Provkörning av Renault Mégane dCi 130

Provkörning av Renault Mégane dCi 130

Slankare, snyggare, lättare och med en rad nya motorer kommer Renault Mégane till Sverige tidigt i vår. Första provkörning på hemmaplan(!) i Spanien bådar gott. Vi tar pulsen på folkfraktaren från Frankrike som kommit i sin tredje generation.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Jo, Renault Mégane tillverkas faktiskt i Spanien. Fabriken i Palencia norr om Madrid har kapacitet att tillverka 310 000 Mégane per år. De 2 720 anställda har sällskap av 450 automatiserade robotar som säkerställer kvaliteten.

Till skillnad från många andra tillverkare har Renault inte låtit den nya generationen svälla ut. En slank profil och taklinje men ökad bredd gör att bilen ser kraftfull och smidig ut på samma gång. Samtidigt har utseendet normaliserats. De franska teknikerna har minskat totalvikten på Mégane III jämfört med nuvarande generation.

 På vägen märks det att även chassit har förändrats en hel del, det tackar vi för. Tidigare var Mégane ingen yster vägkamrat. Ny bakaxel och förlängt axelavstånd gör Mégane lugn och harmonisk på de spanska vägarna runt Madrid som till och med bjuder på ett par minusgrader och blixthalka. 

 Fjädringen sväljer broskarvar effektivt och på de breda EU-sponsrade och nyasfalterade autostradorna rullar Mégane tyst. Lägg därtill helt nykonstruerad styrning som skiljer sig avsevärt från nuvarande Mégane II. Sammantaget gör förändringarna den nya bilen till en trevlig långfärdskamrat. 

 I stadstrafik hämmas runtomsikten av små sidorutor bak men styrning, växellåda och koppling löper lätt och smidigt. På typiskt Renault-manér är växelspaken lång, slagen likaså men precisa. 

 Vissa kunder kommer säkert att sakna den typiskt franska mjuka gungigheten som hos nya Mégane ersatts av en hårdare och mer ”tysk” körupplevelse. Men jämfört med ärkerivalen Peugeot 308 upplevs Mégane fortfarande som speciell och så där ”crazy” som många önskar sig av en fransk biltillverkare. En detalj är digitalinstrumenteringen som påminner om 1980-talet. Centralt placerad hastighetsmätare i en digital rundel som har sällskap till vänster av en analog varvräknare. Till höger om hastighetsmätaren finns färddatordisplay. Samma typ av informationsvisning använder sig många motorcykeltillverkare av, ett form- och informationsmässigt sammelsurium, men helheten fungerar klanderfritt. Kör man för fort med inställd farthållare får man en varning genom att ljusramen runt hastighetsmätaren övergår från grönt till rött – piffigt och fiffigt! 

 Instrumentbrädan har, precis som storebror Laguna, plockat idéer från både Audi och BMW, kvalitetskänslan är magnifik. En världsnyhet är fästet för Post it-lapparna på mittkonsolen, det har vi aldrig sett tidigare.

 Det är gott om utrymme i de breda framsätena, men när vi stiger in i baksätet förstår vi att Mégane inte har vuxit särskilt mycket. Provbilen är knasigt nog utrustad med dubbla takfönster vilket hämmar takhöjden rejält. Tillsammans med otillräckligt benutrymme upplevs Mégane som betydligt trängre än konkurrenter som exempelvis Peugeot 308 och Skoda Octavia. För mer information i ämnet rekommenderas vårt stortest av Golfklassen i nästa nummer!

 Vi kör Mégane med de starkaste motorerna med diesel, dCi 130, och bensin, TCe 180. Båda maskinerna gör Mégane i princip övermotoriserad. Den större bensinaren kommer enbart i nya Mégane Coupé, en snitsigt utformad sportcoupé.

 Övriga motorer är dCi 90 och dCi 110 med koldioxidutsläpp på 118 respektive 120 gram per kilometer. Bensinalternativen blir förutom 2,0-litersturbon TCe 180 även 1,6 16V (100 hk) samt den nyutvecklade lättrycksturbomotorn TCe 130 på 1,4 liter. Etanolalternativet Eco2 Flex Fuel bygger på 1,6-litersmaskinen men får ökad E85-effekt till 110 hk. 

 De minsta dCi-dieselarna på 1,5 liter samt etanolalternativet beräknas bli storsäljarna i Sverige.

 Säkerhetsmässigt följer Mégane upp tidigare succéresultat i Euro NCAP:s krocktest. Maxpoäng rakt igenom. Det enda minuset är sämre skydd mot pisksnärtsskador, något som Renaultteknikerna arbetar för att lösa.

 Försäljningsstart är planerad till månadsskiftet mars–april och de främsta konkurrenterna är Volkswagen Golf och Peugeot 308.

 Méganes styrkor ligger inom områdena komfort, säkerhet och hyfsat lågt inköpspris. Renault Sverige utlovar ett grundpris från cirka 150 000 kronor för basmodellen 1,6 16V. Vi kan vänta oss en hård match i bilhallarna framåt vårkanten.

Renault Mégane dCi 130

Pris

Cirka 200 000 kronor.

Motor

Diesel. 4-cyl tvärmonterad radmotor med 2 överliggande kamaxlar och 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 16,6:1. Borrning/slag 80,0/93,0 mm, volym 1 870 cm3. Max effekt 130 hk (96 kW) vid 3 750 r/min. Max vridmoment 300 Nm vid 1 750 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift, 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben, bak torsionsaxel.

Styrning

Kuggstång, el-servo. Vändcirkel 11,0 meter. Antal rattvarv 2,8.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 205/55 R16.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 264, längd 430, bredd 181, höjd 147, spårvidd fram/bak 155/155. Tjänstevikt ca 1 405, maxlast ca 425 kg, taklast 75, släpvikt 1 300. Tank 60 liter.

Fartresurser*

Acceleration 0–100 km/h 9,5 s, toppfart 205 km/h.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,62, landsväg 0,45, blandad körning 0,51 l/mil. CO2 135 g/km.

Skatt

2 788 kronor per år.

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!