Provkörning av Seat Altea 1,8 TSI

Provkörning av Seat Altea 1,8 TSI

Körglada mpv är det inte så förskräckligt gott om. Seat Altea är en av dem som nu dessutom blivit komfortablare, men inte mindre sportig för det.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Är det så här det ser ut? Var och varannan söndag sitter du framför teven, knappar in Eurosport, och ser Rickard Rydell forsa fram med sin Seat Leon i WTCC.

Oh, gud, vad du skulle vilja vara i hans ställe. Eller i alla fall ha en Cupra, eller en FR, eller, ja i alla fall en Leon.

 Men familjen då? De tioåriga tvillingarna och så lilla sladdisen. Det funkar ju inte med en Leon!

 Då är det dags att titta på Altea! Eller rent av Altea XL. Båda två kommer i ny, nåja, tappning efter sommaren. Det innebär till det yttre minimala förändringar då Seat gått väldigt varsamt fram. Är du inte bilkännare av rang ser du ingen skillnad förrän du råkar parkera den nya vid den utgående. Både Altea och storebror XL klassas som körglada mpv. De är också baserade på femte generationen VW Golf och sämre anfader kan en bil ha.

 Sportiga ja, kanske till och med på gränsen. Stötigheten i bilarna är ibland smärtsam och det gäller även volymen i kupén. Det är klagomål Seat tagit till sig och i senaste skepnad har de försökt rätta till det.

 Fjädringen har blivit mjukare, krängningshämmaren fram tunnare. Inte så mycket att det gått ut över de fin-fina vägegenskaperna men det har blivit en hel del komfortablare även om du fortfarande kan känna vägskarvarna.

 Ljudnivån förefaller också ha blivit lägre, men vi ska ha klart för oss att både vad gäller komfort och ljud så har vi kört på spanska vägar. Hur det blir i Sverige är en annan femma men jag tror inte det blivit sämre i alla fall. Det är jag för övrigt ganska övertygad om. 1,8 TSI är en förträfflig motor i Altea, nu kopplad till en 7-växlad DSG-låda så att du verkligen kan leka Rydell på vardagarna och klicka i växlarna med paddel bakom ratten.

 160 turboladdade hästkrafter ger gott om kraft till en rimlig bränsleåtgång. Enligt Seat klarar Altea sig med 0,67 l/mil vilket är aningen mindre än om du har en manuell låda. 0-100 km/h tar 8,4 sekunder och toppfarten är 210 km/h.

 Respektabla siffror i en bil som du även kan använda som en rymlig transport för dig och din familj. Med den i de numera tvåfärgade sätena ska du ta det lugnt. Seat Altea klarar den omställningen galant. 

 Gör du?

Seat Altea 1,8 TSI

Pris

207 900 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl rak tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo, laddluftkylare. Kompression 9,6:1. Borrning/slag 82,5/84,2 mm, cylindervolym 1 798 cm3. Max effekt 160 hk (118 kW) mellan 4 500 och 6 200 r/min, max vridmoment 250 Nm mellan 1 500 och 4 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell alt. 7-växlad DSG.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstångstyrning med el-servo. Vändcirkel 10,7 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 7 tum, däck 225/45 R 17.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 258, längd 428, bredd 177, höjd 158, spårvidd f/b 153/150. Tjänstevikt ca 1 500, maxlast ca 515, max släpvikt 1 400. Tank 55 liter.

Fartresurser*

Toppfart 210 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,4 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 0,89, landsväg 0,55, blandad körning 0,67 l/mil. CO2 157 g/km.

Skatt

1 215 kronor.

• Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!