Provkörning av Seat Ibiza 1,4

Provkörning av Seat Ibiza 1,4

Party, party, party! Det är väl därför man åker till Ibiza? Men man kan också resa dit för att köra en bil som fått sitt namn efter ön. Nya Seat Ibiza.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ibiza har kommit tillbaka på kartan över hålligång-ställen och rankas nu som en av de häftigare öarna i Medelhavet. Engelsmännen super fortfarande skallen av sig själva och slår andras skallar i bitar, men här har också en jetsetkoloni av Saint Tropez-klass etablerat sig.

Biltillverkaren Seat har också tag­it nya krafttag. Flottan har piffats upp på senare tid, de vinner segrar i WTCC med sin diesel-Leon och försäljningen ska på några år öka från 400 000 till 800 000 sålda bilar.

 Det är en tuff målsättning som nye chefen Erich Schmitt ställt upp och han jobbar hårt på att förverkliga den. På Seats fabriker har man nu en kvalitetsgenomgång varje dag. För att motivera arbetarna har han sett till att snygga upp fabriksentréerna så att det ska kännas roligare att gå till jobbet. I reklamfilmerna använder sig Seat inte av välbetalda modeller utan av arbetare från fab­riksgolvet.

 Men yttre puts hjälper ju föga om produkterna inte är bra nog, och vi är på Ibiza för att reda ut hur det ligger till med den saken. Helt logiskt är det nya Ibiza vi ska köra här.

 Seat har en förkärlek för att döpa sina bilar efter orter. Vem minns inte med skräckblandad förtjusning Marbella, en spansk Fiat 127?

 Mycket vin har runnit genom Seats spanska ådror sedan dess och nu är det upp till bevis. Ibiza är företagets viktigaste modell, den står för 40 procent av försäljningen. Majoriteten av köparna är kvinnor.

 Om det är storleken, utseendet eller ekonomin som tilltalar kvinnorna har jag ingen aning om, men den nya upplagan borde kunna locka även män.

 Det är nämligen en rejält förnyad modell. Formgivningen är tuff och tilltalande. Bakom linjerna står Luc Donckervolke som har ett förflutet hos Lamborghini, vilket en del Gallardoliknande detaljer skvallrar om. Att utseendet är läckert tror jag vi alla kan vara överens om.

 Det är emellertid inte bara det som kommer att göra Ibiza till en försäljningssuccé, för succé blir det. Allt annat vore en överraskning och en katastrof för Seat.

 När jag kliver in i bilen slås jag av hur enkelt men ändå elegant det har blivit. Det är estetiskt rätt och fullt funktionellt. Det luktar mycket Audi här. Säg det inte till någon, för det är en hemlis, men många Audianställda har gått över till Seat.

 Efter några mils körning är jag än mer imponerad. Framstolarna är kanon med bra stöd både i sidoled och svank. Styrningen är av hög klass, fjädringssättningen likaså.

 Ibiza är byggd på helt ny bottenplatta. Denna kommer i framtiden att bli bas även för en liten Audi och kommande generationer av Skoda Fabia och VW Polo.

 En anledning till att Ibiza känns så fräsch att köra är att den har gått ner i vikt. Med riklig användning av höghållfasthetsstål har vikten i vissa av versionerna gått ner så mycket som 50 kilo. Det är bra jobbat på bilar som väger runt ett ton. 

 Bantningen innebär inte bara roligare körning. Motorerna drar mind­re bränsle och miljön blir gladare.

 Utrustningsnivån är hög för biltypen. Vad sägs om starthjälp i backe, Hill Hold Control, som standard? Även larm ingår, och däcktryckssensor. Detta utöver vad som får anses vara norm i klassen, elstyrda sidofönster fram, fjärrstyrt centrallås och antispinn/antisladd.

 Inledningsvis erbjuds Ibiza enbart med femdörrarskaross. En tredörrars dyker upp i början av nästa år.

 Med fem dörrar kostar Ibiza från 124 900 kronor för billigaste bensinmotorn, en rak fyra på 1,4 liter och 85 hk. Det finns även en 1,6-liters på 105 hk från 151 900 kronor.

 På dieselsidan bjuds 95 eller 105 hästkrafter ur en 1,9-liters motor. Det roliga med dessa är att båda går under 120 gram koldioxid per kilometer och får miljörabatt och befrias från trängselavgifter. Dieselpriset börjar vid 153 300 kronor.

 Tyvärr är motorerna Seat Ibizas akilleshäl. Bensinmotorerna är hyfsade bruksmaskiner, inte mer. Dieselversionerna är omoderna. Tvärtrötta på låga varv och ett dieselknatter som vi trodde var utdött för länge sedan.

 Klart att Volkswagen inte vill sälja sina bästa motorer till Seat, men eftersom kassan vid årskiftet ändå räknas samman i Volkswagengruppen tycker man att lillebror Seat kunde ha behandlats bättre.

 Om inte Seat Ibiza säljer bra är det motorernas fel, det är jag övertygad om.

 Seat vill framstå som sportiga utav bara tusan, och till det yttre håller Ibiza färgen. Men motorerna är hur osportiga som helst, och det kommer inte att bli riktigt kul att köra Ibiza förrän den får ett FR- eller Cupra-emblem på bakstammen. Det sker under 2009. Pax för den även om flygningarna företas med SpanAir! Det är ett pålitligt bolag. De är nämligen alltid sena.

Seat Ibiza 1,4

Pris

Från 129 900 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 76,5/75,6 mm, cylindervolym 1 390 cm3. Max effekt 85 hk (63 kW) vid 5 000 r/min, max vridmoment 132 Nm vid 3 800 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell låda

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänkar, krängningshämmare. Bak halvstel axel med längsgående stag.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,5 meter.

Bromsa

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6 tum, däck 195/55 R 15

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 247, längd 405, bredd 169, höjd 145, spårvidd f/b 147/146. Tjänstevikt ca 1 025, maxlast ca 500, max släpvikt 1 000. Tank 45 liter.

Fartresurser*

Toppfart 175 km/h. Acceleration 0–100 km/h 12,2 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 0,82, landsväg 0,51, blandad körning 0,62 l/mil. CO2 149 g/km

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!