Seat Leòn TDI Sport

Provkörning av Seat Leòn TDI Sport

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Basfakta

MOTOR

4-cyl tvärställd radmotor, 1 överliggande kamaxel, 2 ventiler/cylinder. Direktinsprutning med en insprutningspump per cylinder, turbo. Kompression 19,5. Borrning/slag 79,5/95,5 mm, 1 896 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 320 Nm vid 1 900 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING

Framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda. Passivt antilsladdsystem (antispinn). Hastighet vid 1 000 r/min på högsta växeln: 52,8 km/h.

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben och triangellänkar, bak halvstel axel.

STYRNING 

Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,2 m.

BROMSAR

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

HJUL/DÄCK

Fälg 7 tum, däck 205/55 R 16

MÅTT/VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 251, längd 418, bredd 174, höjd 146, spårvidd fram/bak 151/149. Tjänstevikt ca 1375, maxlast ca 425. Tank 55 liter.

PRESTANDA 

(fabriksuppgift)

Toppfart 215 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,9 s. Bränsleförbrukning EU-norm blandad körning 0,53 l/mil.

Temperament och kastanjetter

Seat Leòn TDI Sport bjuder massvis av rå kraft och småbilens bränsleekonomi. Knattret avslöjar att det är en diesel.

Volkswagenkoncernen är duktiga på fyrcylindriga dieselmotorer. Den senaste versionen av 1,9 TDI ger i Seatutförande hela 150 hk. Det innebär att den här motorn nu finns med 90,110,130 och 150 hästar. Den starkaste motorn kommer inom kort att återfinnas även i Seat Toledo och VW Golf. Men det är alltså Seats fräschaste modell, Leòn, som är först ut och här kan man verkligen prata om en racerdiesel.

Den förhållandevis lilla fyran gör dieselbilen rask som en GTI. 0-100 km/h går på under nio sekunder, toppfarten är 215 km/h. Nog för att spöa mången bensindriven personbil i samma storleksklass.

Samtidigt drar Leòn 1,9 TDI Sport bara 0,53 liter per mil vid blandad körning.

Varje cylinder har en egen insprutningspump som förser cylindern med diesel i exakt rätt ögonblick och med så högt tryck som 2 050 bar.

Seat hävdar att en annan fördel med det nya systemet är att det minskar det karaktäristiska dieselknattret. Nja, det håller vi nog inte med om. Motorn är fortfarande väldigt högljudd om man jämför med de bästa tyska dieselmotorerna från BMW och Audi.

Vridmomentet är sanslösa 320 Nm redan vid 1 900 r/min och det ger Leòn TDI Sport en imponerade segdragningsförmåga. Från 80 till 120 km/h på femman tar inte mer än nio sekunder, på sexans växel tolv sekunder.

Det kanske inte är så underligt att Leòn TDI Sport bara säljs i sportutförande, med kraftigare hjulupphängningar än vanliga Leòn, och krängningshämmare både bak och fram. Chassit uppges vara 20 procent styvare än i 110-hästarsversionen.

Eftersom motorn är så kraftfull, och vridmomentet gör att hjulspinn nästan garanteras, är ett passivt antisladdsystem (antispinn) standardutrustning. Det aktiva antisladdsystemet ESP kan fås mot tillägg. Bromsskivorna är större än original, fram ventilerade och 228 mm i diameter, bak solida och 232 mm.

Annat som inkluderas i priset är automatisk klimatkontroll, låsningsfria bromsar, krockkuddar fram och vid sidan, elbackspeglar, elsidorutor, sportsäten. 

Om priset vet vi ännu ingenting. Seat har ännu inte tagit ställning till om bilen överhuvudtaget ska importeras till Sverige. Klimatet för dieselbilar är ju inte så gynnsamt här. Det tycker vi att Seat ska göra, ta in den alltså.

Fast den fyrhjulsdrivna versionen som i Tyskland kostar motsvarande en kvarts miljon kronor kan vi vara utan. För även om Seat blivit trevligare bilar så är de inte SÅ trevliga ännu. 

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!