Det brukar bli bra när Renaults trimavdelning Renaultsport får lägga sin hand vid bilarna. Likt få andra bemästrar de konsten att göra underhållande vardagsbilar med extra effekt. Mégane RS är en favorit, det mindre syskonet Clio RS likaså. Men det slutar inte där. Nu finns även värstingen Clio RS Trophy som redan presterat tiden 8.23 blankt runt Nürburgring.
På Renaults språk betyder Trophy ungefär hårdare fjädring, snabbare växellåda, klibbigare däck och mer effekt. Renault har utvecklat ett eget chassi till Clio RS Trophy med fastare stötdämpare som ger en lägre markfrigång med 20 mm fram och tio mm bak i olastat läge jämfört med vanliga Clio RS. Även styrningen har fått en uppdatering med kortare styrväxel. Renault kallar den för marknadens bästa styrning och den är verkligen inte dålig.
1,6-litersmotorn har fått en ny mappning, större turbo, nytt luftinsug och avgassystemet har gjorts om. Resultatet blir att effekten har ökat till 220 hk och maximalt 280 Nm, det är 20 hk och 40 Nm fler än i vanliga Clio RS. Tack vare vad Renault kallar ”torque boost” finns 280 Nm tillgängliga bara i fjärde och femte växeln, i övriga fall finns 260 Nm till hands. Motorns maximala varvtal har ökat till 6 800 r/min. Max effekt nås dock redan vid 6 250 r/min, 250 r/min högre än Clio RS.
När Renault Clio RS lanserades klassades utsläppen till Euro 5 med en förbrukning vid blandad körning på 0,63 l/mil och 144 g CO2/km. Till Clio RS Trophy har Renault skärpt utsläppen för att klassa in i Euro 6-kraven. Förbrukningen vid blandad körning är 0,59 l/mil och 135 g CO2/km. Du har alltså inte bara roligare i Trophy utan du kör även billigare och mer miljövänligt, om man ska lita på labbsiffrorna från EU-körcykeln. Vilket man inte ska.
Väl på plats i de skönt skålade stolarna bakom den sportiga ratten känner jag igen mig från Clio Cup-bilen som jag provkörde i fjol. Clio Cup-bilen körs i bland annat JTCC och är en renodlad tävlingsversion av Renault Clio. Clio RS, Clio RS Trophy och Clio Cup har alla dubbelkopplingslåda som standard och ingen manuell låda går att få. Dubbelkopplingslådan funkar utmärkt på banan och har fintrimmats till Clio RS Trophy. Växlingarna ska gå 30 procent snabbare, och mycket beror på att växelpaddlarna har kortare väg att vandra. Paddlarna sitter framför ratten men de sitter just framför ratten och inte på. När ratten svänger sitter paddlarna kvar, behövs uppväxling mitt i kurvan behöver du antingen väldigt långa fingrar eller släppa ratten.
Startknappen trycks in och motorn brummar igång och låter lite tunn tills RS-knappen trycks in och sportläget går in. Tomgången höjs, gasresponsen likaså och bilen blir mer alert. I med växel och ut från depån på en av Sveriges roligaste och kulligaste banor, Kinnekulle Ring. För att bara ha 220 hästkrafter känns accelerationen kvick, bilen har ju en tjänstevikt på låga 1 378 kg som gör jobbet lättare för 1,6-litersmotorn. Det märks direkt att styrningen är riktigt skarp och precis med en lagom avvägd tyngd. Clio RS Trophy har som standard Michelin Pilot Super Sport däck som är gjorda för att fungera bra på bana. Kombinationen chassi, styrning och däck känns riktigt bra avvägd.
Kinnekulles första högerkurva är lång och belastar både bil och däck hårt. När banan dessutom är blöt imponeras jag av bilens väghållning. Clio kasar inte med framdäcken, i stället är balansen bra och det går till och med att få det att gå lite på sladd. Det ska inte glömmas bort att det mellan framhjulen sitter en elektronisk diffbroms som känner av rotationen på hjulen och ger rätt kraft till rätt framhjul för att motverka understyrning.
Allt är dock inte guld och gröna skogar, bromsarna känns tyvärr underdimensionerade och började överhetta och vibrera under provkörning och ändå hade inte bilen gått länge på banan. Jag hade förväntat mig att kunna åka till banan med en Trophy-modell, köra några varv och sedan åka därifrån med en bil som känns likadan som den gjorde innan.
Riktigt kul på banan alltså, men hur funkar den på vanlig väg? Dubbelkopplingslådan funkar som sagt bra i fart men väl utanför banan, närmare bestämt i kökörningen in till jobbet rycker det i drivlinan när farten saktas in på ettans växel. Bilen är hårt satt i fjädringen och det går inte att komma ifrån att den är ganska stötig. Ljudet i kupén är ändå inte märkbart värre än i en vanlig Clio. Trots så sportig styrning är bilen varken särskilt vinglig eller spårkänslig. Den har även fem dörrar med ett riktigt baksäte. Den är liten och smidig, och parkeringsradar samt backkamera finns som tillval.
Priset för Clio RS Trophy är 254 900 kr, 25 000 kr mer än vanliga Clio RS. Ett klart humant pristillägg. Ändå har det inte sålts mer än 20 exemplar i Sverige sedan lanseringen 2015. Clio RS har sålts i 135 exemplar men började säljas redan 2013.
Kosmetikan som följer Trophy är 18-tums aluminiumfälgar, rödlackerade bromsok, ett par sportstolar som är sköna och passar de flesta. Runt om bilen står det Trophy lite överallt med bland annat tillverkningsnumret på instegslisten. Provkörningsbilen är lackad matt vit med blanksvart tak, snyggt – men kostar 15 000 kronor extra. Ska det köras mycket bana finns RS Monitor 2.0 som är ett telemetrisystem där det går att ta data från bilen med bland annat varvtider och diagnos av bilens prestanda, 2 900 kr. För den som vi ha en bil att busa med och köra på trackdays är Clio RS Trophy en riktigt bra bil till ett överkomligt pris, mycket kul för pengen.
Renault Clio RS 220 Trophy
Pris
254 900 kronor, säljs nu.
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 79,7/81,1 mm, cylindervolym 1 618 cm3. Max effekt 220 hk (162 kW) vid 6 250 r/min, max vridmoment 280 Nm vid 1 750 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.
Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,9 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 205/40 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 259, längd 409, bredd 173, höjd 143, spårvidd f/b 151/150. Markfrigång 11. Tjänstevikt 1 378, maxlast 333, max släpvagnsvikt 0. Tank 45 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 300-1 146 liter.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 6,6 s, toppfart 235 km/h.
Bränsleförbrukning
Stad 0,76, landsväg 0,51, blandad körning 0,59. CO2 135 g/km.
Garantier
Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistansgarantin förnyas vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad upp till 5 år.
Skatt
888 kronor per år. Tillverkarens uppgifter.
Rivaler
Ford Fiesta ST
Här är det svårt att slå Ford på fingrarna när det gäller kul för pengen. 182 hästar i en riktigt bra bil.
Pris: 185 800 kronor.
Peugeot 208 GTi
Landsmannen Peugeot har nästan lika mycket motorkraft som Trophy, 208 hk, men trivs inte lika bra på banan.
Pris: 229 900 kronor.
Redan prenumerant?
Papperstidning eller digital
Digital Prenumeration
ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR
Gratis första månaden - därefter 99/mån.
Ingen bindningstid.
Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.
I samarbete med tjänsten Disqus erbjuder Teknikens Värld möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.