Rolls-Royce Ghost Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Rolls-Royce Ghost

Urbrittiska Rolls-Royce firar tioårs­jubileum sedan nystarten i Goodwood. Storsäljaren Ghost visar på märkets styrkor även när det kommer till ”downsizing”…

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

För femton år sedan gjorde Volkswagen och BMW upp slaget om den brittiska lyxbilstillverkningen. VW roffade åt sig tillverkningen i Crewe där både Rolls-Royce och Bentley tillverkats sida vid sida sedan 1931. Men rättigheterna till Rolls-Royce vann Bayerische Motoren Werke med klausulen att starta sin tillverkning och försäljning först efter fem år. Tiden använde BMW till att bygga en helt ny fabrik i Goodwood, West Sussex, en dryg timmes bilfärd söder om London och planera en helt ny produktportfölj. Den 1 januari 2003 levererades den första Rolls-Royce Phantom till kund och resten är egentligen historia. En framgångsrik sådan. Från en blygsam produktion på 300 bilar satte R-R rekord genom att tillverka 3 575 bilar under 2012. Tre fjärdedelar av försäljningen består av den mindre Rolls-Royce Ghost som debuterade 2009, men som förra året utökades med en förlängd (+17 centimeter) Extended Wheel Base-version. Prispåslaget för extracentimeterna är i runda slängar 370 000 kronor – blir ett löpmeterpris på drygt två miljoner kronor! Slutnotan, läs startpriset, för en basutrustad Ghost EWB är 2,8 miljoner kronor. Till årets modell har Ghost fräschats upp med ny fälgdesign, förbättrade kvaliteter på inredningen och lite mer krom. Nästa år väntas ett mer genomarbetat facelift komma. En extra nyhet är att det går att krydda din Ghost-beställning med tillvalet ”Bespoked”, som innebär att det går att utrusta Ghost efter konstens alla regler. Endast dina drömönskningar, och givetvis plånboks tjocklek, sätter gränserna. Som exempel kan du då få vilken kulör du vill på kaross och inredning, en egendesignad picknick-utrustning för sisådär 150000 kronor eller varför inte kylarprydnaden Spirit of Esctacy i 24 karats guld för strax under halvmiljonen!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 26 juli 2021 är det Bonnier Magazines & Brands koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!