Foto: Renault

Provkörning av Renault Clio Energy TCe 90

Nya Clio sticker ut, ingen tvekan om det. Med svällande kurvor och breda skuldror är den allt annat än en tråkig skokartong på hjul. Helt i linje med Renaults nya designfilosofi som enligt tillverkaren uttrycker "enkelhet, värme och sensuallism".

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Snyggt eller inte? Ett kritiskt öga kan tycka att de svulstiga linjerna är för lättköpta och kanske får ett kort "bäst före"-datum. Personligen tycker jag dock att formen sitter klockrent på nya Clio. I synnerhet interiören som domineras av en instrumentpanelöverdel som kan beställas i olika färger.

Bilen jag provkör är metallicröd och färgmatchande röda detaljer är spridda runt om i kupén. Panelöverdelen är knallröd.

Nej, det ser inte billigt ut alls, snarare heminredningsmagasinsexklusivt.

Inredning och reglage har fått ett nytt formspråk som inte känns igen från andra Renault-modeller. Det ser bra ut, och värmereglagen är behagliga att ta på, utan lågbudgetkänsla.

Jämfört med gamla Clio har den nya tagit klivet över fyrametersgränsen. Det betyder hyfsad plats i baksätet och att du kan lasta 300 lådliter under insynsskyddet. Det är bra värden i småbilssegmentet, men inte något som konkurrerar med bilar i Golf-klassen.

Behöver man mer utrymmen kommer en kombiversion under våren 2013. Tredörrarsversionen, bilen ingen vill ha, har däremot fått stryka på foten. För att inte saknaden ska bli för stor har Renault dolt handtaget till bakdörrarna i bakkanten på rutan. Vi har sett det förr, första storseriebilen var Alfa Romeo 156 och året var 1998.

Körkomforten går åt det mjuka inbjudande hållet. Det allt längre axelavståndet har gjort att "struttigheten" har försvunnit. Tillsammans med bra ljudisolering är det inte mycket i körupplevelsen som avslöjar att du kör en småbil. När jag provkör den fyrcylindriga dieseln på 1,5 liter och 90 hästkrafter snurrar motorn 2 000 varv per minut i 110 kilometer i timmen. Det går riktigt tyst och man kan prata lågmält med sina medpassagerare, trots motorvägsfart. ­En pärla, om du frågar mig.

Dieselmotorn drar 0,34 liter per mil och släpper ut 90 gram koldioxid per kilometer. I år hade den varit en miljöbil med bred marginal men inte från och med årsskiftet.

Du tänker kanske "men vadå, 2013 gäller ju 95 gram, då ska väl 90 gram duga"?

Men så är inte fallet. De nya miljöbilsreglerna tar nämligen hänsyn till vikten. Väger bilen mer än EU-genomsnittet 1 372 kilo så får den släppa ut mer koldioxid, nämligen knappt ett halvt gram extra koldioxid per tio kilo tjänstevikt som överskrider gränsvärdet 1 372 kilo.

Så långt är nog de flesta med i galoppen. Men viktregeln gäller också omvänt. En bil som väger mindre än 1 372 kilo måste släppa ut 0,45 gram mindre för varje tio kilo vikt som understiger gränsvärdet. Eftersom Renaults utvecklingsingenjörer har gjort ett mycket bra jobb och lyckats få ner bilen under 1 100 kilo så kan vi konstatera att bilen är alldeles för lätt för att checka in som miljöbil, trots en förbrukning på 0,34 liter per mil!

Men Renault har en lösning på problemet. Det finns en ultragrön version att köpa. Samma dieselmotor, men med en högre utväxling och bättre aerodynamik har man fått ned förbrukningen till 0,32 liter per mil i EU-cykeln. Det betyder 83 gram i koldioxidutsläpp och grönt ljus för miljöbilsklassning även 2013. Om den verkligen är snålare ivanlig stadstrafik är en helt annan fråga. Kanske den högre utväxlingen gör att du hellre kör på en lägre växel än annars?

Tyvärr prisar dieselmodellerna bort sig från de större försäljningsvolymerna. Billigaste diesel­modellen finns bara med den något högre utrustningsnivån ”Expression” och kostar 169 900 kronor. Det är 20 000 kronor mer än motsvarande bensinmodellen. Med bara en ­deciliter i bränsleförbrukningsvinst tar det tid att köra in merpriset. Synd, för kombinationen Clio och 1,4-liters dieselmotor är riktigt trevlig.

Merparten av kunderna kommer alltså att köpa en bensindriven Clio. Instegsmodellen 

för 129 900 kronor har den gamla fyrcylindriga motorn på 1,2 liter och 75 hästkrafter. Med en förbrukning på ”hela” 0,55 liter per mil är bilen förstås ett otidsenligt miljömonster!

Renault talar hellre om deras helt nya trecylindriga motor på 0,9 liter. Med all rätt. Med hjälp av turbo ger den 90 hästkrafter och förbrukningen ligger på 0,43 liter per mil, koldioxidutsläpp 99 gram. För att vara en trepip går den osedvanligt mjukt med diskret stämma. Med jämnt gas­pådrag är det svårt att höra att det är en trecylindrig motor. Motorn drar vibrationsfritt från 1 500 varv, och från 2 500 varv börjar det röra på sig.

Clio är den första modellen att utrustas med den nya motorn men gissningsvis får vi få se den i en rad Renault-modeller framöver. De senaste åren har det kommit en rad trecylindriga motorer från olika tillverkare, och Renault-motorn tillhör definitivt de främsta.

Priset för Clio med den lilla 0,9 liters motorn är 139 900 kronor. Standardutrustningen omfattar farthållare, start/stopp-system och en bra ljudanläggning.

Den som betalar 10 000 kronor till når utrustningsnivån ”Expression” vilket bland annat betyder luftkonditionering, navigator och läderklädd ratt. Nya Clio kommer att börja säljas i Sverige i januari.

Rivaler

Peugeot 208 1,2 VTI 82 hk 5-d

Peugeot 208 är en helt ny modell i lejonfamiljen med både snåla bensin- och dieselmotorer under huven. Större inuti men mindre utanpå än föregångaren 207 och bra prissatt.

Pris: 134 900 kr.

Volkswagen Polo TSI 90 hk 3-d

Volkswagen Polo känns långt ifrån lika modern som Renault Clio, men är trots det en av marknadens bästa småbilar. Rymlig, komfortabel och förnuftig. Men priset är högt när du har betalat extra för utrustning och fem dörrar.

Pris: 142 500 kr.

Renault Clio Energy TCe 90

Pris

139 900 kronor. Clio Energy Optimized Expression 152 900 kr.

 

Motor 

Bensin. 3-cyl rak tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Start/stopp. Kompression 9,5. Borrning/slag 72,2/73,1, cylindervolym 898 cm3. Max effekt 90 hk (66 kW) vid 5 250 r/min, max vridmoment 135 Nm vid 2 500 r/min.

 

Kraftöverföring 

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell.

 

Fjädring/hjulställ 

Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak torsionsaxel.

 

Styrning 

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,6 meter. Max rattvarv 2,7.

 

Bromsar 

Skivor fram (ventilerade) och trummor bak. Antisladdsystem.

 

Hjul 

Fälg i.u., däck 185/65-165.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 259, längd 406, bredd 173, höjd 145, spårvidd f/b 151/151. Markfrigång 12 cm. Tjänstevikt ca 1 080, maxlast ca 500, max släpvikt i.u. Tank 45 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 300–1 146 liter.

 

Fartresurser* 

Toppfart 182 km/h. Acceleration 0–100 km/h 12,2 s.

 

Bränsleförbrukning*

Stad 0,55, landsväg 0,39, blandad körning 0,45 l/mil. CO2 104 g/km. Energy Optimized: 0,43 l/mil, 99 g/km.

 

Garantier 

Nybil 5 år, 10 000 mil.

 

Skatt 

360 kr.

 

* Tillverkarens uppgifter.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!