Provkörning av Seat Leon Cupra ST 4Drive DSG

Spaniens snabbaste golfklassare blir nu ännu lite snabbare. Seat uppdaterar sin värsting Leon Cupra med mer effekt, fyrhjulsdrift och ny teknik. Vi har tyckt om den förr, kommer vi att tycka om den ännu mer nu?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det börjar bli svårt att hålla reda på Seat Leon Cupra nu, modellen har uppdaterats och finslipats i fler steg än de flesta andra bilar. När första Cupra-versionen av senaste Leon lanserades 2014 hade den 265 hästkrafter, eller 280. Kunderna kunde välja effektuttag, dock inte de svenska som hänvisades till den starkare versionen. Inför årsmodell 2016 uppdaterades Leon Cupra till 290 hästkrafter i samma veva som modellen satte nytt varvrekord för framhjulsdrivna bilar på Nürburgrings nordslinga. Nu, bara ett år senare, är det dags för en ny uppdatering av Leon Cupra. Det sker kort efter att standardmodellen genomgår ett milt ansiktslyft där några nya detaljer ska ge Leon ny fräschör.

Med framhjulsdrift och manuell växellåda känns Cupran som en väldigt snabb bil. Foto: Seat

För Leon Cupra innebär den senaste uppdateringen att den blir Seats starkaste modell någonsin. Nu är det ingen större sensation eftersom Leon Cupra ända sedan början av 2000-talet har utgjort toppen av modellutbudet, men ändå. Det kan om inte annat ses som en milstolpe att Seat för första gången har lyckats klättra upp till 300-gränsen. 300-hästarsmotorn skiljer sig inte från den utgående 290-hästarsvarianten. Det är samma fyrcylindriga 2,0-litersmotor (kallad EA888) som tidigare men effekten har skruvats upp från 290 till 300 hästkrafter och vridmomentet från 350 till 380 newtonmeter. För att vara en hårt turboladdad bensinmotor finns vridmomentet vid ovanligt låga varvtal, 1 800–5 500 r/­min.

I samband med ansiktslyftet har Leon Cupra fått ett antal tekniknyheter som absolut inte är skäl nog för nuvarande Leon Cupra-ägare att byta in sina gamla bilar mot nya. Det är nya LED-ljus fram, bak och inuti samt säkerhetssystem som är lite smartare än tidigare. Autobromssystemet bromsar numera inte bara för bilar utan även för fotgängare och den utvidgade adaptiva farthållaren Traffic Jam Assist finns numera som tillval. Mer än så är det inte. Vi lägger det åt sidan och tittar i stället på den, för svensk del, mest intressanta nyheten.

Leon Cupra har fram tills nu endast funnits i framhjulsdrivet utförande. Och med 290 hästkrafter på framhjulen och ett extremt välbalanserat chassi har Leon Cupra gått och blivit något av en framhjulsdriftsfavorit här på redaktionen – få framhjulsdrivna bilar är så kompetenta och underhållande som spanjoren. Nu introduceras fyrhjulsdrift. I kombination med sjuväxlad dubbelkopplingslåda och kombikaross kan man få sin Leon Cupra med samma typ av fyrhjulsdrift som sedan tidigare funnits i kusinen Golf R, det vill säga Haldex-typ. Gör det Leon Cupra bättre, eller rentav sämre? Att svara på den frågan är inte helt lätt här i Barcelonas utkanter. Här står våren redan i hög blom, vägarna är torra och släta och behovet av fyrhjulsdrift obefintligt. Att känna fyrhjulsdriftens fördelar kan alltså bli svårt.

Den manuella handbromsen är ersatt av en elektrisk P-broms. Synd… Foto: Seat

Som tur är har Seat dock ordnat med en halkbana i anslutning till racerbanan Castelloli där vi influgna journalister ska få uppleva hur den nya, fyrhjulsdrivna Cupran är. Kalas, tänker jag och sträcker mig efter knappen som kopplar ur ESP-systemet. Till ingen nytta, visar det sig. Seat-instruktören i passagerarstolen säger nej, koppla ur antisladdsystemet får vi inte. Det som på förhand såg ut att kunna bli en underhåll… förlåt, informativ sladdövning på den polerade betongbanan blir därför inte mer än en gäspning. Efter att ESP-systemet med bryska ingrepp har förstört mina försök till uppställ ger jag upp. Men det spelar egentligen ingen roll. Hur Leon Cupra beter sig med fyrhjulsdrift vet vi egentligen redan. Att Leon är systerbil till Volkswagen Golf är en illa dold hemlighet och Cupra-versionen är i stort sett identisk med Golf R som sedan flera år funnits med exakt den drivlina som Leon Cupra nu har fått. Golf R är ingen dålig bil, i Sportscombi-utförande med DSG-låda är golfen en av de mest vildsinta familjetransportörer som kan köpas för under en halv miljon kronor.

Jag säger därför tack och hej till halkbanan och ställer mig i stället i kö för att köra på den riktiga racerbanan. Och vilken bana det är! Parcmotor Castelloli är som Ring Knutstorp på steroider – 4,1 kilometer lång, 11 kurvor, stora höjdskillnader, två raksträckor och på ett ställe korsar den till och med sig själv. Av ännu en outgrundlig anledning vill Seat inte att vi kör den fyrhjulsdrivna bilen på banan, här får vi hålla till godo med den framhjulsdrivna. Det är ingen större uppoffring, med framhjulsdrift och manuell växellåda känns Cupran som en väldigt snabb bil. Den är inte lika snabb som den fyrhjulsdrivna, men eftersom det lever om mer, med mer hjulspinn och en lättare bakvagn blir fartsensationen större.

Kombikaross och DSG-låda är två måsten för den som vill ha sin Cupra fyrhjulsdriven. Foto: Seat

Jag tar sats från depån och bromsar snabbt i nedförsbacken som avslutas med en skarp högerkurva. Därefter bär det uppåt, och uppåt! Bansträckningen är som sagt böljande och utsikten från banans högsta punkt är vacker för den som anser sig ha tid att titta på den. I de branta uppförskurvorna får framhjulen kämpa för att få ned kraften. Mellan framhjulen sitter en VAQ-diff från Haldex (numera BorgWarner) som reglerar kraftfördelningen hydrauliskt. Den gör det bättre än alla så kallade e-diffar som endast använder ESP-sensorerna och bromsarna för att styra kraften, men i de allra extremaste situationerna blir det ändå en del kraftryckningar i ratten.

Ute på de vanliga vägarna får vi tillåtelse att köra den fyrhjulsdrivna Leon Cupra ST 4Drive DSG och skillnaden är stor. Med fyrhjulsdriften, som inte kostar mer än 7 000 kronor att lägga till, växer Cupran en halv storlek och blir imponerande effektiv. I det här utförandet går 0-100 km/h på 4,9 sekunder. Det är faktiskt exakt lika snabbt som en Porsche 718 Cayman med PDK-låda – en tvåsitsig sportbil som kostar från 521 000 kronor. Fyrhjulsdriften gör inte att Leon Cupra blir roligare. Den blir däremot en av marknadens mest allsidiga bilar. Knappa in körprofilen Cupra och kasta runt den på en bana, eller välj Comfort-läget och lasta in hela familjen – få bilar klarar båda delarna.

Seat Leon Cupra ST 4Drive DSG

Pris

338 400 kronor, säljs nu, första kundleverans april.

 

Motor

Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 9,3:1. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, cylindervolym 1 984 cm3. Max effekt 300 hk (221 kW) vid 5 500 r/­min, max vridmoment 380 Nm mellan 1 800–5 500 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 1 längsgående länkarm och tre tvärställda länkarmar per sida.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,5 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 225/40 R18.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 263, längd 455, bredd 182, höjd 143, spårvidd f/b 154/151. Markfrigång 12. Tjänstevikt 1 545, maxlast 495, max släpvagnsvikt i. u. Tank 50 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 587–1 470 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 4,9 s, toppfart 250 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,91 l/mil, landsväg 0,61 l/mil, blandad körning 0,72 l/mil. CO2 164 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år.

 

Skatt

1 526 kronor per år.

Rivaler

Volkswagen Golf R Sportscombi

Även Golf R har uppdaterats och flyttats upp ett pinnhål. Nu har värstinggolfen 310 hk och 400 Nm.

Pris: 420 000 kronor.Audi S3 Sportback

310 hk till alla fyra hjul som standard. Inte lika busig eller rymlig som Leon Cupra, snarare städat effektiv.

Pris: 439 900 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!