Rover Mini 40

Provkörning av Rover Mini 40

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

MOTOR

4-cyl tvärmonterad radmotor med stötstänger, 2 ventiler per cylinder. Cylindervolym 1 275 cm3. Max effekt 63 hk vid 5 500 r/min. Max vridmoment 95 Nm vid 3 000 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING 

Motor fram, framhjulsdrift. 4-växlad manuell låda.

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Gummifjädring. Fram hjälpram och tvärlänkar, bak hjälpram och längslänkar.

STYRNING

Kuggstång. 2,7 rattvarv. Vändcirkel 8,6 meter.

BROMSAR

Skivor fram, trummor bak.

HJUL

Fälg 5,5 tum aluminium. Däck 175/50 R 13.

MÅTT/VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 204, längd 305, bredd 141, höjd 135, spårvidd fram/bak 124/121. Tjänstevikt 790, maxlast 240. Tankrymd 34 liter.

PRESTANDA

(mätt av Teknikens Värld)

Acceleration 0-100 km/h 13,7 s. 

Toppfart 150 km/h. Förbrukning blandad körning 0,8 l/mil.

Fet 40-åring

Minimalistiska Hundkojan fyller fyrtio - en fantastisk bedrift - och firas med maximala däck.

Alec Issigonis hade hatat den. Utan tvekan. När Hundkojan fyller 40 års oavbruten produktion väljer Rover att fira detta med en jubileumsmodell som fått absurt feta 13-tumshjul, läderklädsel, instrumentpanel i bors-tad aluminium och mängder av runda mätare. Mini 40 heter bilen och det är omöjligt att inte tycka om den. Som alla andra Kojor.

Men konstruktören Alec Issigonis som var utilist ut i fingerspetsarna och hade mycket bestämda idéer om hur en bil skulle vara beskaffad hade avfärdat Mini 40 direkt. I hans koncept rymdes varken flärd eller modenycker. Därför blev också hans "brainchild" Hundkojan tidlös.

Den första Kojan var lika kompromisslös som Alec själv. Mitt på den praktiska pakethyllan satt ett enkelt kombinationsinstrument, centralt placerat. Hastighet och bränslemängd var allt föraren kunde få reda på. Någon plats för radio fanns inte - Alec tyckte att "in car entertainment" bara distraherade. Växelspaken var lång och rak, sätena små och enkla. Känslan av rymd var slående. Trots att motorn på 848 kubik som mest gav 34 hästkrafter upplevdes bilen som pigg. 

40 år senare säljer inte Kojan på nytta utan nöje. Hårda argument håller inte längre. Med dagens mått är Kojan trång, opraktisk, osäker, inte särskilt snål och avgasreningen är dålig. I stället säljer den på mjuka aspekter som körglädje, uppmärksamhetsvärde och utrustning. Här finns till och med stereo. Med cd-spelare. De breda däcken och den knubbiga läderratten gör att fickparkering som borde vara så kul med en tre meter lång bil blir en uppvisning i armstyrka. Servostyrning finns inte.

Dagens Mini är väldigt lik den som kom 1959 men faktum är att bara ett fåtal detaljer är utbytbara mellan de två. Den gamla A-motorn med rötter i 50-talet sitter under huven även 1999 - nu med insprutning och 63 hästar. Bra kraft på låga varv, skapligt varvvillig. Växellådan är fortfarande fyrväxlad men slutväxeln är så hög att varvet hålls på en anständig nivå även i höga motorvägsfarter.

Jubileumsmodellen Mini 40 tillverkas i begränsad upplaga och bara ett fåtal kommer till Sverige. Merkostnaden mot en vanlig Mini Cooper är nästan 20 000 kronor och det framtida samlarvärdet är tveksamt. Det har gått lite inflation i jubilumsversioner av Mini, den första kom för 25 år sedan! Fast Mini 40 borde vara den absolut sista, en helt ny Mini är i faggorna och visas kanske redan i höst. En retrobil i samma anda som VW Beetle.

Roligast hade det varit om den allra sista "riktiga" Hundkojan skalats av allt tjafs och gjorts just så minimalistisk som den första. 

En hyllning till de kvaliteter som gjorde Kojan och Issigonis till legender.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!