Provkörning av Renault Mégane Coupé TCe 180

Provkörning av Renault Mégane Coupé TCe 180

Sportiga coupémodeller i mindre mellanklasstorlek är ovanliga men Renault har viss vana vid att erbjuda detta. Nya Mégane Coupé plockar upp stafettpinnen och erbjuder fina former, en bred palett av motorer och ett baksäte som rymmer tre åkande.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

som gäller det mesta. Bland annat bilar. Vi köper produkter lika mycket med ögat som av rationella skäl. Stil och uttryck är något som trots sämre finansiella tider alltjämt är viktigt för många.

Renault hoppade över att göra en coupémodell av andra generationen Mégane. Nu när tredje generationen rullar in har Renaults designteam med den legendariska designchefen Patrick Le Quément i spetsen format ännu en modern folkcoupé i samma anda som Renault 15, 17, Fuego och första generationens Mégane.

 Coupé är baserad på vanliga Mégane III men unik vad gäller taklinjen, akterpartiet och tredörrarskonfigurationen. Front och huv är i princip likadana som på standardvagnen. Någonstans måste man dra gränsen för det exklusiva och ändå kunna tjäna pengar på stordriften.

 Större luftintag ger ett mer aggressivt och personligt ansikte åt Mégane Coupé. Karossen är sänkt fem centimeter jämfört med femdörrarsmodellen (provkörd i TV 1/09) och karossidan är slankare. Spetsig form på sidobakruta och annat stuk på bakluckan ger utseendet en mer fartig look. Särskilt baklampornas design är sportig, man anar influenser från bland annat Audi R8.

 Insteget på trånga parkeringsplatser är alltid krångligt med tredörrarsbilar och Mégane Coupé är inget undantag. Särskilt med folk i baksätet är det knöligt att åla sig på plats. Renault gör ett stort nummer av att soffan i baksätet är densamma som i femdörrars-Mégane, och tre personer får förvisso plats bak, men direkt spatiöst är det inte. Konkurrenter som VW Scirocco och Volvo C30 är bara godkända för två baksätes­passagerare.

 Bakom ratten känns instrumentpanel och layout igen från femdörrarsbilen. Inget fel i det, eftersom designfolket har hämtat många idéer från Audi och BMW. Instrumentbrädans former och ytstrukturer är stundtals rena plagiat av bilarna från München. Men instrumenten är franskt ”galna” med en blandning av digital och analog visning.

 Informationsdisplayen uppe på instrumentbrädan rymmer bland annat navigationshjälpmedel. Att utformningen ser ut som BMW 1-serie, med skillnaden att Renaults skärm inte viker ned sig, är nästan komiskt.

 En startknapp drar igång maskinen, som i provbilen är det starkaste kortet TCe 180. 2,0 liter och turboladdning ger just 180 hästkrafter vid 5 500 r/min och 300 Newtonmeter vid 2 250 r/min. En mogen motor, men inte så sportig i vare sig ton eller karaktär som karossen ger sken av.

 Chassit ligger 12 millimeter närmare vägbanan jämfört med femdörrarsmodellen och tyngdpunkten är sänkt 30 mm. Vassare stötdämpare, 19 procent fram och 10 bak, ger stabilare och styvare uppträdande på vägen, men blixtrar till, det gör aldrig Mégane Coupé. I stället färdas man tyst och säkert. Mégane fick full pott hos EuroNCAP, 37 poäng av 37 möjliga. Styrningen löper aningen lätt, men den rätta tyngdkänslan och feedbacken har kalibrerats in i den nya helt elstyrda servomotorn. 

 När vägen slingrar till sig har man ändå kul bakom ratten, men att utnämna Mégane Coupé till sportbil vore tjänstefel. Vi får hoppas att en Alpine- eller R-version är under utveckling.

 Lättmanövrerade reglage, men en viss utspriddhet gör att det tar lite tid att hitta samtliga funktioner. En liten analog finess är Post It-lapphållaren ovanpå askkoppen som går att beställa extra.

 Säljstart för Mégane Coupé blir i månadsskiftet mars/april, lagom till lövsprickningen. Motoralternativen blir i dagsläget fem – dCi 110 och 130, Eco2 FlexFuel (etanoldrift, 110 hk) samt två bensinare, TCe 130 och 180. Inga priser är fastställda i nuläget, men E85-anpassade 1,6 16v blir naturligtvis billigast. 

 Den räcker till för alla som inte i första hand söker fartkickar.

Renault Mégane Coupé TCe 180

Pris

Ej fastställt, ca 240 000 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad radmotor med 2 överliggande kamaxlar och 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 9,3:1. Borrning/slag 82,7/93,0 mm, volym 1 998 cm3. Max effekt 180 hk (132 kW) vid 5 500 r/min. Max vridmoment 300 Nm vid 2 250 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift, 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak, skruvfjädring bak. Fram fjäderben, bak torsionsaxel.

Styrning

Kuggstång, el-servo. Vändcirkel 11,0 meter. Antal rattvarv 2,8.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum, däck 205/45 R17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 264, längd 430, bredd 181, höjd 142, spårvidd fram/bak 155/155. Tjänstevikt ca 1 405, maxlast ca 425 kg, taklast 75, släpvikt 1 300. Tank 60 liter.

Fartresurser

Acceleration 0–100 km/h 7,8 s, toppfart 230 km/h.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 1,02, landsväg 0,61, blandad körning 0,76 l/mil. CO2 178 g/km.

Skatt

1 530 kronor per år.

*Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!