Foto: Robin Törnros

Provkörning av Seat Tarraco 2,0 TSI 190 DSG7 4Drive

Modellen som gör Seats grundtrio av suvar komplett har börjat säljas och kommer hit i februari. Vi åker till Barcelona för att köra nya Seat Tarraco och ta reda på hur stora skillnaderna från kusinen Skoda Kodiaq är.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

På mindre än tre år har Seat genomfört en rejäl produktoffensiv, inte mindre än tre helt nya suvmodeller har lanserats och Tarraco är den största av alla. Stor är den verkligen då totallängden är 473,5 centimeter, nästan fyra centimeter längre än den storsäljande kusinen Skoda Kodiaq. Det betyder 40 liter extra bagageutrymme över Kodiaq, totalt 760 liter. Men för de som väljer sjusitsversionen betyder det även en något rymligare tredje sätesrad, om än marginellt. Hur man än vrider och vänder på det så är det fortfarande trångt. Plattformen är dock densamma MQB-A, alltså den förlängda versionen.

Som i de flesta Volkswagen-produkter är det inga problem att hitta en bra körställning, stolen ger bra stöd och ratten är rejält justerbar i både längd- och höjdled.

På flygplatsen i Barcelona möter Seat-personal upp och tilldelar mig en vit Tarraco med den starkaste bensinmotorn, en tvåliters­maskin som levererar 190 hästkrafter och är utrustad med fyrhjulsdrift och Volkswagens sjuväxlade DSG-låda. Navigatorn inhuserad i den åtta tum stora fristående infotainmentskärmen hjälper mig ut till motorvägen C-31 som leder ut från Barcelona.

Som i de flesta Volkswagen-produkter är det inga problem att hitta en bra körställning, stolen ger bra stöd och ratten är rejält justerbar i både längd- och höjdled. Jag vrider ner volymen på Fleetwood Macs Everywhere och slås av hur pass tyst Tarraco rullar. Visst är det vanligtvis så på släta spanska motorvägar men Tarraco upplevs ändå bättre ljudisolerad än kusinen Kodiaq, även om ett test på hemmaplan får ge slutgiltigt betyg. Broskarvar och potthål klaras av galant trots att provbilen rullar på feta tjugotummare som ingår i Xcellence-paketet. Däckprofil är 235/45.

Sammanhängande ljusramp är mycket vanligt på nya bilar, så även fejkade avgasutblås. Foto: Robin Törnros

Förutom fyra extra centimeter är den stora skillnaden mellan Tarraco och Kodiaq utseendet. Den spanska storsuven har fått helt egen linjeföring och ger ett kaxigare intryck med skarpare veck och en mer upprätt front. Seat vill gärna beskriva den som dynamisk liksom alla andra biltillverkare vill beskriva sina bilar…

Det vassare utseendet visar också hur framtida Seat-modeller kommer att se ut. Den sexkantiga grillen är ny för Seat men känns igen från koncernsyskon som Audi. Över baken har Seat följt den senaste trenden med sammanhängande bakljusramp som lyses upp av LED-lampor. Även fram är det LED som gäller och är standard på de bilar som säljs i Sverige. Utöver belysningen är också autobroms med fotgängarskydd, filhållningsassistent och Digital Cockpit standard. Det senare betyder helt digitalt mätarkluster likt vi tidigare sett hos bland annat Audi. Antingen konventionella mätartavlor eller så kan du flytta dem åt sidan för att visa exempelvis navigation över i stort sett hela skärmen.

En städad förarmiljö med fristående infotainmentskärm efter senaste trend. Framför växelväljaren finns trådlös laddning för telefon. Foto: Robin Törnros

Den släta motorvägen viker norrut mot bergen ovan Barcelona och jag sitter och blir frustrerad på filhållningsassistenten som hela tiden vill styra bilen, jag får brottas lite med ratten för att göra som jag vill. Senare får jag dock reda på att det finns två lägen i denna. Ett där bilen styr tillbaka om den närmar sig vägmarkeringar och ett annat där den hela tiden strävar efter att hålla sig i mitten av filen. Det är uppenbarligen den sistnämnda som bråkar med mig och ger en alldeles för assisterad körkänsla. Som tur är går den att avaktivera men kan säkert vara nyttig för de som tyvärr har fokus på annat än bilkörning bakom ratten.

Digital Cockpit är standard och ger en mycket flexibel instrumentering. Foto: Robin Törnros

Efter att till slut lyckats stänga av funktionen har motorväg bytts till landsväg och därmed mer underhållande körning. Tarraco understyr lätt i kurvor och visst märks dess storlek av, det kränger en del men det får anses helt normalt för en bil som denna. Värre är att motorn känns trött. Trots att provbilen är utrustad med den starkaste bensinmotorn, på 190 hästkrafter och har maxvrid på 320 Nm, krävs en tung gasfot för att få fart på den. Men det låter mer än vad som händer fartmässigt. Jag finner mig längtandes efter den dieselmotor jag kört Skoda Kodiaq med. Den går tacksamt nog att få även till Tarraco, 190 hästar och maxvrid 400 Nm redan från 1 750 r/­min.

Övriga motorer är 150-hästare, 1,5 liter för bensin och 2,0 med diesel. De tillhör utrustningsnivån Style och endast dieseln går att få med fyrhjulsdrift. 190-hästarna kommer med den högre Xcellence-nivån och har båda fyrhjulsdrift och dubbelkopplingsautomat som standard. Under 2020 planerar Seat också att lansera en laddhybridversion av Tarraco.

Med tredje sätesraden uppfälld blir det inte mycket bagageutrymme kvar. Endast 230 liter. Foto: Robin Törnros

Bredvid växelväljaren som är plockad direkt från VW-hyllan sitter ett vred för val av körläge. Antingen Eco, Normal, Sport, Individuell, Off-Road eller Snö. Beroende på val påverkas det dynamiska chassit, styrning och växellåda.

Med tanke på vilken succé kusinen Skoda Kodiaq har blivit ser det lovande ut även för Tarraco. I Sverige har Seat dock valt att satsa på en hög grundnivå vilket driver upp priserna en del, särskilt om du önskar någon av de starkaste motorerna. Vilket gör Tarraco snäppet dyrare än Skoda Kodiaq. På Sverige-marknaden ligger fokus främst på femsitsversionen men sjusits går att få med ett tillägg på 7 100 kronor.

Uppfällbara bord finns på framstolarnas ryggstöd. Bra för barnfamiljer. Foto: Robin Törnros

När solen går ner närmar jag mig centrala Barcelona och trafiken är tät. Jag tackar de stora fönsterytor som underlättar runtomsikten längs de trånga gatorna i centrala Barcelona. Parkeringskamera är standard i Xcellence medan funktionen med 360-graders fågelvy kostar 5 100 kronor extra och är välkommet i trånga situationer.

Seat har som bekant velat profilera sig som ett sportigare märke än Skoda och med tanke på att tjeckerna nyligen lanserad Kodiaq RS med 240-hästarsdiesel är det inte orimligt att förvänta sig en liknande version av Tarraco längre fram. Men då troligen under det nya undermärket Cupra. Seat vill dock varken dementera eller bekräfta detta. Hur som så är Tarraco i grunden en bra bil, särskilt med dieselmotor, och dess vassa utseende kommer att bli en vanlig syn på våra vägar.

Seat Tarraco 2,0 TSI 190 DSG7 4Drive

Pris

349 900 kronor, säljs nu, första kundleverans februari 2019.

 

Motor

Bensin. Tvärställd 4-cyl 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 11,7:1. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, cylindervolym 1 984 cm3. Max effekt 190 hk (140 kW) vid 1 500-4 100 r/­min, max vridmoment 320 Nm vid 4 200-6 000 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,9 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Plåtfälg/Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 235/45 R20.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 279, längd 474, bredd 184, höjd 166, spårvidd f/b 159/157. Markfrigång 20. Tjänstevikt 1 808, maxlast 712, max släpvagnsvikt 2 250. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 7-sits: 700 liter, 5-sits: 760-1 920 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 8,0 s, toppfart 211 km/h.

 

Bränsleförbrukning

i. u.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, assistans 3 år. Skatt: i. u.

Rivaler

Volkswagen Tiguan Allspace 2,0 TSI 180 4Motion DSG7

I grund och botten nästan samma bil men Tiguan är fyra centimeter kortare och lite dyrare. Samt tio hästkrafter svagare.

Pris: 352 000 kronor.

Honda CR-V 1,5 VTEC Turbo AWD CVT

En helt ny generation som visserligen är tio centimeter kortare men för första gången går att få med en tredje sätesrad.

Pris: 335 500 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!