Rover 25 Club

Provkörning av Rover 25 Club

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

MOTOR: 

Rak 4-cyl, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder, 1 589 cm3. 109 hk vid 6 000 r/min, 138 Nm vid 4 500 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING: 

Framhjulsdrift. 5-växlad manuell (steglös automat, CVT + 9 900 kronor)

FJÄDRING/HJULSTÄLL:

Skruvfjädring. Fram fjäderben, krängningshämmare. Bak halvstel axel.

STYRNING: 

Kuggstång, servo. Vändcirkel 10,1 m.

BROMSAR: 

Skivor fram, trummor bak. Låsningsfritt system.

HJUL/DÄCK: 

Fälgar 5,5 tum, däck 185/55 R15.

MÅTT/VIKT 

(cm/kg): Axelavstånd 250, längd 399, bredd 169, höjd 142, spårvidd fram/bak 147/147. Tjänstevikt ca 1080 kg.

PRESTANDA 

(fabriksuppgift):

Acceleration 0-100 km/h 9,9 s, toppfart 185 km/h. Bränsleförbrukning 0,67 l/mil blandad körn. (EU).

Bländverk

Rover 25 ska sälja på utrustning, krom och fuskträ.

Rover 25, en utveckling av 200-serien som kom 1995, lanseras i en orolig tid för Rover. För ett par månader sedan kungjorde BMW att man lämnar Rover och att ett bolag ingen hört talas om - Alchemy Partners - ska ta över. Riktigt vad som händer med märket i Sverige vet ingen.

- Vi kör vidare så länge säger Claes Jerveland, ansvarig för Rover Sverige. BMW Sverige kommer att sälja Rover åtminstone ett år till, vi har ju kontrakt med våra återförsäljare. Sverige är en av få marknader där Rover och BMW säljs av delvis samma återförsäljare. De senaste fyra åren har man satsat hårt för att arbeta in varumärket igen och har ökat försäljningen från 322 bilar 1996 till 1 622 1999. Det verkliga uppsvinget kom förra året med nya Rover 75, en riktigt trevlig bil.

ROVER 25 är alltså en 200 med mer "märkesidentitet". Fronten är omarbetad och har fått dubbla strålkastare, grillen har blivit större och karossen har prytts med mer kromdetaljer. Allt för att anknyta till större Rover 75.

ROVER 25 är nästan fyra meter lång och hamnar storleksmässigt mellan Golf- och Poloklassen. Den säljs bara med ett motoralternativ, en varvvillig 1,6-litersmaskin på 109 hästkrafter. 

Den finns bara med fem dörrar och med ett utförande - Club. Då ingår bland annat ABS-bromsar, luftkonditionering, elektriska fönsterhissar och 15-tums aluminiumfälgar. Krockkuddar för förare och passagerare är också standard men sidokrockkudddar finns inte ens som tillval.

DEN SOM TILLTALAS av det fräscha utseendet blir lätt besviken när han får se inredningen. Panelen är plastig, reglagen veka och andas 1980-tal, passformen bara sisådär. Att Rover klämt in en massa fuskträ därhelst man kommit åt hjälper inte. Framstolarna är små och har korta dynor. Förarstolen går att höja från hög till ännu högre med en svåråtkomlig och kärv liten vev under stolen.

I stadstrafik känns motorn lite vek på låga varv men när vägen öppnar upp uppskattar man motorns varvglädje.

Rover 25 har fått styvare fjädrar och grövre krängningshämmare. På kurvig väg är den riktigt rolig att slänga runt. Chassit hänger med fint men det kunde vara mer känsla i styrning, bromsar och växelöverföring. 

På landsväg uppskattas den tämligen höga utväxlingen - i 100 km/h på mätaren varvar Rover 25 omkring 2 700 v/m. Fjädringskomforten är däremot inget vidare - Rover 25 är småskuttig.

Rover 25 känns prisvärd - 132 900 kronor. Välutrustad och för klassen motorstark. Bra garantier är också en fördel. Men för den som inte bländas av krom, trä och lyxutrustning finns det åtskilliga småbilar som är betydligt bättre. Vars återförsäljarorganisationer har en klarare framtid. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!