar. Sport Turismo är den tredje i ordningen av karossvarianter på Panamera utöver standardmodellen och den förlängda Executive och många kan säkert känna sig upprörda över att Porsche har sålt sin själ, blivit alldeles för vardagliga och bara tänker på pengar i och med kombilanseringen. Vi hörde samma visa när Cayenne lanserades. Den här gången handlar det dock om ett mycket mindre steg. Med Cayenne gick Porsche från att tidigare bara ha byggt sportbilar för entusiaster till att sälja stora suvar till statuskänsliga förortsfamiljer. Med Sport Turismo är steget inte större än en utsträckt taklinje.

Snyggare med kombipåhäng eller fulare? Det är även en fråga om det är värt prispåslaget på 50 000 kronor? Vad säger du?

Från B-stolpen och bakåt skiljer sig Sport Turismo från Panamera och Panamera Executive. Taklinjen tappar inte höjd utan fortsätter rakt bakåt och först bakom bakhjulen vänder den nedåt och avslutas med bakljus och stötfångare vi känner igen från vanliga Panamera. Panamera Sport Turismo har påtagligt tydliga kombilinjer, även om Porsche inte tar det svenska ordet kombi eller det engelska estate i sin mun så är det tal om en riktig kombi. Den visuella skillnaden mot vanliga Panamera är stor och det är nog många, inklusive undertecknad, som vill hävda att Panamera klär riktigt bra i sin kombiryggsäck.

Trots längden på fem meter lång och vikten på två ton går Panamera Sport Turismo 4S Diesel att skrämma upp i 282 km/h.

Den må vara snygg, men nyttan med Sport Turismo kan ifrågasättas när man tittar i faktabladet. Den kraftigt omritade bakdelen gör att bagageutrymmet sväljer 50 liter mer än i vanliga Panamera. 50 liter. Det motsvarar ungefär storleken av en normalstor resväska. Större är inte skillnaden. Det finns alltså all anledning att ifrågasätta vad vitsen är. Vad kan Sport Turismo tillföra? För att få klarhet i det måste man ta sig an bilen på riktigt, inte bara titta på papperet.

Panamera Sport Turismo blir, oss veterligen, den första bilen som har en aktiv, takmonterad spoiler. I hastigheter upp till 170 km/h vinklas den lilla vingen till ett läge där den minskar luftmotståndet. Går det fortare än så sänks den en aning till sitt Performance-läge där den ger 50 kg mer marktryck och ökad högfartsstabilitet. Vingen kan ställas i ett tredje läge och det är när panoramaglastaket öppnas och hastigheten överstiger 90 km/h. Då hjälper vingen till att minska turbulensen från det öppna taket.

För det första – den som någon gång har försökt att lasta något stort i en vanlig Panamera vet att det kan vara svårt. Bagageutrymmet må vara hyfsat stort men det är också lågt. Längst bak ut mot stötfångaren är lasthöjden inte mer än ett par decimeter och dessutom har man en hög lasttröskel att lyfta över. De problemen existerar inte i Sport Turismo där det är lättare att till exempel hiva in ett par flyttkartonger och smälla igen luckan.

För det andra – den som har suttit i Panameras baksäte vet att det är bekvämt, men bara för två. Någon tredje sittplats i mitten finns inte. Där finns bara en bred mittkonsol med armstöd och förvaringsfack. Den tredje passageraren får skjutsas i nästa vända. Det problemet existerar inte i Sport Turismo där baksätet i stället består av en sammanhängande soffa med tre sittplatser. Mittplatsen är förvisso smal, obekväm och störs rejält av den höga kardantunneln som gör att det känns som att man grenslar en moped. Men ändå, man kan sitta tre där bak. Porsche säger att den är 4+1-sitsig. Som tillval kan man förstås få även Sport Turismo med två individuella baksäten.

För det tredje – Panamera Sport Turismo har fler påkostade kombifinesser än de flesta vanliga kombibilar. Baksätesryggarna kan fällas i proportionerna 40/20/40 och bildar ett nästan helt plant lastgolv. Elmanövrerad baklucka är standard och som tillval finns ett lastpaket som gör att bagageutrymmet utrustas med två skenor som gör att utrymmet kan avgränsas lite hur som helst, ett lastnät och ett 230-voltsuttag. Dessutom har alla modeller utom Panamera 4 luftfjädring som standard.

Ta-da, än en gång lyckas Wedberg öppna en baklucka och han blir lika glad varje gång.

Här i trakterna kring Vancouver är vägarna raka, hastighetsgränserna låga och bilisterna laglydiga. Det skulle behövas en röv känsligare än Niki Laudas för att uppfatta några skillnader mellan kombin och vanliga Panamera. Den lite större kombikarossen adderar 30 kg vikt men det är så lite att det är omöjligt att känna och vridstyvheten påverkas inte. Intrycket av Panamera som en oerhört bekväm långfärdsbil och kompetent sportbil står fast. Man måste vrida på huvudet och titta bakåt för att påminnas om vilken kaross man kör.

Vad gäller körupplevelsen är det svårt att känna skillnad på den vanliga Panameran och Sport Turismo.

Vid lanseringen finns kombin tillgänglig med fem olika drivlinor. Det börjar med V6-motoriserade och fyrhjulsdrivna 4, fortsätter med V8-drivna bensinaren 4S och dieselåttan 4S Diesel, hybriddrivna 4 E-Hybrid och toppas med Turbo. Den förväntade storsäljaren är 4S Diesel som använder samma fyra liter stora V8 som Audi SQ7 TDI. Där hejas den på av tre turbosnurror, varav en är eldriven. Här i Porschen får motorn nöja sig med två turboaggregat och lite lägre effekt – 422 hk och 850 Nm. Det räcker förstås mycket mer än väl. Ingen kan väl klaga på en dieseldriven kombi som gör 0-100 km/h på 4,3 sekunder? Den åttaväxlade PDK-lådan och fyrhjulsdriften ger en imponerande effektivitet. Det mullrar till en aning och sedan är man uppe i motorvägsfart.

Tre sittplatser bak och 50 liter mer bagageutrymme är några av nyheterna.

Porsche har inte byggt världens bästa kombi, hur man än försöker rättfärdiga det onödiga och dyra köpet av en Panamera så kan man inte säga att den är ett bra kombival. Det finns många mindre och billigare kombibilar som är bättre familjeval, något annat hade varit ­överraskande. Skrämmande nog har de inte heller byggt världens snabbaste kombi. Inte ens toppalternativet Panamera Turbo Sport Turismo, med sina 550 hk och 0-100 km/h på 3,6 sekunder kan kalla sig snabbaste kombin i världen.

Porsche Panamera Sport Turismo 4S Diesel

Pris

1 230 000 kronor, säljs nu, första kundleverans november 2017. (Lanseringen av dieselmodellen har skjutits på framtiden.)

 

Motor

Diesel. Längsmonterad 8-cyl V-motor 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Dubbelturbo. Kompression 16,0:1. Borrning/slag 83,0/91,4 mm, cylindervolym 3 956 cm3. Max effekt 422 hk (310 kW) mellan 3 500–5 000 r/­min, max vridmoment 850 Nm mellan 1 000–3 250 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Luftfjädring krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fram fälgbredd 9 tum, däck 265/45 R19. Bak fälgbredd 10,5 tum, däck 295/40 R19.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 295, längd 505, bredd 194, höjd 143, spårvidd f/b 167/165. Markfrigång 14. Tjänstevikt 2 095, maxlast 690, max släpvagnsvikt 2 200. Tank 75 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 520–1 390 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 4,3 s, toppfart 282 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,79 l/mil, landsväg 0,58 l/mil, blandad körning 0,67 l/mil. CO2 176 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.

 

Skatt

1 790 kronor per år.

Rivaler

BMW M550d xDrive Touring

BMW är enda bilmärket som har en kombi med jämförbar dieselkraft. BMW använder dock sin treliter stora raka sexa. 400 hk och 760 Nm.

Pris: Ca 815 000 kronor.

 Mercedes-AMG E 63 4Matic+ Kombi

Mercedes starkaste diesel har, i sammanhanget, ynka 258 hästkrafter. E 63 blir lite i överkant med prestanda och uppkäftighet men är billigare.

Pris: 1 132 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!