Provkörning av Seat Leon Cupra R

Provkörning av Seat Leon Cupra R

Hör och häpna. Nya Seat Leon Cupra R köper du allra billigast i Sverige, jämfört med resten av Europa. 269 900 kronor jämfört med 29 500 euro i Spanien och 29 900 i Tyskland.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Orsaken är Seats relativt blygsamma – men dock ökande – försäljning i Sverige. Spanjorerna vill helt enkelt ha ut många Cupra R som med sitt kaxiga utseende ska hjälpa till att sätta Seat åter på den bilköpande svenskens karta.

 Konkurrenterna stavas bland andra Ford Focus RS för 310 900 kronor och Mazda 3 MPS för 279 900 kronor. Alla tre snabba och framhjulsdrivna GTI-bilar. Svenska Seat har alltså helt klart lyckats med prissättningen. Då återstår bara själva anrättningen.

 Att det inte är någon vanlig paella, eller Leon för den delen, avslöjas av de standardmonterade 19-tumshjulen med däckdimensionen 235/35, det kraftiga avgasutblåset vänster bak och R-symbolen som tillsammans med Cupra (förkortning av orden Cup och Racing) finns både i fronten och på bagageluckan. 

 Sedan 2006 känner vi Leon Cupra utan R. En gasglad busbil med riktigt hårt satt chassi och 240 hästkrafter från den turbomatade 2,0-litersfyran. R innebär att turbotrycket skruvats upp från 1,8 bar till 2,2 dito mellan 2 500 och 5 000 varv. Det ger 25 ytterligare pållar och en vridmomentsökning från 300 Nm till 350. Sprinten från noll till hundra har också putsats och ska numera gå på 6,2 sekunder.

 Den sexväxlade manuella lådan – ingen dubbelkoppling finns som alternativ – har fått slagen förkortade med sex millimeter jämfört med tidigare och det ger en riktigt fin, lite köttig känsla. 

 Vidare har fjädring och dämpare setts över för att klara den ökade prestandan. 35 procent styvare ska R-versionen vara, och tre millimeter lägre. Avgassystemet är också uppdaterat liksom intercoolern.

 XDS, den elektroniskt styrda diffe­rentialen som sitter på alla Leonmodeller, ser till att det framhjul som förlorar greppet bromsas med hjälp av det vanliga bromssystemet. 

 Längs kurviga bergsvägar letar vi oss bort från storstaden Barcelona. Styrningen är direkt utan att vara nervös och bilen går verkligen dit ratten pekar. Kanske inte riktigt lika bra som i Ford Focus RS men inte långt därifrån och absolut fullt tillräckligt. Kurvkombinationerna avlöser varandra och leendet blir allt bredare.

 Målet för den första körningen är Motoparc Casteillo, en bana som färdigställdes så sent som i februari 2009. 4,14 kilometer lång med elva kurvor och kraftig kupering är det en klar utmaning, både för förare och bil.

 Men det gäller att hålla tungan rätt i mun och hjulen på asfalten, banan används främst för nationella motorcykeltävlingar och skyddsmurarna står på sina ställen alldeles för nära banan för att anläggningen ska bli godkänd av internationella bilsportförbundet FIA. 

 Jag kopplar ur antisladdsystemet med hjälp av knappen mellan sätena och sedan är det bara att stampa på gaspedalen. Motorn har gott om vridmoment från 2 000 varv men ändå helt utan tendens till ryck i ratten. Kraften hittar på ett förbluffande bra sätt ned i backen. Skarp höger samtidigt som vi klättrar brant uppåt. Bilen går precis dit jag vill. Från trean till fyran. 

 Jag släpper av på gasen något innan en lång högerböj som sedan blir en kort raksträcka och sedan en skarp velodromvänster. Bromsarna biter bra, jag får snabbt i tvåan och gasar mer och mer ju längre jag kommit i kurvan. Nu kommer en raksträcka i kraftig lutning uppför och det betyder fullgas­acceleration tills en lång vänster tar vid. Det gäller att våga ligga kvar långt ut till höger och sedan vika in vänster först på slutet för att få bästa spåret. Även här glider Cupra R igenom på ett snyggt sätt. Chassit är mycket förtroendeingivande och när vi kommer fram till den provisoriska chikanen kör jag så fort jag bara vågar. Cupra R bevisar återigen hur neutralt uppträdande den har. 

 Det är egentligen först i nästa kurvkombination som jag känner lite understyrning, men inte tillräckligt för att avfärda Cupra R. Tvärtom övertygar bilen på bana. Varv läggs på varv med fortsatt bra bett i bromsarna. 

 Till slut är det dags att styra den kaxiga nosen mot den katalanska residensstaden igen. På motorvägen gör sig den hårda fjädringen påmind och när asfalten blir sämre hörs även 19-tummarna in i kupén. Räkna med betydligt högre ljudkuliss på grov svensk asfalt. 

 Men precis som hos konkurrenterna är komfort inte en prioritering i Cupra R. Det är körglädje som står på agendan. Och där lyckas Cupra R riktigt bra, till ett anständigt pris.

Seat Leon Cupra R

Pris

269 900 kronor

Motor

4-cyl tvärställd, turbo, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,8. Borrning/slag 82,5/92,8, cylindervolym 1 984 cm3. Max effekt 265 hk (195 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 350 Nm vid 2 500 r/min.

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fjäderben med undre länkarmar fram. Multilänkaxel bak.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,8 meter.

Bromsar

Skivbromsar fram (ventilerade) och bak, låsningsfritt system

Hjul

Fälg 8 tum. Däck 235/35 R19.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 257, längd 432, bredd 177, höjd 146, spårvidd f/b 153/151. Tjänstevikt 1 375, maxlast 570, max släpvikt 1 400. Tank 55 liter.

Fartresurser*

Toppfart 250 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,2 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 1,07, landsväg 0,66, blandad körning 0,81 l/mil. CO2 190 g/km.

Skatt

1 710 kr/år

* Tillverkarens uppgifter

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!