Provkörning av Skoda Octavia Combi 2,0 TDI 150 4x4 DSG

Octavia är Skodas storsäljare och för att den ska fortsätta att sälja stort uppdateras den nu, inte bara med ny design utan även med ny teknik, nya säkerhetssystem och inte minst ett efterlängtat, adaptivt chassi.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

När den uppdaterade, ansiktslyfta, halvnya (kalla den vad du vill) Skoda Octavia avtäcktes i Wien i januari var det designchefen Jozef Kaban som höll i taktpinnen och drog bort täcket. Inte så konstigt eftersom det är han som har ansvarat för Skodas nya designinriktning som syns på bland andra Superb, Kodiaq och nu även på Octavia. Men nu, några veckor senare när det är dags för provkörning av halvnya Octavia, är Kaban inte Skodas designchef längre. Slovakien-födde Kaban lämnar Skoda och går till det ännu mer prestigefyllda jobbet som designchef för BMW, direkt underställd BMW-gruppens övergripande designchef Adrian van Hooydonk.

Octavias nya strålkastare faller inte alla på läppen. Erik Wedberg är dock designad efter de senaste forskningsrönen som gör att han älskas av alla.

Det får väl sägas vara ett kvitto på att Kaban inte har varit helt ute och cyklat med den nya Skoda-formgivningen. Dessutom har ju såväl Fabia som Superb och Kodiaq fått många lovord för sin design som är uttalat mer exklusiv och premiuminriktad än tidigare modeller. Men har han verkligen lyckats med den nya Octavia-fronten? Ja, säger kanske du. Nja, säger jag. Smaken är lika delad som baken och det tycker Kaban tydligen att även strålkastarinsatserna ska vara. De tvådelade strålkastarna på nya Octavia för tankarna till gamla Mercedes E-klass och Volvo V60. Märk väl att båda dessa fick ansiktslyft där de tvådelade strålkastarna försvann…

Precis som de flesta nya bilar har Octavia fått LED-ljus bak och fram. De bakre är standard medan de främre fås i utrustningsnivån Style som kostar 15 300 kronor extra. Då får man strålkastare med full LED-teknik. De inre enheterna närmast grillen ger helljus, de yttre halvljus och i underkant av båda löper en LED-slinga som varselljus. Sedd på håll, rakt framifrån ser det lite märkligt ut eftersom den inre delen av LED-slingan faller nedåt.

DCC-systemet ändrar stötdämparnas hårdhet. Pekskärmen är ny och större än tidigare.

De yttre nyheterna går att diskutera till döddagar, men ingen borde kunna invända mot de inre. Octavias insida har fått en försiktig men välkommen uppfräschning som till största del består av nya infotainmentsystem. Borta är det gamla systemet med grynig och pekokänslig skärm, nu pryds mittkonsolen av en högblank skärm med betydligt bättre upplösning och till vänster om skärmen finns några få knappar som inte längre är fysiska utan täcks av samma glasskiva som skärmen. Allt fungerar bra och ser väldigt mycket modernare ut än tidigare.

Här i Portugal är vägarna mestadels trafiktomma, slingriga och släta. De är alltså perfekta för bilkörning och det är svårt att längta hem till vår spikraka och grovkorniga E4. Men när man kör av motorvägen och tar in på mindre landsvägar blir vägstandarden plötsligt sämre, nästan lika dålig som i norra Sverige. Då är det läge att uppskatta en nyhet i Octavia som verkligen inte ska glömmas bort. Det är nu för första gången i Octavias historia möjligt att utrusta bilen med det adaptiva stötdämparsystemet DCC. DCC finns som tillval (+8 900 kr) till alla modeller med 150 hästkrafter eller mer. Det är inte en luftfjädring utan ett elektromagnetiskt system som gör det möjligt att välja Normal, Sport eller Comfort. Normal-läget är ungefär lika hårt som i bil med standarddämpning, alltså ganska hårt och stötigt. Sport-läget är ännu lite hårdare medan Comfort ger en riktigt mjuk stötdämpning. På de knaggliga vägarna i Portos utkanter går Octavian mjukt, snudd på gungigt. Funderar du på en ny Octavia – köp DCC!

Alla Octavia-versioner har från och med nu LED-slingor i bakljusen.

Skoda skryter också med uppdaterad autobroms som nu ska kunna se fotgängare, inte bara bilar och nytillkomna hjälpsystem som Trailer Assist, döda vinkel-varnare och Rear Traffic Alert. Minst lika intressant är dock nya drivlinealternativet TDI 150 4x4 DSG6. Du som kan dina Skoda-termer vet att det innebär 150-hästarsdiesel, fyrhjulsdrift och dubbelkopplingslåda. Den kombinationen har inte varit möjlig tidigare. För att få dieselmotor, fyrhjulsdrift och DSG-låda har man tidigare varit hänvisad till toppmotorn TDI 184. 150-hästarsvarianten är dock mer än tillräcklig, under provkörningen saknas aldrig kraft och förbrukningen stannar på rimliga 0,61 l/mil.

Skoda Octavia Combi 2,0 TDI 150 4x4 DSG

Pris

260 900 kronor, säljs nu.

 

Motor

Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 16,2:1. Borrning/slag 81,0/95,5 mm, cylindervolym 1 968 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) mellan 3 500–4 000 r/­min, max vridmoment 340 Nm mellan 1 750–3 000 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda, alt. 7-växlad dubbelkopplingslåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 10,4 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 6,5 tum, däck 205/55 R16.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 268, längd 467, bredd 181, höjd 146, spårvidd f/b 154/154. Markfrigång 14. Tjänstevikt 1 490, maxlast 510, max släpvagnsvikt 2 000. Tank 55 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 610-1 740 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 8,4 s, toppfart 210 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Stad 0,57 l/mil, landsväg 0,44 l/mil, blandad körning 0,49 l/mil. CO2 129 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år. Skatt: 2 041 kronor per år.

Rivaler

Opel Astra Sports Tourer  1,6 CDTI Ecotec

Foto: Adam Opel AG

Astra erbjuder mycket säkerhetsutrustning, men också mindre lastutrymme och ingen möjlighet till fyrhjulsdrift.

Pris: 261 900 kronor.

Seat Leon ST Kombi 2,0 TDI 150 4Drive DSG7

Octavias kusin lastar inte riktigt lika mycket men finns att få med likadan drivlina.

Pris: 252 400 kronor.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr