Nissan fick bromsa sin elbilssatsning för att släppa fram den här: Renault Mégane Electric. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Renault Mégane E-Tech EV60

När Nissan visade sin nya elbil Ariya på bilsalongen i Tokyo hösten 2019 hade de stora planer för Europa. Men Renault ville vara först med elbilen på sin hemmakontinent. Så här är den: Renault Mégane E-Tech EV60.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ett nydesignat batteri­paket som ligger i golvet och bara mäter 11 centimeter på höjden. En liten nätt suv som inte alls ser så där klumpig ut som vi vant oss vid, inte så tung. Så lät det från Nissan när de visade upp helt nya elbilen Ariya i Tokyo i november 2019. Representanter för Nissan förstod att det här var en bil som skulle landa perfekt i den allt intensivare elbilsmarknaden i Europa.

Men så körde bilbranschen fast i först en pandemi och på det en komponentbrist. Någon Ariya kom aldrig till Europa. Covid-19 och halvledarkrisen blev också bra saker att peka på så att Nissan slapp erkänna att koncernsyskonet Renault behövde vara först ut med en kompakt och potent elbil i sin del av världen. För ungefär samtidigt som vi såg Ariya i Tokyo löste Renault och Nissan ut knutarna efter avsatte vd:n Carlos Ghosn och delade upp världen mellan sig och den tredje partnern Mitsubishi. Renault blev logiskt och självklart ansvarigt för Europa, varför det var lika logiskt och självklart att Renault Mégane E-Tech Electric skulle komma före Nissan Ariya till europeiska köpare.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!