Provkörning av Renault Koleos 2,0 dCi

Provkörning av Renault Koleos 2,0 dCi

Renault har hittills låtit konkurrenterna härja fritt i det mindre suv-segmentet, men nu kommer fransoserna med Koleos.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Egentligen har Renault varit inne och nosat i kategorin med Scenic 4+4, men det vill de gärna förtränga. De menar att Scenic 4+4 egentligen var en helt annan bil och fyrhjulsdriften till trots inte avsedd att köras i terräng. Och det stämmer ganska bra, även om det kanske inte var meningen att det skulle bli så.

Nya Renault Koleos är inte heller sprillans ny, om man ska vara petnoga. Den baseras tungt på koncernkompisen Nissan X-trail och när det gäller framkomlighet bådar det ju gott. Renault har dock förändrat lite grann i chassit vad gäller fjädringsväg och hårdhetsgrad eftersom de satsar mer på komfort än vad Nissan gör med X-trail.

 Renault Koleos är en internationell bil, minst sagt. Renault står för design, Nissan för grundmaterial och utveckling och den tillverkas i Samsungs fabrik i koreanska Busan. När presentationen förläggs till afrikanska Marocko involveras fyra kontinenter.

 Koleos ser ganska beskedlig ut, inget folk kommer att vända sig om efter på gatan direkt. Det är enligt Renault avsiktligt, de hävdar att de inte vill ha en dramatisk design. Det kan ju annars vara ett sätt att försvara ett utseende som inte blev så skoj.

 Till Sverige kommer endast den fyrhjulsdrivna versionen. Normalt driver Koleos på framhjulen men vid behov aktiveras bakhjulen via en elektromagnetisk fördelningslåda. Koleos kan också via ett knapptryck bli helt fyrhjulsdriven med 50 procents kraft på varje axel. Så långt inga underligheter. Koleos har också Hill Descent Control vilket gör att bilen i princip själv tar sig nedför besvärliga backar i 7 km/h. Du behöver dock ratta. Systemet fungerar även på backväxeln.

 En udda funktion är att Renault Koleos även i detta fyrhjulsdrivna utförande kan förvandlas till enbart framhjulsdriven! Aktiverar man funktionen kopplas inte bakaxeln in, hur halt eller besvärligt det än är.

 Tanken är förstås att spara bränsle men det blir marginellt. All vikt för fyrhjulsdriften finns ju kvar.

 Hur lite det handlar om förstår man när man tittar närmare på bränslesiffrorna. På vissa marknader finns nämligen Renault Koleos som enbart framhjulsdriven. Den kommer dock inte till Sverige. Med modellbeteckningen 4+2 drar den 150 hästkrafter starka dieselmotorn 0,72 liter milen vid bland­ad körning. Motsvarande siffra för 4+4 är 0,74 liter per mil.

 Möjligheten att välja bort 4WD renar miljösamvetet mer än det sparar milliliter.

 Även om inte Renault Koleos är byggd för den allra tuffaste terrängen ska det en till hel del för att den ska fastna. Branta karossvinklar fram och bak gör att det går att attackera ganska oländig terräng och ta sig fram över djupa diken och höga kullar. Men kom ihåg att bilen saknar lågväxel och diffspärrar i axlarna. Renaults satsning på komfort har fallit väl ut. Marockanska vägar är sämre än de svenska men Koleos klarar dem bra. Det går förvånansvärt tyst även på usel asfalt, hjulställen ger inte så mycket oväsen ifrån sig och dieselknattret är inte besvärande.

 En bil av den här typen blir rätt stötig på grund av fjädringen, men det blir inte jobbigt. Men hur hård fjädringen än är hindras inte karossen från att rolla en del i kurvor när du kör lite snabbare.

 Stolarna är helt okej, invändigt känns det nytt och fräscht. Det är gott om utrymme i kupén, både bak och fram. Lastutrymmet räcker också till, från 450 liter till 1 380 om man fäller baksätet. Ytterligare 70 liter bagage kan smusslas undan i olika fack.

 Fällningen av baksätet är smart konstruerad. Med hjälp av två spakar långt bak i bilen fälls sätesdynan framåt och med ytterligare ett drag följer sätesryggen efter och ett plant golv uppenbarar sig.

 Bakluckan är tvådelad på mitten, bra i trånga utrymmen. Bakstammen fälls ned och ut vilket underlättar lastning. Blir du ändå trött klarar luckan 200 kilos belastning, så två personer kan sitta där och ta igen sig.

 På motorsidan kommer två dieselalternativ, baserade på samma motor, 2,0 dCi. Den går att få med 150 eller 175 hästkrafter. Även om det är mer styrka och därmed mer inbyggd snabbhet i den starkare är den trött under 1 800 r/min. Det är ett pris motorn får betala för det höga effektuttaget. 150-hästarsversionen blir storsäljaren. Ingen av dem är ens i närheten av att klassas som miljöbil och ett sådant alternativ är enligt Renault inte aktuellt för denna generation Koleos.

 Den som absolut inte vill ha diesel får välja 2,5-liters bensinfyra på 170 hästkrafter.

 Inga priser är fastställda. Renault Sverige säger att de ska positionera sig mot klassens bästa som Toyota RAV4 och Honda CR-V, och lägga sig något under i pris. Räkna med runt 225 000 kronor för billigaste ­bensinmodell.

Renault Koleos 2,0 dCi

Pris

Ej fastställt.

Motor

Diesel. 4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 15,7:1. Borrning/slag 84/90 mm, cylindervolym 1 995 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) vid 3 750 r/min, max vridmoment 360 Nm vid 2 000 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, fyrhjulsdrift med möjlighet att koppla in enbart framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt 6-växlad automatlåda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänkar, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstångstyrning med elservo. Vändcirkel 11,6 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 225/60 HR 17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 269, längd 452, bredd 186, höjd 171, spårvidd f/b 155/156. Tjänstevikt ca 1 720, maxlast ca 570, max släpvikt 1 300. Tank 65 liter.

Fartresurser*

Toppfart 179 km/h. Acceleration 0–100 km/h 12,0 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,95, landsväg 0,62, blandad körning 0,74 l/mil. CO2 197 g/km. Skatt 5 717 kronor.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!