Provkörning av Renault Clio Energy TCe 120 GT Line

Bland märkets nya modeller i år smyger Renault in ett facelift på lilla Clio. I vanlig ordning är det inga stora ingrepp utan detaljerna som finslipats.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Formspråket på nya Clio känns igen på allt fler av Renaults bilmodeller. Men det var faktiskt Clio som först bar Renaults nya ansikte, signerat chefsdesignern Laurens Van Der Acker. Generationen debuterade 2012 och nu fyra år senare ansiktslyfts Clio med både nyare teknik och finslipad design.

Vid första ögonkastet kan det vara svårt att se nyheterna som uppdateringen innebär. Stötfångare och dekorlister har uppdaterats samtidigt som nya fälgar finns att tillgå. Även fyra nya färger har tillkommit och listan med extrautrustning har uppdaterats med LED-strålkastare och automatisk parkeringshjälp.

Lätt uppdaterade Renault Clio känns okej på vägarna kring Köpenhamn.

Instegsversionen av nya Clio kostar 129 900 kronor och har då en 75 hästkrafter stark bensinmotor. Bilen till förfogande under provkörningen är i värstingutförande med 120 hästkrafter stark bensinmotor. Den motorn finns bara att kombinera med högsta utrustningsnivån GT Line och kostar då från 179 900 kronor. Motorn i sig känns förvånansvärt pigg på de danska landsvägarna utanför Köpenhamn och den 6-växlade manuella lådan tillsammans med koppling är lätthanterad. För den som föredrar att låta bilen växla själv finns 6-växlad dubbelkopplingslåda mot ett pris på 12 000 kronor. 120 hästars bensinaren är för övrigt den enda motorn som går att kombinera med den växellådan.

Kombimodellen kostar 7 000 kr mer. I bagaget ryms 445 VDA-liter, vanliga Clio rymmer 300 liter.

Övriga motoralternativ är ytterligare en bensinmotor med 90 hästkrafter och ett miljöbilsklassat alternativ med en förbrukning på 0,33 l/mil finns i form av en dieselmotor på 90 hästkrafter. Billig på vägen men dyr i inköp, 176 900 kronor. 26 000 kronor dyrare än bensin­motorn med samma utrustningsnivå. För att ta del av de tekniska nyheterna måste man upp i utrustningsnivån Intense. Då ingår nyheterna LED strålkastare och backspeglar som fälls in automatiskt när bilen låses. För ytterligare 3 900 kronor ingår parkeringsradar runtom bilen, backkamera och bilen kan parkera själv vilket är nytt för Clio. I högsta utrustningsnivån, GT-Line, ingår Clios mest avancerade multimediasystem R-Link. Där går det att spegla sin Smart Phone till bilens pekskärm.

Ny ratt och bättre material hör till nyheterna invändigt.

På insidan har nya Clio bland annat fått en ny ratt, ny växelspak, nya stolar och finare material. Många bäckar små har gjort gott för nya Clio som nu blivit både bättre och fräschare.

Renault Clio Energy TCe 120 GT Line

Pris

179 900 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. 1 197 cm3, 120 hk (87 kW) vid 5 000 r/­min, 190 Nm vid 2 000 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 6-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Längd 406, bredd 173, tjänstevikt 1 286, maxlast 373, tankvolym 45 liter.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/45 R17.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 9,0 s, toppfart 182 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,68 l/mil, landsväg 0,45 l/mil, blandad körning 0,53 l/mil. CO2 118 g/km.

 

Skatt

514 kronor per år.

Rival

Skoda Fabia TSI 110 Ambition

Med högsta utrustningsnivån Monte Carlo kostar Fabia 169 500 kr. 10 000 kronor mindre än Clion.

Pris: 145 700 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!