Provkörning av Skoda Octavia 1,4 TSI G-TEC Combi

Skoda Octavia med gasdrift är faktiskt ett seriöst alternativ. Inte för gasdriftens skull, men för att den har en fullstor bensintank.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Att trycka på gasen i Skoda Octavia G-TEC ger ingen världsomvälvande upplevelse. Men även G-TEC, som är just den akronym som i tjeckiska ordböcker betyder gasdrift, må vara en ganska slö historia med sina blott 110 hästkrafter – så är heller inte det själva poängen med bilen.

Tvärt om är andelen människor som behöver raketmässig acceleration påfallande liten, och bilen klarar genomsnittligt motorvägstempo helt utan klagomål. Även om det tar ett gott tag att ta sig dit. Det är i stället snålheten, och just det faktum att bilen går att köra på gas, som är huvudnumret. Total räckvidd är hela 133 mil.

Gasdriften ger nämligen (med 97g CO2/km) miljöklassning, och därmed ett betydligt gynnsammare läge för både tjänstebilsköpare och privatköpare, som därigenom slipper fordonsskatten under bilens första fem år. Kanske är till och med en två-tre år begagnad Octavia G-TEC ett av de smartare köpen du kan göra. Och bor du i närheten av en gaspump så kan du dessutom slå två flugor i en smäll. Milkostnaden för att köra på gas är avsevärt lägre än för bensin.

Som vilken Octavia som helst – gasdriften märks knappt utanpå eller inuti.

Med det kommer vi även till den stora nackdelen med just gasutförandet. Även om bilen är snål och har en fullstor räckvidd på endast bensin, så gör den bristande infrastrukturen att alltför många potentiella köpare aldrig kommer att utnyttja den gastank bilen är försedd med.

Övertecknad försökte fylla bilen med gas i västgötska Uddevalla genom att använda det märkligt felöversatta navigationssystemet (där ”gasstation” betyder vanlig bensinstation – utan gas, och just ”fordonsgasstation” är vad man tror att det är). Utan att lyckas, bör tilläggas.

När till slut stadens enda gasmack var hittad visade det sig att betalterminalen just denna dag var avstängd.

Gas but no gas, så att säga, vilket också skulle kunna vara det sammanfattande omdömet. Köp gärna en Octavia G-TEC, men förvänta dig att ofta behöva köra på bensin.

Skoda Octavia 1,4 TSI G-TEC

Pris

218 000 kronor, säljs nu.

 

Motor

Bensin/gas. Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. Kamkedja. 4 ventiler per cylinder. Turbo. 1 395 cm3, 110 hk (81 kW) vid 4 800–6 000 r/min, 200 Nm mellan 1 400-4 000 r/min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Längd 466, bredd 202, tjänstevikt 1 412, maxlast 454, tank­volym 50 liter bensin, 97 liter (15 kg) gas.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,0 tum. Däck 195/65 R15.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 11,0 s, toppfart 193 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,70 l/mil bensin, 0,45 kg/mil gas, landsväg 0,45 l/mil bensin, 0,29 kg/mil gas, blandad körning 0,54 l/mil bensin, 0,35 kg/mil gas. CO2 127 g/km bensin, 97 g/km gas.

 

Skatt

Skattebefriad de första fem åren.

Rival

Volkswagen Golf Sportscombi TGI Bluemotion

Värsta konkurrenten finns inom koncernen. Samma motor. Finns med DSG-låda.

Pris: 214 500 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!