Skoda Citigo Foto: Skoda

Provkörning av Skoda Citigo MPI 75 hk

Volkswagen-gruppen kompletterar nu sin trio i minibilsklassen med Skoda Citigo. Släkting i rakt nedstigande led till Volkswagen Up och Seat Mii.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Tyskarna är duktiga på att använda varandras teknik inom gruppen. Polo/Fabia och A3/Golf är bara två exempel.

Men de har aldrig gått så grundligt tillväga som med trion Up, Mii och Citigo. Förutom grill, emblem och utförandet på bakstammen är det exakt samma bil. Tillverkad på samma lina i Bratislava, Slovakien. Det betyder att Citigo, precis som Up, får mer än väl godkänt. Bilen passar utmärkt in i stadsmiljö men gör heller inte bort sig på landsväg. Okej, den är kanske inte den idealiska långpendlarbilen men det funkar.

Citigo är tystlåten av sig, så länge man inte pressar den lilla trepipen för hårt. Men motorljudet är så mulligt att det inte gör något. I uppförsbackar är det ett måste att växla ned, annars är det fara värt att motorn storknar.

Skoda tänker satsa hårdast på femdörrarsversionen, och den är naturligtvis den vettigaste versionen. Man har lyckas klämma in ett dörrpar till på den 3,5 meter långa bilen, men det har inte skett utan kompromisser.

De bakre dörrarna är så smala att bakre sidorutan inte går att veva ner. Det går bara att öppa dem i bakkant. Men, det får förstås även syskonen Volkswagen Up och Seat Mii dras med. Baksätet är dock rymligt med tanke på bilens storlek och det är gott om plats för fötterna under framstolarna. Citigo känns större än den är.

Skoda Citigo finns med 60 eller 75 hästkrafters effektuttag ur den en liter stora motorn. Den klenare motorn kan beställas med Green Tec-utrustning som tillval vilket sänker bränsleförbrukningn till 0,41 liter per mil. Detta genom bland annat start/stopp-funktion och lågfriktionsdäck. Även en biogasdriven version kommer. I samtliga fall är Skoda Citigo klassad som miljöbil.

City Safe Drive som bromsar bilen per automatik för att undvika kollisioner i upp till 30 km/h är standardutrustning. Skoda Citigo har, genom Volkswagen Up, fått fem stjärnor i krocktest hos Euro NCAP.

Skoda Sverige räknar med att sälja 1 000 Citigo under 2013. Ingen omöjlighet, men mycket hänger förstås på priset och hur den positioneras gentemot Volkswagen Up.

Står du i valet och kvalet? Läs även provkörningarna av syskonbilarna Volkswagen Up och Seat Mii.

Rivaler

Seat Mii

Rivaliserande koncernsyskon med i stort sett bara vissa visuella detaljer som skiljer.

Pris: från 95 500 kronor.

Volkswagen Up

Rivaliserande koncernsyskon med i stort sett bara vissa visuella detaljer som skiljer.

Pris: från 106 900 kronor.

Skoda Citigo MPI 75 hk

Pris

Från 108000 kronor.

 

Motor

Bensin. 3-cyl rak tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 74,5/76,4 mm, cylindervolym 999 cm3. Max effekt 75 hk (55 kW) vid 6 200 r/min, max vridmoment 95 Nm mellan 3 000 och 4 300 r/min.

 

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell alt. automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak halvstel axel med längslänkar.

 

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 9,8 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram, trummor bak. Låsningsfritt system.

 

Hjul

Fälg 5 tum, däck 165/70 TR 14.

 

Mått/vikt (cm/kg)

 Axelavstånd 242, längd 356, bredd 166, höjd 148, spårvidd f/b 143/142. Markfrigång 14 cm. Tjänstevikt ca 929, maxlast ca 360, max släpvikt 0. Tank 35 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 251–951 liter.

 

Fartresurser*

Toppfart 171 km/h. Acceleration 0–100 km/h 13,2 s.

 

Bränsleförbrukning*

Stad 0,59, landsväg 0,40, blandad körning 0,47 l/mil. CO2 108 g/km.

 

Garantier

2 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rost, 3 år lack, assistans.

 

Skatt

0 kronor de fem första åren.

 

* Enligt tillverkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!